Alle uitgaven
Corvina Garda: thuiskomen in Italië

Corvina Garda: thuiskomen in Italië

De inheemse druif corvina staat aan de basis van ripasso en amarone, onbetwiste Italiaanse royalty. Hoewel die wijnen grote bekendheid genieten vanwege hun kracht en intensiteit, belicht Palazzo Maffei met...

Lees verder
Achtergrond: Italië in kaart gebracht

Achtergrond: Italië in kaart gebracht

U wist het misschien niet, maar Italië is het grootste wijnproducerende land ter wereld. Samen met Frankrijk is het goed voor maar liefst 40% van de wereldwijde wijnproductie. Wijn is...

Lees verder
Carte Blanche met Jules Hectors van Rigatoni

Carte Blanche met Jules Hectors van Rigatoni

Het interieur van Rigatoni is modern en ademt een knusse sfeer. Middelpunt is de lange bar waaraan we plaatsnemen. Jules vertelt dat zijn droom om een pastarestaurant te beginnen is...

Lees verder
Italië, een ongrijpbaar land van uitersten

Italië, een ongrijpbaar land van uitersten

Ik probeer dit tot een absoluut minimum te beperken en het gezin moet er vooral geen hinder van ondervinden. Dat betekent ’s ochtends wat eerder uit bed, en zo zit...

Lees verder
De streken van Job: Piemonte

De streken van Job: Piemonte

Een heerlijk land, maar Italië was voor mij onbekend terrein toen ik als piepjonge sommelier van start ging aan de Vinologenopleiding. Een enigma zelfs, met een wirwar aan ingewikkelde herkomstgebieden...

Lees verder
Verliefd op Santa Maria

Verliefd op Santa Maria

Bij ons thuis proberen we niet al te veel over wijn te praten, gewoon omdat het er op andere momenten al vaak genoeg over gaat. In mijn wereld zijn werk...

Lees verder
Fontalpino is met recht classico

Fontalpino is met recht classico

Chianti boogt op een lange geschiedenis waarbij wijnbouw en wijn verweven zijn met kunst, gastronomie en daarmee cultuur. Dit mediterrane binnenland van Toscane met zijn rollende heuvels vol cipressen, olijfbomen en...

Lees verder
De beste vermentino die wij de laatste jaren proefden

De beste vermentino die wij de laatste jaren proefden

Vanaf het moment dat wij deze biologische en vegan wijnen proefden, waren we direct fan. We werkten voor die tijd al wel samen met Toscaanse wijnhuizen, maar niet in dit...

Lees verder
De kelder van Peter Scholtens

De kelder van Peter Scholtens

ls wijnleverancier zijn we gewend dat wij iets bij onze klanten komen brengen, maar Lidl-regiodirecteur Peter Scholtens staat twee keer per jaar bij óns op de stoep om als blijk...

Lees verder
In de wijn gedoopt: mond open ogen dicht

In de wijn gedoopt: mond open ogen dicht

Volgens Van Dale ‘een veronderstelde superioriteit op basis van kennis, rijkdom of intellect die zich uit in een (eventueel denkbeeldige) verfijnde smaak’. Veel sommeliers hebben er last van, veel rijken...

Lees verder
Bijzondere wijnen voor bescheiden prijzen: wit

Bijzondere wijnen voor bescheiden prijzen: wit

Soave is een prachtig klein vestingstadje in het noorden van Italië, ten oosten van Verona. Het ligt tegen de uitlopers van de Alpen aan met een schitterend uitzicht over de...

Lees verder
Bijzondere wijnen voor bescheiden prijzen: rosé

Bijzondere wijnen voor bescheiden prijzen: rosé

Men neemt aan dat dat de Italiaanse wijnbouw zijn oorsprong vindt op Sicilië; hard bewijs ontbreekt. Wat we wel weten is dat op het zuidelijke eiland al drieduizend jaar wijn...

