Alle uitgaven
40 Jaar Vinée Vineuse - Periode 1996 t/m 2005

40 Jaar Vinée Vineuse - Periode 1996 t/m 2005

Na in Vinée Vineuse 1 van dit jaar verteld te hebben over het ontstaan van het blad en de tien jaar die daarop volgden, zoomen we ditmaal in op het tweede decennium. Wim...

Lees verder
Nieuw domein: Vinevinu

Nieuw domein: Vinevinu

Hij en zijn vader Luís vinden ongekende inspiratie in twee grote vinho verde-terroirs; een aan zee en een in de bergen. Die inspiratie ligt aan de basis van Vinevinu, hun...

Lees verder
In de wijn gedoopt: Waar blijft de tijd?

In de wijn gedoopt: Waar blijft de tijd?

Een folder leek het op het eerste gezicht, maar bij nadere bestudering zat ik er zomaar een uur in te lezen. Louis had er al zijn tijd aan besteed om...

Lees verder
Niet te missen: Sauvignon van Kruger

Niet te missen: Sauvignon van Kruger

Johan, Zuid-Afrikaanse alleskunner, daagt zichzelf graag uit. Hij zette zijn zinnen op het maken van een sauvignon blanc die verder gaat dan het typische. En dat is gelukt: de Forgotten Vineyards is een wijn...

Lees verder
Carte Blanche met Adriaan Visser

Carte Blanche met Adriaan Visser

Daarmee komen we direct tot de kern van waar het bij één van Nederlands beste sommeliers, Adriaan Visser, allemaal om draait: de mensen verrassen. En zo is zijn wijnkaart ook ingericht. Hij kan hem...

Lees verder
De Kelder van Marie Chartier-Luneau

De Kelder van Marie Chartier-Luneau

Wie Marie Chartier-Luneau wel eens heeft ontmoet, begrijpt waarom er in haar emailhandtekening ‘vigneronne dynamique’ staat. Op hun wijndomein Luneau-Papin regelt ze alles: sales, marketing, PR en personeelszaken. Daarnaast vliegt ze de wereld over om...

Lees verder
Klassiek is terug!

Klassiek is terug!

Om antwoord te kunnen geven op wat de aantrekkingskracht is van de klassiekers is het wellicht goed om te definiëren wat de term eigenlijk inhoudt. Een klassieker in wijn — net als in boeken,...

Lees verder
Okhuysen op reis: Klimmen voor een glas wijn

Okhuysen op reis: Klimmen voor een glas wijn

Tag 1, Freitag
We gaan vroeg op pad en arriveren rond elf uur in het oude stadje Traben-Trarbach. In het dorp halen we nog wat brood, schmalz en schinken (reuzel en...

Lees verder
Post uit de wijngaard: Puntengedoe

Post uit de wijngaard: Puntengedoe

Marlborough, 3 april 2025

Lees verder
Cesar Majorana schiet te hulp in Bordeaux

Cesar Majorana schiet te hulp in Bordeaux

Dat is fantastisch nieuws voor mij – ik leer jonge mensen van bijzondere wijnen te genieten via video’s op social media. Die mensen hebben niks met de tradities van vroeger....

Lees verder
Aan tafel met desembakker Maxime

Aan tafel met desembakker Maxime

Tropenarts worden, dat was de droom van Maxime Hofman. Maar eenmaal in Rwanda zag ze voldoende lokale studenten die ze de spaarzame werkplekken meer gunde. Dus wat doe je dan als westerse geneeskundestudent vol...

Lees verder
Niet te missen: Nuits Roses uit de Provence

Niet te missen: Nuits Roses uit de Provence

Op Domaine du Deffends laat de familie de Lanversin zien waarom deze lichtgekleurde wijn geen zomertrend is, maar dé belichaming van de Provençaalse cultuur. Nuits Roses is namelijk de perfecte begeleider – van salade...

Lees verder
Janny van der Heijden: Hartige sabayon

Janny van der Heijden: Hartige sabayon

Heerlijk natuurlijk, maar wie zegt dat een luchtige sabayon niet ook hartig kan zijn? Een hartige sabayon bij het voor of hoofdgerecht geeft een onverwachte prikkeling aan de smaakpapillen: decadent, zacht, warm en romig,...

Lees verder
Interview met een wijnmaker: Karsten Peter over de Nahe en Pfalz

Interview met een wijnmaker: Karsten Peter over de Nahe en Pfalz

Karsten, we zijn verheugd je te spreken, want er is veel gebeurd in jouw wijnleven de laatste tijd. Maar voordat ik losbarst, ben ik benieuwd naar de huidige stand in de wijngaard.
Het groeiseizoen...

Lees verder
Het Okhuysen Proefpanel: Herken de klassiekers

Het Okhuysen Proefpanel: Herken de klassiekers

Dit thema vraagt om meer focus: de proevers moeten hun zintuigen dubbel op scherp zetten. Het is niet alleen een kwestie van oordelen, maar ook van herkennen en interpreteren. Job: “Je wordt makkelijk op...

Lees verder
De bubbel die altijd indruk maakt: Huguet van Can Feixes

De bubbel die altijd indruk maakt: Huguet van Can Feixes

Deze corpinnat maakt ieder moment extra speciaal met zijn indrukwekkende kwaliteit. Gemaakt volgens de traditionele methode met een zeer lange flesrijping. Corpinnat valt onder de strengste regelgeving voor mousserende Spaanse wijn, en onderscheidt zich hiermee...

Lees verder
Weekendwijnen: bijzondere wijnen voor mooie momenten

Weekendwijnen: bijzondere wijnen voor mooie momenten

Lees verder
Vinologisch: Koud kunstje

Vinologisch: Koud kunstje

Een goede vraag, die niet alleen van toepassing is op koffie. Temperatuur heeft namelijk een grote invloed op je hele smaakbeleving, en dus ook op wijn. Met de zomer in aantocht leek het...

Lees verder
Afdronk: Château Lescalle

Afdronk: Château Lescalle

Het gebeurt iedere keer wanneer we klanten een glas inschenken. Eerst is er herkenning – mmm, lekker, bordeaux! – daarna de verbazing: kost dit echt maar twaalf euro? Wij leggen dan uit dat...

Lees verder
Wonderschoon wit: Bijzondere wijnen voor een bescheiden prijs

Wonderschoon wit: Bijzondere wijnen voor een bescheiden prijs

Lees verder
Rooskleurige rosé: Bijzondere wijnen voor een bescheiden prijs

Rooskleurige rosé: Bijzondere wijnen voor een bescheiden prijs

Lees verder
Ravissant Rood: Bijzondere wijnen voor een bescheiden prijs

Ravissant Rood: Bijzondere wijnen voor een bescheiden prijs

Lees verder