ls wijnleverancier zijn we gewend dat wij iets bij onze klanten komen brengen, maar Lidl-regiodirecteur Peter Scholtens staat twee keer per jaar bij óns op de stoep om als blijk van waardering feeststollen af te leveren. Dit sympathieke gebaar tekent Peter, al jaren een vaste klant van Okhuysen. Vandaag ben ik bij Peter en zijn vrouw Naomi thuis op bezoek in Maarssen om het over hun wijnverzameling te hebben. We nemen plaats aan de eettafel, waar de Lidl-folder en Vinée Vineuse gebroederlijk naast elkaar liggen. De Zalto’s staan al klaar en Peter schenkt een bodempje Saint-Joseph Les Grisières van Perret in: “Dit is er eentje van jullie, maar dat had je natuurlijk al gezien.”
Ik dacht, misschien verras je me wel met een Lidl-wijn…
“Ha, ja dat had gekund. Er ligt hier altijd wel een fles van onze huischampagne Comte de Brismand koud, maar zoals je weet klop ik voor het overige graag bij jullie aan. Wel loop ik als ik in Frankrijk ben, waar onze winkels een grotere wijnafdeling hebben, altijd even binnen. In het filiaal tegenover de camping in Tain-l’Hermitage vond ik zo ooit wat flessen sauternes. Rieussec, een topchateau. Die gaan dan natuurlijk mee naar de camping!”
De slimste kelners lieten soms nét iets meer depot in de fles dan strikt noodzakelijk was.
Ben je eigenlijk opgegroeid met wijn?
“Ik kom uit een arbeidersgezin uit Amsterdam, bij ons thuis werd geen wijn gedronken. Mijn kennismaking met wijn was op mijn veertiende, ik werkte in een restaurant als pannenwasser. De wijn die over was, werd na het werk onder het personeel verdeeld. Inmiddels weet ik dat dat geen bijzondere wijnen waren, maar zo voelde het toen voor mij wel. Pas jaren later, ik zat inmiddels op de Hotelschool, ben ik in aanraking gekomen met écht mooie wijnen. Ik liep stage bij restaurant Oudt Leyden, in de jaren ‘80 een bekende zaak met Michelinster. Meneer Heineken kwam er meerdere avonden per week eten. We hebben het over de tijd voor zijn ontvoering, dus het zal in ‘82 zijn geweest. Van de mooie wijnen die op tafel kwamen, bleef natuurlijk wel eens wat over. Het staartje van die flessen ging door een koffiefilter en daarna natuurlijk proeven met z’n allen. De meest gewiekste kelners lieten nét iets meer in de fles zitten dan voor het depot strikt noodzakelijk was.”
Daar moeten vast bijzondere flessen tussen hebben gezeten?
“Ja, dat zullen mooie bordeaux- en bourgognewijnen zijn geweest. Een specifieke witte wijn die ik daar proefde zal ik nooit meer vergeten, dat was de Rangen de Thann van Domaine Zind Humbrecht. Twee jaar geleden hebben we de wijngaard in de Elzas bezocht. De plek is al even prachtig als de wijn.”
Je bent al heel wat jaren vaste klant. Weet je nog hoe je ooit bij ons terecht bent gekomen?
“Ik ben geabonneerd op Perswijn en ik bestel wel eens wat wijnen die goede punten krijgen. Zo ben ik ook bij jullie uitgekomen. Ik bel graag even met Job voor advies of om een bestelling door te geven. Dat persoonlijke contact is voor mij heel waardevol. Daarbij krijg ik bij jullie altijd lekkere wijnen aangeraden, dus die combinatie is heel prettig. Je kunt fantastische wijnen verkopen, maar als je als klant niet goed geholpen wordt, ben je er snel klaar mee. Andersom is het natuurlijk net zo.”
We zien je ook vaak op Proeven tussen de Stellingen. Ontdek je dan nog nieuwe dingen?