Lees verder
Bijzondere wijnen voor bescheiden prijzen: rood

Bijzondere wijnen voor bescheiden prijzen: rood

In mei kwam de crème de la crème van Zuid-Afrikaanse wijnmakers naar Amsterdam voor de exclusieve wijnproeverij Cape Cru. Cape Cru is een samenwerking tussen vier verschillende importeurs die gespecialiseerd...

Lees verder
Aan tafel met de chef van Toscanini Leonardo Pacenti

Aan tafel met de chef van Toscanini Leonardo Pacenti

Leonardo Pacenti is de zoon van een Nederlandse moeder en een Italiaanse vader. Zijn wieg stond in Rome en zijn jeugd bracht hij door in Kaapstad. Na een studie werktuigbouwkunde bleef hij hangen in...

Lees verder
Masterclass: onbekend Italië

Masterclass: onbekend Italië

Het gebied kent een bewogen geschiedenis en dat bedoel ik niet alleen seismografisch, maar zeker ook politiek. Gelegen op de grens van de oude Romaanse en Slavische wereld is het...

Lees verder
Het Okhuysen Proefpanel proeft bijzondere druiven

Het Okhuysen Proefpanel proeft bijzondere druiven

Onze panelleden zijn vooraf al door Job op de hoogte gesteld dat de volgende proefavond wel eens een interessante kan worden. De verwachtingen zijn dus hooggespannen wanneer we binnendruppelen voor een...

Lees verder
Wijn-spijs: de beste slok bij artisjok

Wijn-spijs: de beste slok bij artisjok

Woudt: “Artisjokken zijn de bloemknoppen van de artisjokplant. Hoewel je ze ook blaadje voor blaadje kunt opeten met vinaigrette, wordt in de gastronomie vaak alleen het hart van de bloem...

Lees verder
Youp & Xavier: grommmend lekker

Youp & Xavier: grommmend lekker

Youp: Xavier! Laatst viel ik in een zogenaamde kennersdiscussie, waarin een type nogal hoog van de toren blies met het weetje dat je de Siciliaanse Etna-wijnen eigenlijk alleen op Sicilië...

Lees verder
Interview met een wijnmaker: Giorgia De Faveri

Interview met een wijnmaker: Giorgia De Faveri

Hoi Giorgia, kan je mij vertellen wat prosecco precies is?
Natuurlijk. Prosecco is een mousserende wijn die, in tegenstelling tot bijvoorbeeld champagne en cava, zijn bubbels tijdens een tweede vergisting op...

Lees verder
Zondagmiddagwijnen, maar zaterdag mag natuurlijk ook

Zondagmiddagwijnen, maar zaterdag mag natuurlijk ook

In het weekend drinken we tegenwoordig graag minder maar beter. Daarom hebben we deze weekend-favorieten nu extra scherp geprijsd.

Lees verder
Wijndorp Castagneto-Carducci

Wijndorp Castagneto-Carducci

Het zal u vast niet verbazen dat vakanties van een Okhuysen-medewerker zich toevalligerwijs vrijwel altijd rondom een wijnregio afspelen. Zo was ik zelf dit voorjaar in de Maremma Livornese. Nu zal...

Lees verder
Vinologisch: je hoofd als geurbibliotheek

Vinologisch: je hoofd als geurbibliotheek

Voor veel nieuwe wijnproevers lijkt dit een onmogelijke opgave: hoe kun je zulke vluchtige en complexe geuren in woorden vangen?
Jaren geleden, toen mijn wijnobsessie nog een ontluikend obsessietje was, stond...

Lees verder
Met Guffens naar de zon

Met Guffens naar de zon

U bent toch ook gek op witte bourgogne? Die edele stijl, met een botertje, frisse fruitige tonen en zo’n heerlijk lange afdronk? Maar wist u eigenlijk wel dat u voor...

Lees verder
Sauvignon met een hoofdletter S

Sauvignon met een hoofdletter S

Trek een fles open en je bent er: dat is de definitie van een terroirwijn. Het is het samenspel tussen bodem, klimaat, druif en wijnmaker dat sancerre zo herkenbaar maakt....

Lees verder