Door Elisa Duivestein, 5 september 2024
Vanaf het moment dat wij deze biologische en vegan wijnen proefden, waren we direct fan. We werkten voor die tijd al wel samen met Toscaanse wijnhuizen, maar niet in dit prijssegment. En dat de prijs-kwaliteitverhouding ongekend is, blijkt uit het succes van de wijnen. Vaak zijn ze zó snel uitverkocht, dat we bij LaSelva moeten navragen of ze écht niet nog ergens in de kelder een stapeltje dozen voor ons hebben staan.
De geschiedenis van LaSelva gaat terug tot 1978, als de Duitser Karl Egger in het zuiden van Toscane een oud landgoed vindt van zeven hectare, omringd door bos en niet ver van de Tyrreense Zee. Vanaf het begin wordt volgens biologische principes gewerkt, waar dit ruige en mediterrane land zich goed voor leent. Karl is daarmee een van de eersten die hiermee bewust aan de slag gaat in Toscane. Ze beginnen met groente en fruit en in 2003 volgt de wijnbouw. Nog steeds werken ze bij LaSelva met groot respect voor de natuur. Zoals ze zelf zeggen: druiven zijn natuur, maar wijn is cúltuur – en precies tussen die cultuur en natuur speelt het werk van de wijnmaker zich af. Inmiddels bezit het domein dertig hectare aan wijngaard. De aandacht waarmee ze het land bewerken proef je terug in de wijnen; die zijn complex, aromatisch en vol van smaak.