De regio rondom de stad Angers is namelijk verreweg het meest veelzij-dige gebied binnen de Loire. Vrijwel alle wijnstijlen worden er gemaakt; sprankelende crémants, fruitige rosés en zowel soepele als krachtige witte en rode wijnen. En dan vind je er ook nog eens enkele van de mooiste edelzoete witte wijnen van Frankrijk. Hoe kan het dat één en dezelfde streek zoveel verschillende stijlen voort kan brengen? Daarvoor zullen we iets meer de diepte in moeten gaan.
Een rijk arsenaal aan druivenrassen
Verreweg de meeste wijngaarden vinden we ten zuiden van de stad Angers. Er heerst een gematigd zeeklimaat, wat niet zo gek is wanneer je bedenkt dat de Atlantische Oceaan zich op slechts 150 kilometer afstand naar het westen bevindt. Omdat het re-liëf van de plaatsjes Cholet en Mauges de vochtige oceaanwinden tegenhoudt, heeft de Anjou toch maar weinig neerslag. Het is er van maart tot augustus zelfs even droog als in Montpellier!
Van maart tot augustus is het hier even droog als in Montpellier.
Door dit zachte klimaat spreken de inwoners over ‘la douceur angevine’. De Anjou is ook het stroomgebied van de Aubance en de Layon, twee zijriviertjes van de Loire. In de tussenliggende heuvels en valleien heersen verschillende microklimaten, afhankelijk van de nabijheid tot het water. Wanneer we het over de Anjou hebben, moeten we het ook over de verschillende bodemsoorten hebben. De donkere leisteenachtige schistbodems van de ‘Anjou Noir’, op de grens van het Armoricaans massief,
bestaan uit hard kristallijn metamorf gesteente. De ‘Anjou Blanc’ met zijn witte, kalkrijke bodems vormt het meest zuidwestelijke puntje van het bassin van Parijs.
De combinatie van al deze natuurlijke factoren maakt het mogelijk dat er in de Anjou zo veel verschillende druivenrassen staan aangeplant.
Van sauvignon tot cabernet en alles daartussen in
De belangrijkste witte rassen die we hier vinden zijn chenin blanc, sauvignon blanc en chardonnay. De belangrijkste blauwe druiven zijn cabernet franc, cabernet-sauvignon, pineau d’Aunis, grolleau en gamay. De verschillende be-
schermde herkomstgebieden (AOP’s) – met elk hun eigen voorgeschreven druivenrassen – liggen niet als een lappendeken naast elkaar, maar vaak over elkaar heen. Met de grillige weersomstandigheden heeft de wijnmaker zo de mogelijkheid om per oogstjaar andere keuzes te maken. Koele oogstjaren met meer regen resulteren in grote hoeveelheden mousserende wijn en rosé- en cabernet d’Anjou. In droge, zonnige jaren ligt de focus op de droge en (edel)zoete witte wijnen en de rode wijn.
Het mooiste wat Anjou te bieden heeft
We hebben bij Okhuysen het geluk te werken met twee geweldige domeinen in de Anjou, ieder met een eigen visie en interpretatie van hun terroir. In Savennières, de ‘Grand Cru d’Anjou’, werken we al meer dan veertig jaar samen met de familie Bizard; eigenaren van het beroemde Château d’Epiré. De wijngaarden van Savennières, een kleine appellation iets ten zuidwesten van de stad Angers, hebben een perfecte ligging; op een hoge heuvel pal op het zuiden. De vulkanische bodem geeft een unieke droge stijl chenin blanc met veel intensiteit. Het domein wordt
We hebben hier te maken met de absolute top van de Anjou.
geleid door Paul, de zevende generatie.
Tot onze trots werken we sinds vorig jaar met nog een tweede topdomein uit deze regio. Charlotte en Thomas Carsin van Terre de l’Élu komen oorspronkelijk uit Bretagne. In 2008 kunnen ze in de Anjou Noir drieëntwintig hectare kopen. Dit gebied is beroemd om zijn zoete wijnen van chenin blanc. Thomas en Charlotte bezitten hier verschillende oude wijngaarden met chenin blanc, cabernet franc, pineau d’Aunis, grolleau, gamay, grolleau gris en sauvignon blanc. De wijngaarden worden volledig biologisch-dynamisch bewerkt, met speciale aandacht voor biodiversiteit en bodems. Tussen de wijngaarden is er veel ruimte voor hagen, bomen en andere gewassen, wat goede bescherming biedt tegen vorst in het voorjaar en tegen de zon op warme zomerdagen. Gefrustreerd door de strenge regelgeving besluiten Thomas en Charlotte in 2018 uit de AOC Anjou te stappen. Iets wat onvermijdelijk was om in alle vrijheid te kunnen blijven werken. Het heeft hun nog dichterbij hun terroir gebracht, aldus Thomas. Op hun etiketten staat dus “Vin de France”, maar laat je daardoor niet van de wijs brengen; we hebben hier te maken met de absolute top van de Anjou.