Alle blogs

Het Okhuysen Proefpanel: Riesling op de tafel

Door Femke Pruis, 30 mei 2024

Terwijl op het moment van schrijven de regen nog lustig tegen onze Haarlemse ruiten tikt, zijn wij met ons hoofd al een beetje bij de zomer.

Al is het maar omdat we bij Okhuysen altijd twee maanden vooruit werken om dit blad op tijd bij u op de mat te krijgen. En dus kozen we een zomers thema voor ons proefpanel; het druivenras dat misschien wel de meest frisse wijnen ter wereld oplevert. We gaan rieslings proeven!


Verder zien we vanavond twee nieuwe gezichten aan de proefpaneltafel. Of nou ja, niet helemaal nieuw… de eerste is oud-Okhuysen collega Maartje van Veldhuizen, de ander Tim Eleveld, chef-eigenaar van restaurant Frenchie in Haarlem. Beiden kennen we als uitstekende proevers. Panelleider Job duikt direct de klimaatkast in om terug te komen met de eerste twee wijnen: “Voor de mensen die denken iets van informatie uit de flessen te kunnen halen: alle wijnen hebben vandaag een schroefdop, dus dat zegt niets. Niet over de kwaliteit en ook niet over de herkomst, want overal ter wereld wordt tegenwoordig kwaliteitsriesling gemaakt. Onze eigen Peter Logan uit Orange (Australië) mocht vorig jaar nog de bokaal voor Beste Nieuwe Wereld Riesling ophalen in het Meininger’s wijnconcours, ik bedoel maar.” Of die prijswinnende Rigde of Tears Riesling er vanavond tussen zal staan? Dat weet alleen Job.


Riesling in de zon op het terras
Wij weten alleen dat we acht rieslings gaan proeven. We sco-ren op een schaal van 1 tot 10, in eerste instantie op kwaliteit binnen het thema. Nadat Job de prijzen bekend maakt, geven we een tweede cijfer gebaseerd op prijs-kwaliteit. Het gemiddelde

Zo’n strakke zuurgraad dat het water je in de mond loopt.

Femke Pruis

van beide bepaalt de eindscore. Sommelier Vera krijgt als eerste de beurt: “Dit is voor mij de benchmark, een heel herkenbare stijl riesling. Ik ruik frisse groene appel, limoenschil, passievrucht. Het is dorstlessend, zuiver en in balans. Echt een goede zomerwijn wat mij betreft.” Tim: “Een glas hiervan op het terras, lekker zonnetje erbij, ik zie het voor me hoor.” Milton durft een voorzichtig gokje te wagen en plaatst de wijn in Chili. “Klopt als een bus,” zegt Job. “San Antonio om precies te zijn, slechts vier kilometer van de zee. Een van de meest cool climate wijnen van Chili dus.” De tweede wijn is minder uitgesproken en heeft volgens Maartje een “bittertje dat aan grapefruit doet denken”. Vera: “Een wijn die groeit in je glas, een teken van kwaliteit.” We blijken inmiddels in Duitsland te zijn met een wijn van Jasper Franz. Job: “Hij zit op steillagen in de Rheingau. Ik heb daar zelf een tijdje gewerkt, echt niet te doen zo steil. Jaspers stijl heeft iets van de Mittelrhein, terwijl hij officieel onder de Rheingau valt, maar dat is even voor de nerds onder ons.”


Een totaal andere wereld
Alle glazen leeg? Daar komen wijn 3 en 4 al aan. Tim mag wat zeggen over het eerste glas: “Ik proef groene peperkorrel en had iets rokerigs in de neus, bijna vulkanisch. Kan het zijn dat dit nog even moet liggen?” Milton heeft hetzelfde bij wijn 4: “Dit gaat nog heel veel laten zien. Je voelt dat de jeugd er nu nog in zit.” Ralph vindt de wijn vooral erg lekker: “Grote slokken moet je hiervan nemen. Huppakee, een acht!” Beide wijnen blijken basiscuvees; van Katharina Wechsler (Rheinhessen) en Gut Hermannsberg (Nahe). “Ah, blij dat ik dit goed vond terwijl ik niet wist wat het was,” zegt Vera. Job besluit: “Het leuke van de Nahe is dat het de speelsheid van de Mosel combineert met de kracht van de Rheingau.” Inderdaad leuk, Job!
We gaan door, want een nieuwe flight dient zich aan. Vera omschrijft wijn 5 zoals alleen zij dat kan: “Dit is elegant, puur, zuiver en fijntjes. De zuren vielen positief op en het fruit is mooi geconcentreerd. Een hele precieze stijl riesling. Het is rustig, maar heeft toch kracht en lengte.” Met zo’n proefnotitie kan de Oostenrijkse Ingrid Groiss – want haar wijn is het – niet anders dan trots zijn. Ze eindigt met haar Braitenpuechtorff dan ook op het podium. Ook aan Milton merk je dat hij gewend is wijnen te beschrijven. Over wijn 6 (Riesling Stein van Stadt Krems, eveneens Oostenrijk): “Ik kwam in een totaal andere wereld toen ik dit rook; natte steen, iets aards, potgrond, rijpe meloen en zelfs iets van banaan.” Maartje: “Een wijn voor kenners die met aandacht proeven.”

Als een lentebries: bloemig, geurig en vriendelijk.

Vera Krijnen

Het mooiste voor het laatst
De laatste flight alweer. Zou Job het mooiste voor het laatst hebben bewaard? We luisteren naar Chris, die zijn notitie over wijn 7 met ons deelt: “Hier zit echt van alles in, frisse zuren, bitters, wat mineraliteit, een tikkie ziltigheid en een lange frisse afdronk. Een 8,5!” Tim: “Lekker tropisch, maar niet té rijp. In het thema voor mij de winnaar. Wordt dit het covermodel?” Vera: “Het zou me niet verbazen als dit op een natuurlijke manier wordt gemaakt. Er zit een zelfverzekerdheid in die heel prettig is. Wat mij betreft de beste van allemaal; een 9.” Job constateert tevreden: “Hier is alles eruit gekomen wat erin zat.” En inderdaad een puntje voor Vera, want we proefden Dirler-Cadé uit de Elzas en die werken inderdaad al sinds ’98 biodynamisch. Lang voordat het hip werd dus. De laatste beschrijving is aan Femke: “Dit is alles wat je hoopt te vinden in een riesling; spanning en sensatie. Complexe aroma’s, prachtig rijp fruit en zo’n strakke zuurgraad dat het water je in de mond loopt. Op de valreep ook nog een prettig bittertje in de afdronk. Dat bij elkaar maakt riesling voor mij een van de allermooiste druiven. Als het helemaal klopt zoals hier wil je nooit meer iets anders.” En Femke is niet de enige, de negens vliegen over tafel. Gefeliciteerd dus Sybille Kuntz, jij bent vanavond onze winnaar!

Alle wijnen

Bekijk het hele wijnaanbod