Alle blogs

Interview met een wijnmaker: Giorgia De Faveri

Door Max Funcke, 05 September 2024

Dat de ene prosecco de andere niet is, bewijzen ze op het familiedomein De Faveri Spumanti in Veneto. Giorgia De Faveri sprak met Max Funcke over kwaliteit, typiciteit, en de keerzijde van de prosecco-hype.

Hoi Giorgia, kan je mij vertellen wat prosecco precies is?
Natuurlijk. Prosecco is een mousserende wijn die, in tegenstelling tot bijvoorbeeld champagne en cava, zijn bubbels tijdens een tweede vergisting op een grote tank krijgt, in plaats van op de fles. Hierdoor ligt het accent bij prosecco op het fruit. Het is echt een wijn voor ieder moment. Prosecco komt uit Veneto in Noord-Italië, met als epicentrum de heuvels tussen Valdobbiadene en Conegliano.

 

Jouw familie maakt hier al langere tijd wijn.
Mijn vader Lucio en moeder Mirella zijn in 1978 begonnen, met als doel om prosecco van hoge kwaliteit te maken. In die tijd was de naam prosecco nog onbekend. Mijn ouders wisten wijngaarden te bemachtigen op de steile hellingen in de buurt van het dorp Valdobbiadene. Die hellingen zien er niet alleen enorm idyllisch uit – het is allemaal UNESCO werelderfgoed –, maar ze zijn ook nog eens ideaal voor het verbouwen van goede wijndruiven. In 2011 zijn mijn broer Giordano en ik begonnen op het domein. We hebben veel van de manier van werken van onze ouders geleerd. Mijn vader overleed in 2021. Het is aan ons om hun visie levend te houden.


Sinds een jaar of tien zie je prosseco overal. Kun je dat verklaren?
De Italiaanse wijnwetgeving classificeert de betere wijnen als volgt: IGT (Indicazione Geografica Tipica), dat is voor wijn uit een specifiek gebied. IGT-wijnen moeten voldoen aan bepaalde voorwaarden, maar deze zijn niet heel streng. Eigenlijk is dit hetzelfde als vin de pays in Frankrijk. De volgende stap op de ladder is DOC (Denominazione di Origine Controllata), dat is echt voor regionale kwaliteitswijn. De regels zijn strenger. Boven aan de ladder staat DOCG (Denominazione di Origine Controllata e Garantita), daarvoor zijn de regels en kwaliteitseisen het strengst. Amarone en Barolo zijn bijvoorbeeld DOCG’s.

De stijl van onze prosecco is licht en delicaat; je drinkt het zonder snel vol te zitten. En dan is er altijd die lekkere frisheid.

Giorgia De Faveri

In 2009 werd besloten dat de prosecco uit onze regio, het gebied van 30 kilometer tussen Valdobbiadene en Conegliano, zó goed was dat het werd gepromoveerd van DOC naar DOCG.


Dat zal fantastisch geweest zijn voor jullie.
Nou, zo simpel is het niet. Aanvankelijk waren we erg blij met de erkenning: een beloning van onze inspanningen. Maar tegelijkertijd werd er voor de omliggende gebieden buiten de DOCG ook een nieuwe, meer generieke DOC Prosecco in het leven geroepen. Die nieuwe DOC-wijngaarden liggen veelal op de vlakten, terwijl de wijngaarden van onze DOCG op glooiende heuvels liggen. De regels en kwaliteitseisen voor de DOC zijn veel losser, maar dat mag dus ook prosecco heten. We merkten al snel dat er veel nieuwe producenten opdoken binnen die nieuwe DOC. In de meeste gevallen waren dit geen ambachtelijke familiebedrijven zoals wij. Het bleken vooral opportunisten die wilden aanhaken bij het succes van de naam prosecco door er op industriële wijze enorme hoeveelheden van te produceren. Inmiddels is Prosecco qua volume de grootste DOC van Italië.
Ik gebruik de volgende metafoor: wij prosecco-producenten zaten met z’n allen in de trein. Er was ruimte voor iedereen en we maakten mooi vaart. Toen stopten we op een station, en kwam er iemand die heel groot het woord ‘succes’ op de zijkant van de trein schreef. Daarna stapten er heel veel mensen aan boord, en nu zit de trein vol en komen we nog amper vooruit.


