Door Elisa Duivestein, 30 mei 2024
Wijnmaker Joan Arrufi Peig is altijd op zoek naar innovatie. Wat zou zijn land nog meer te bieden hebben en waar ziet hij kansen? Joan is een karakteristieke wijnmaker; door zijn uiterlijk, temperament, maar met name ook door zijn ideeën over wijn maken. Eerder introduceerden we al zijn VINEREL-LES wijnen, Catalaans voor wijn en kleur, waarbij Joan zich liet inspireren door alle nuances van zijn wijnstokken. Deze vinden hun weg in het ruige landschap, diep de kalksteenbodems in. Terra Alta bevindt zich in het zuidwestelijke puntje van Catalonië, waar het landschap gekenmerkt wordt door glooiende hellingen, middeleeuwse dorpjes, rotspartijen en bossen. Batea is hier het kloppend hart, met Joan als middelpunt. Hij maakt echte terroirwijnen van onder andere zijn geliefde garnatxa negra, die hij voor verschillende cuvées gebruikt. De unieke combinatie van zon, droogte en wind houdt de wijngaarden gezond en stelt Joan in de gelegenheid pure wijnen met een prachtige complexiteit te maken. Doordat de oude stokken diep wortelen, kunnen ze voldoende waterreserves vinden. Bovendien profiteren ze door hun hoge ligging – tussen de 400 en 550 meter boven zeeniveau – van grote verschillen in dag- en nachttemperatuur. Dit zorgt ervoor dat de druiven mooi gelijkmatig rijpen. Dat je voor goede wijnen niet diep in de buidel hoeft te tasten, laat Joan zien met zijn Almodí petit-serie. Deze kennen we al in het rood en wit, en daar is nu dus een rosé bijgekomen. Gemaakt van, jawel, 100% garnatxa negra.