“Quinta do Tedo was voor ons een bijzondere ontdekking op jullie overzichtsproeverij. Het is alweer jaren geleden dat we aan de praat raakten met eigenaren Vincent en Kay Bouchard. Ontzettend hartelijke mensen, het klikte meteen. Dit najaar bezoeken we voor de zevende keer hun quinta in de Douro. We blijven ook een paar dagen overnachten en zijn hopelijk op tijd om ‘mee te trappen’ met de oogst. Ik kan iedereen een bezoek aan de Douro aanraden, een prachtige wijnregio.”
Dit jaar mogen we meestampen met de oogst van van Quinta do Tedo.
Dan moeten jullie haast wel portliefhebbers zijn.
“We zijn allebei gek op port! De smaken, de complexe aroma’s, de verschillende stijlen… In combinatie met kaas of chocola is het echt een soort godendrank na afloop van het eten. Vorig jaar wa-ren we voor het eerst sinds corona weer bij Quinta do Tedo, waar dochter Odile Bouchard ons met een pipet de nog niet gereleasete 30 year old tawny van het vat liet proeven. Speciaal gemaakt voor hun 30-jarig bestaan in ‘22. De bestelde flessen liggen inmiddels in de klimaatkast.”
Hoe vaak staat er bij jullie een mooie fles wijn op tafel?
“Doordeweeks drinken we niet, maar in het weekend krijgen we vaak mensen over de vloer en dan trekken we wat moois open. Het maakt dan echt niet uit wat het is, iedere wijn is bedoeld om op te drinken vind ik. Een tijdje geleden kocht ik uit jullie online schatkelder een kist met zes jaargangen Giscours. Dan bel ik meteen onze vrienden op of ze langskomen en gaan die flessen open. Ik heb iedereen gevraagd om twee gerechtjes te koken, passend bij de wijn. Een succes dat het was! Iedere jaargang weer anders, maar allemaal fantastisch. Ik ben me overigens bewust dat het een voorrecht is dat we dat soort wijnen kunnen en mogen drinken.
Naomi: “Peter kan zich echt op dat soort avonden verheugen. Dan verdwijnt hij halverwege de week al naar de garage om wijn voor het weekend uit te zoeken. De rode wijnen worden alvast in de woonkamer gezet om op temperatuur te komen.”
Laten we dan snel maar een kijkje bij je verzameling gaan nemen, Peter!
“Ik ben ooit begonnen met betonblokken in de gangkast, maar inmiddels ben ik door ruimtegebrek uitgeweken naar de garage. Ik denk dat ik vijfhonderd flessen heb liggen, verdeeld over twee klimaatkasten. Het merendeel is Europees. Veel Bourgogne en Bordeaux, maar ook Duitsers, Spanjaarden en Italianen. Kijk, hier liggen een paar flessen Sassicaia. Inmiddels vind ik ze persoonlijk te duur geworden, maar een aantal jaar geleden heb ik nog wat 100-punters kunnen kopen. Job stuurt me nieuwe releases van jullie door, zo blijf ik nieuwe dingen ontdekken.
Hoe behoud je nou het overzicht tussen al die flessen?
“Ik heb de planken op regio ingedeeld. En” – Peter tovert een iPad tevoorschijn – “ik houd een Excelsheet bij. Regio, wijnhuis, hoeveel flessen ik heb en tot wanneer de wijn op dronk is. Kijk, bij deze ribera del duero van Magna Vides staat ‘drinken vanaf 2026’. Die laat ik dus nog even liggen. Ik koop altijd twee of drie flessen van dezelfde wijn, zo kun je de ontwikkeling volgen. Als we op vakantie gaan neem ik trouwens altijd wat mooie flessen van thuis mee. In zo’n grote Lidl-tas. Dan zitten Naomi en ik samen voor de caravan te eten met prachtig uitzicht én met heerlijke wijn. Daar kan wat ons betreft geen restaurant tegenop!”