Alle uitgaven
Niet te missen: Le Petit Gascoûn rosé

Niet te missen: Le Petit Gascoûn rosé

De wijngaarden van de broertjes Laffitte liggen op de hoogste heuvels van Ayzieu, aan de rand van de Gascogne. Dit gebied, met zijn rollende heuvels en heerlijk warme klimaat wordt door de streekbewoners ook wel ‘klein...

Lees verder
Logan Wines: Cool-climate chardonnay uit Australië

Logan Wines: Cool-climate chardonnay uit Australië

Wat keek Peter ernaar uit om zijn Nederlandse fans te ontmoeten tijdens de vorige editie van Proeven tussen de Stellingen. Het was een goed weerzien met Peter, die op zijn beurt ook ontzettend enthousiast...

Lees verder
De streken van Job: mijn liefde voor de Anjou

De streken van Job: mijn liefde voor de Anjou

De regio rondom de stad Angers is namelijk verreweg het meest veelzij-dige gebied binnen de Loire. Vrijwel alle wijnstijlen worden er gemaakt; sprankelende crémants, fruitige rosés en zowel soepele als...

Lees verder
Carte Blanche met Lisja Hu

Carte Blanche met Lisja Hu

Tussen het Singel en de Herengracht vinden we Beulings, een haute-cuisine huiskamerrestaurant waar per avond slechts twintig gelukkigen kunnen aanschuiven. Lisja Hu begon de tweemanszaak vijftien jaar geleden met haar...

Lees verder
In de wijn gedoopt: Toeval bestaat niet

In de wijn gedoopt: Toeval bestaat niet

Het is geen toeval dat Nederlanders kunnen zwemmen, geen geluk dat Max Verstappen altijd vooraan rijdt en dus – zo dacht ik – moet er een reden zijn waarom ze...

Lees verder
25 jaar bij Okhuysen: De grote oversteek

25 jaar bij Okhuysen: De grote oversteek

Ik woonde en werkte al vijf jaar in Bordeaux, toen mijn vader het tijd vond dat ik terugkwam naar Nederland. Mijn vader en zijn compagnon Wim Beelen hadden namelijk een...

Lees verder
Fontenille is een klasse apart, zelfs zonder alcohol

Fontenille is een klasse apart, zelfs zonder alcohol

Na zijn studie oenologie gaat Stéphane Defraine aan de slag als adviserend wijnmaker in Bordeaux. Hij werkt veel in de – op dat moment nog ondergewaardeerde – appel-
lation Entre-Deux-Mers. Als...

Lees verder
De kelder van Heleen Boom

De kelder van Heleen Boom

Hoe ben je in de wijn terechtgekomen?
43 jaar geleden begon mijn man Pieter van de Pavoordt samen met twee compagnons Theater Bouwkunde. Het was een plek voor modern theater, jazz,...

Lees verder
Huiswijnen wit: Bijzondere wijnen voor bescheiden prijzen

Huiswijnen wit: Bijzondere wijnen voor bescheiden prijzen

et verhaal van de familie Guibert blijft mensen van over de hele wereld boeien. Als aan het begin van de jaren zeventig van de vorige eeuw Aimé en zijn vrouw...

Lees verder
Huiswijnen rosés: bijzondere wijnen voor een bescheiden prijzen

Huiswijnen rosés: bijzondere wijnen voor een bescheiden prijzen

Wijnmaker Joan Arrufi Peig is altijd op zoek naar innovatie. Wat zou zijn land nog meer te bieden hebben en waar ziet hij kansen? Joan is een karakteristieke wijnmaker; door...

Lees verder
Huiswijnen rood: Bijzondere wijnen voor bescheiden prijzen

Huiswijnen rood: Bijzondere wijnen voor bescheiden prijzen

Het wijngebied Valpolicella is ongekend populair. Dat merken we vooral tijdens de feestdagen, wanneer we de vraag naar ripasso en amarone nog maar nét bij kunnen benen. En eerlijk gezegd...

Lees verder
Bienvenue à Bordeaux; Een verslag van de prestigieuze ‘En Primeur’-proeverij

Bienvenue à Bordeaux; Een verslag van de prestigieuze ‘En Primeur’-proeverij

Zondag 21 april
Job Joosse en ik zijn net aangekomen in het prachtige Bordeaux. We hebben expres de middagvlucht genomen, zodat we deze avond – voordat het circus morgen losbarst –...

Lees verder
Aan tafel met ciderproducent Theo Hotte

Aan tafel met ciderproducent Theo Hotte

Dit verhaal begint eigenlijk al in maart op Prowein, de grootste wijnshow ter wereld. Het Okhuy-sen-proefteam wandelt nietsvermoedend over de beursvloer wanneer we door Quentin Heller, een goede bekende uit Frankrijk, aan...

Lees verder
Janny van der Heijden: Rosé well done

Janny van der Heijden: Rosé well done

Maar ik stel voor dat we die vooroordelen direct naast ons leggen en ons houden aan de feiten. Als je weet dat er wereldwijd bijna drieënhalf miljard flessen worden geproduceerd – zo’n...

Lees verder
Het Okhuysen Proefpanel: Riesling op de tafel

Het Okhuysen Proefpanel: Riesling op de tafel

Al is het maar omdat we bij Okhuysen altijd twee maanden vooruit werken om dit blad op tijd bij u op de mat te krijgen. En dus kozen we een...

Lees verder
Wijn-spijs: Wat drink je bij... Haring?

Wijn-spijs: Wat drink je bij... Haring?

Milton: “Ik ben opgegroeid in een echte Texelse vissersfamilie. Mijn twee ooms zaten op de kotter, dus bij ons thuis was er sowieso elke vrijdag verse vis. En dan tussendoor...

Lees verder
Youp & Xavier: Krijgwijntjes

Youp & Xavier: Krijgwijntjes

Xavier: Mensen durven mij nooit een fles wijn te geven, wat ik eigenlijk best jammer vind. Ik neem aan dat jij wel regelmatig een flesje cadeau krijgt?
Youp: Krijgwijntjes? Daar heb...

Lees verder
Interview met wijnmaker Markus Prackwieser van Gump Hof

Interview met wijnmaker Markus Prackwieser van Gump Hof

Markus, misschien kun je om te beginnen iets voor mij ophelderen. Wat is precies het verschil tussen Südtirol en Alto Adige?
MP: Dat is respectievelijk de Duitse en Italiaanse geografische benaming...

Lees verder
Vinologisch: Openingstijden

Vinologisch: Openingstijden

‘Misschien is dit iets: mensen hebben mooie wijnen liggen, maar maken ze nooit open. Ze wachten op het juiste moment, maar dat komt nooit. En tegen de tijd dat die...

Lees verder
Afdronk: Morellino di Scansano

Afdronk: Morellino di Scansano

We bevinden ons in de Maremma, het zuidelijkste stukje van Toscane. Hier vinden we het biologisch werkende domein LaSelva, prachtig gelegen tussen de bossen en rollende heuvels. De Tyrreense Zee...

Lees verder