Is dat de reden dat de kwaliteit van prosecco zo uiteenloopt?
Precies. De naam prosecco heeft zijn waarde grotendeels verloren. Daarom hebben we in 2016 de keuze gemaakt om voor onze DOCG-wijnen de naam prosecco alleen nog op het achterlabel te vermelden. Op de voorkant staat Valdobbiadene, dat is een naam die niet iedereen mag voeren, en die wél blijk geeft van kwaliteit. Veel producenten uit Valdobbiadene kozen daarvoor.

Het verschil tussen DOC en DOCG proef je terug in de kwaliteit.

Giorgia De Faveri

Waar zit hem het kwaliteitsverschil precies in?
Laat me vooropstellen dat wij als voornaamste doel hebben om kwaliteit te produceren. Dat is meer dan een doel, het is onze mantra. Zo zijn mijn ouders begonnen, en zo zetten mijn broer en ik dat nu voort. Hoge kwaliteit wijn begint bij de kwaliteit van de druiven. Wij doen al het werk in de wijngaard met de hand. Dat moet ook wel, met de heuvels waar onze wijngaarden liggen. Maar goede druiven zijn maar het halve werk. Geef een slechte kok de allerbeste ingrediënten, en het eten zal alsnog niet smaken. Gelukkig hebben wij twee heel goede wijnmakers in dienst, die samen met mijn broer Giordano werken. Zij snappen de druiven, snappen het proces, en hebben er heel veel aandacht voor. Aandacht is superbelangrijk: als je geen miljoenen flessen produceert, kun je meer aandacht besteden aan de verschillende stappen in het proces. Alles, van de druif en de vinificatie tot de botteling doen we zelf, hier op het domein. Zo houden we de kwaliteit continu in het oog.


Ik moet eerlijk bekennen dat ik eerst sceptisch was over prosecco. Ik dacht toch meteen aan flauwe bubbelwijn uit de supermarkt, die eigenlijk bedoeld is voor je scroppino of spritz. Tot ik bij Okhuysen kwam, en jullie wijnen proefde. Ik dacht meteen: dus zo kan prosecco ook smaken!
Haha, dankjewel. Daarom zijn we zo blij met Okhuysen als partner. Jullie hebben een neus voor kwaliteit. Daarom bestaan jullie natuurlijk al zo lang. 

 

Is er nog iets wat je met onze lezers wil delen?
Jazeker! Binnen onze DOCG is er een speciale classificatie voor prosecco die gemaakt wordt van druiven van één wijngaard: ‘Rive’. Het is onze versie van grand cru. In 2024 brengen wij onze eerste Rive op de markt: 2023 G&G Rive di Colbertaldo. Toen mijn broer en ik in 2011 op het domein kwamen werken, maakte mijn vader een speciale cuvée: G&G, Giorgia & Giordano. En deze wijngaard is nu dus bestempeld als Rive. Een heel speciale wijn voor ons, en ik ben trots dat ik hem hier aan de Nederlandse wijnliefhebber kan voorstellen!

Frizzante Nera Spago - Prosecco Colli Trevigiani

Frizzante Nera Spago - Prosecco Colli Trevigiani

12 80

per fles bij 6 flessen,
14.20 13.25 per fles

2022 Spumante Nera Brut - Prosecco di Valdobbiadene

2022 Spumante Nera Brut - Prosecco di Valdobbiadene

15 95

per fles bij 6 flessen,
17.75 16.50 per fles

2023 G&G Rive di Colbertaldo - Prosecco di Valdobbiadene Superiore

2023 G&G Rive di Colbertaldo - Prosecco di Valdobbiadene Superiore

16 90

per fles bij 6 flessen,
18.75 17.40 per fles

Alle wijnen

Bekijk het hele wijnaanbod