Alle blogs

Fontalpino is met recht classico

Door Job Joosse, 05 September 2024

Gelegen in het oogverblindende landschap tussen Florence en Siena maakt Fontalpino wijnen die een toonbeeld zijn van Italiaanse klasse. Tijd voor u om ze te ontdekken nu ook de internationale wijnpers ze omarmd heeft.

Chianti boogt op een lange geschiedenis waarbij wijnbouw en wijn verweven zijn met kunst, gastronomie en daarmee cultuur. Dit mediterrane binnenland van Toscane met zijn rollende heuvels vol cipressen, olijfbomen en wijnstokken heeft een tijdloze schoonheid die elke keer weer opnieuw weet te betoveren. Chianti was in 1716 de eerste wijnstreek ter wereld die zijn herkomst probeerde te beschermen tegen imitators en concurrenten. Het ging daarbij om de dorpen Radda, Gaiole en Castellina, iets later gevolgd door Greve, in het hart van wat nu Chianti Classico wordt genoemd.


Origineel en authentiek
Ondanks de grote faam zijn de wijnen nooit elitair geworden. Een goede Chianti blijft dan ook altijd een boers randje houden. Wij zoeken zelfs heel bewust naar de zure kersen, wilde kruiden, ceder en het subtiele bittertje. Juist dat karakter, in combinatie met een frisse bite die deze wijn zo mooi typeert, maakt chianti zo onnavolgbaar gastronomisch. Het waren dan ook deze eigenschappen die ons in 2016 op het spoor van Carpineta Fontalpino brachten. Tijdens onze zoektocht naar een nieuw huis wist deze producent met veel overtuiging onze blindproeverij te winnen. Op de proeftafel stonden naast Fontalpino een aantal zeer gevestigde namen. Het meer internationale karakter van deze wijnen, met hun gepolijste nieuwe eikenhout en veel extractie, sprak ons minder aan. We kozen voor het nog onbekende en vooral ook wat kleinschaliger werken-de Fontalpino. Misschien een gewaagde keuze, maar zoals wij dat nu eenmaal graag doen, kozen we voor originaliteit en authenticiteit.

In Chianti zoeken wij heel bewust naar de zure kersen, wilde kruiden, ceder en het subtiele bittertje.

Job Joosse

De ouders van de huidige eigenaren, broer en zus Filippo en Gioia Cresti, kochten de wijngaarden in Montaperti in de jaren zestig van de vorige eeuw aan. Montaperti ligt nabij het prachtige Siena en het historische stadje Castelnuovo Berardenga, op de grens tussen Chianti Colli Senesi en Chianti Classico. Carpineto Fontalpino is een landgoed van negentig hectare, waarvan dertig hectare beplant is met wijnstokken. De typisch Toscaanse sangiovese speelt de hoofdrol, maar er staat ook wat merlot, cabernet-sauvignon, petit verdot en alicante aangeplant. Hier zijn de wijnstokken nooit een monocultuur geweest, biodiversiteit is een vanzelfsprekendheid. De wijngaarden liggen in verschillende kleine percelen tussen bos, mediterraan struikgewas en olijfbomen. De familie Cresti heeft hun wijngaarden altijd op een duurzame en natuurlijke manier bewerkt. Sinds 2008 zijn ze daarnaast ook biologisch gecertificeerd.

 

100% Sangiovese
De bodems van de verschillende percelen hebben ieder net een andere samenstelling en structuur. Zand domineert, maar daarnaast komt er ook klei en, met name in de hoger gelegen wijngaarden, ook kalksteen voor. Ook de verschillen in hoogte, tussen 220 en 380 meter, en de expositie is steeds net even anders. Volgens oenologe Gioia geeft deze diversiteit in terroirs haar wijnen een enorme diepgang. Ieder perceel wordt pas bij perfecte rijpheid geoogst, waarna ook nog eens een strenge selectie van de druiven plaatsvindt. Ze zoekt in haar fermentaties en extracties naar harmonie en elegantie, niet naar overmatige concentratie. Zo is haar Chianti Classico altijd een assemblage van 100% sangiovese afkomstig van verschillende wijngaarden zoals
Petroio, Cerreto en Montegiachi. De vergisting vindt plaats op cementen kuipen en roestvrijstalen cuves en wordt daarna nog twaalf maanden op grote houten foeders opgevoed. Sinds het oogstjaar 2018 zijn hun twee beroemdste wijngaarden Vigna Montaperto en Vigna Dofana gepromoveerd naar Chianti Classico Gran Selezione.

Do Ut Des betekent: ‘Ik geef zodat jij zult geven’. En dat is precies wat deze wijn doet.

Job Joosse

Hun filosofie, waarin natuur, traditie en historie centraal staan, wordt mooi samengevat in de Latijnse mantra: Do Ut Des, een gezegde dat betekent: ‘Ik geef zodat jij zult geven’. Dit is de naam van hun eigen ‘Supertuscan’ geworden, een assemblage van gelijke delen van de bordelaise druiven merlot, cabernet-sauvignon en petit verdot. Elk jaar worden de wijnen van de familie Cresti nóg beter. Geen wonder dat ook de internationale pers hen intussen ontdekt heeft; de laatste oogstjaren worden beloond met zeer goede scores.

2023 Chianti Colli Senesi

2023 Chianti Colli Senesi

15 25

per fles bij 6 flessen,
16.95 15.75 per fles

2021 Chianti Classico

2021 Chianti Classico

19 75

per fles bij 6 flessen,
21.90 20.40 per fles

2019 Do ut Des - Rosso di Toscana

2019 Do ut Des - Rosso di Toscana

34 50

per fles bij 6 flessen,
38.50 35.75 per fles

Alle wijnen

Bekijk het hele wijnaanbod