Alle blogs

Janny van der Heijden: Rosé well done

Door Janny van der Heijden, 30 May 2024

Een typische vrouwenwijn, vooral geschikt om op een terrasje van te genieten in de zomerzon. Zo staat rosé bekend.

Maar ik stel voor dat we die vooroordelen direct naast ons leggen en ons houden aan de feiten. Als je weet dat er wereldwijd bijna drieënhalf miljard flessen worden geproduceerd – zo’n 10% van de totale jaarlijkse wijnproductie – dan snap je ook dat er niet één soort rosé bestaat. Druif, terroir en productiemethode bepalen of een rosé droog, fris of juist wat zoeter is. Elke rosé krijgt zijn kleur van de blauwe druivenschillen, maar de intensiteit van een rosé hangt grotendeels af van het aantal uur dat de schillen in het sap mogen dobberen – wat soms wel 24 uur is.

 

Zelf heb ik een voorkeur voor rosés uit de Provence, met hun bleekroze kleur. Hier weten ze wel hoe je een mooie rosé maakt: zo’n 80 procent van alle wijnen uit deze zonnige warme mediterrane streek is een rosé. En ze weten ook dat ze een rosé tekortdoen als ze hem alleen als aperitief zouden schenken, en dat ben ik helemaal met ze eens. Aan de hele Zuid-Franse kustlijn is rosé populair bij de lunch. Heerlijk bij lokale klassiekers als salade niçoise met vers gegrilde tonijn, pan bagnat (brood gevuld met onder andere groente, tomaat, artisjok, olijven, olijfolie en ei), pissaladière (hartige taart met ui, ansjovis en zwarte olijven) of een geurige kleurrijke tian (plakken tomaat, aubergine, courgette en eventueel paprika om en om in een cirkel geschikt en besprenkeld met Provençaalse kruiden en olijfolie uit de oven).


Maar ik wilde eens niet voor voorspelbaarheid gaan bij de mooie biologische Nuits roses van Domaine du Deffends. Dus dronk ik de elegante, frisdroge en bleekroze rosé bij een Chinees diner met gelakte eend. Gelakte eend is niet direct een gerecht dat je eenvoudig thuis maakt, maar er zijn gelukkig een aantal Aziatische restaurants en supermarkten waar je de eend kunt bestellen zodat je hem alleen nog maar op hoeft te warmen in de oven. Een aanrader, deze twee samen! En het klinkt misschien gek, maar ook bij een crispy pork crackling is de wijn een fantastische begeleider.

 

Overigens is er helaas geen ‘lekkere’ Nederlandse vertaling van dit gerecht. Want zeg nou zelf, varkensbuik met krokant zwoerd klinkt nou niet meteen subtiel of delicaat. Maar nu we het toch over varkensvlees hebben, deze rosé verheft ook de relatief eenvoudige merguez-worstjes naar een hoger plan. En dan nog een laatste tip: rosé wordt niet voor niets de koning (of koningin) van de barbecue genoemd. Wil je je barbecue het komend seizoen een iets exclusiever karakter meegeven, dan weet je dus nu welke wijn te schenken!

Een onvoorspelbare combinatie: Nuits Roses en gelakte eend – een aanrader, deze twee samen!

Janny van der Heijden

2023 Nuits Roses - Coteaux Varois en Provence

2023 Nuits Roses - Coteaux Varois en Provence

15 25

per fles bij 6 flessen,
16.95 15.75 per fles

Alle wijnen

Bekijk het hele wijnaanbod