Bij de selectie wordt gelet op kwaliteit, duurzame productie en een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding. Het overbrengen van de liefde voor wijn is wat het team drijft. Okhuysen voorziet particuliere klanten en (top)restaurants in het hele land dan ook altijd van passend persoonlijk advies, uitgebreide informatie en een vergaande service.
Wijnkopers anno 1867
Hoewel Wijnkoperij Okhuysen als officiële oprichtingsdatum uitgaat van het jaar 1867, voerde de heer F. Okhuysen in 1862 al een wijnhandel op de Bakenessergracht in Haarlem. Prachtig zijn de handgeschreven briefkaarten uit die beginjaren met daarop de bestellingen, vaak al afkomstig uit plaatsen van ver buiten Haarlem.
“Wees zo goed bij niet vriezend weder per schipper te verzenden twee ankers gewone roode wijn. Bij vriezend weder te wachten met verzenden.”
Herman Okhuysen
Aan het eind van de oorlog in 1945 waren de schappen kaal, de vaatjes hol en de kelder leeg. Het was de jonge Herman Okhuysen die zich vol ambitie richtte op de wederopbouw van het bedrijf. Zijn grote liefde voor wijnen had tot gevolg dat hij al in 1948 een assortiment voerde om van te watertanden. Het assortiment werd uitgebreid, kelders werden geconstrueerd (voor het opvoeden van gekochte wijnen op eikenhouten vaten) en magazijnen aangekocht. Herman vertoefde veel in Frankrijk en was waarschijnlijk de eerste wijnhandelaar die een gigondas en een sancerre importeerde.
Gespecialiseerde inkoop
In 1969 besloot Herman Okhuysen bij gebrek aan opvolging, zijn zaak aan de Erven Lucas Bols te verkopen. De oude traditionele wijnhandel werd in stukken opgedeeld en in afgeslankte vorm voortgezet. Okhuysen verloor hiermee haar gezicht. In maart 1976 werd Okhuysen verkocht aan de gepassioneerde Louis Kat en Wim Beelen, die het merk Okhuysen weer op de kaart wisten te zetten.
De eigen inkoop werd direct ter hand genomen en in navolging van Herman Okhuysen werd bewust gekozen voor enkel kwaliteitsdomeinen, die op de vele inkoopreizen door Kat en Beelen werden ontdekt. Om de consument te informeren over hun bevindingen en de vele proefnotities te kunnen delen, startte Okhuysen in de jaren tachtig het wijnblad "Vinée Vineuse", een prachtig magazine vol informatie over de wijnen en wijndomeinen.
21ste eeuw
Op 1 september 1999 nam Wim Beelen afscheid en deed Xavier, zoon van Louis Kat, zijn intrede. Onder leiding van Louis en Xavier werd het bedrijf verder geprofessionaliseerd en uitgebreid. Ondanks deze groei blijft het bedrijf stevig vasthouden aan haar filosofie: een zo hoog mogelijke kwaliteit van de inkoop en een vergaande service naar haar klanten. Okhuysen "topzaak" is en blijft het credo. Dit ziet men niet alleen terug in de kwaliteit van de wijnen, maar ook in het aanbod van gespecialiseerde cursussen en proeverijen op maat. Op 10 juni 2012 nam Louis Kat formeel afscheid van Okhuysen, maar hij is nog steeds betrokken bij zíjn Okhuysen.
Documentaire Heren in de Wijn
De documentaire Heren in de Wijn is ter ere van het 150-jarig bestaan van Okhuysen geproduceerd en aangeboden door Hans Jonkers (Jonkers Hofstee) en Aad Kuijper (Alfred). Zij brachten prachtig in beeld waar Okhuysen voor staat, hoe de samenwerking met wijnmakers eruit ziet en hoe de Lustrumwijnen voor Okhuysen werden gecreëerd door de grote wijnmakers Jean-Marie Guffens en Jean-Louis Chave. Schenk een goed glas wijn in en geniet van deze prachtige documentaire.
Documentaire 'Heren in de Wijn'