Alle blogs

Aan tafel met desembakker Maxime

Door Femke Pruis, 3 juni 2025

Bakkers en wijnmakers hebben meer met elkaar gemeen dan je wellicht denkt. We schuiven aan bij bakker Maxime voor een wijn-broodproeverij.

Tropenarts worden, dat was de droom van Maxime Hofman. Maar eenmaal in Rwanda zag ze voldoende lokale studenten die ze de spaarzame werkplekken meer gunde. Dus wat doe je dan als westerse geneeskundestudent vol goede bedoelingen? Dan kies je voor een master internationale ontwikkelingssamenwerking en daarna voor een carrière binnen duurzaam ondernemerschap. In de avonduren bakt Maxime de ene na de andere bruidstaart voor vrienden. Die liefde voor bakken heeft ze van huis uit meegekregen. ‘Voor verjaardagen bakten mijn oma en later mijn moeder, niet één, maar een hele tafel vol taart. Dagen waren ze bezig, eerst met een planning en daarna met het bakken zelf.

Mijn eerste broden verkocht ik via handgeschreven briefjes aan de buren.

Maxime Hofman

Maxime Hofman

The bread shed
Op een gegeven moment bakt Maxime zoveel bruidstaarten dat ze besluit een btw-nummer aan te vragen. ‘Grappig hè, hoe dat gaat. Je begint ergens aan en voor je het doorhebt, bevind je je in een compleet nieuw vakgebied.’ En heb je zomaar een succesvolle bakkerswinkel, Maxime’s Deli, waar de Haarlemmers op zaterdag in de rij staan om een van haar biologische desembroden te bemachtigen. Ze heeft zelfs even een broodabonnement-stop in moeten lassen. Zelf is ze ook een beetje overweldigd door het succes, zeker als je bedenkt dat ze tot 2019 nog nooit een brood gebakken had. ‘Ik heb altijd gedacht dat het heel ingewikkeld was. Daarom ben ik een opleiding gaan volgen aan de Ballymaloe Cookery School, een duurzame koksopleiding in Ierland. Iedere dag begonnen we in ‘the bread shed’, waar we paar een belangrijke dingen leerden. Hoe je zonder chemicaliën schoon kunt maken, zodat je de gistculturen in de bakkerij levend houdt. En dat kennis belangrijk is, maar dat je bij bakken ook op je gevoel moet durven vertrouwen. Dat laatste is gelukt, inmiddels ruik ik wanneer mijn starter trek heeft en bijgevoerd moet worden.’ ‘Herkenbaar’, zegt Milton, ‘de beste wijnmakers zeggen ook altijd dat ze op gevoel werken, terwijl er heel veel kennis achter zit. Thierry Germain, van wie we straks een wijn gaan proeven, gebruikt alleen water om schoon te maken. Om de wilde gisten, die van nature in de kelder aanwezig zijn, niet te verstoren.’

2021 Bulles de Roche, Domaine des Roches Neuves


Meesterlijk mousserend, ooit begonnen als grapje. Thierry Germain wilde een fijne bubbel voor eigen gebruik. Door het grote succes inmiddels niet meer weg te denken uit ons assortiment. Romig, mineraal en fantastisch bij Maximes brioche!

 

Naar de wijn

Van pop-upkelder naar eigen zaak
Met het diploma van haar Ierse leerschool op zak, verheugt ze zich op een stage in de pastry kitchen van Chez Panisse in Californië, maar door corona gaat dat niet door. Wat nu? Haar eigen huis wordt nog verhuurd, maar ze mag een deel van haar vaders kelder gebruiken – het gedeelte waar géén Okhuysenwijnen liggen – om een pop-upbakkerijtje op te zetten. En zo verkoopt Maxime haar eerste broden, via briefjes die ze bij buren door de bus doet. Ze behoren nog steeds tot haar trouwste klanten. Inmiddels zijn we vijf jaar verder en is die eigen zaak er gelukkig gekomen, helemaal gestoeld op de filosofie van Ballymaloe. Ze werkt met de lekkerste biologische producten van boeren uit de buurt, uiteraard binnen het seizoen, en er wordt zo goed als niets weggegooid. Op Instagram publiceert ze zelfs een food-waste lijstje, waarop de tien dingen staan die ze dit jaar heeft móeten weggooien. ‘Waar denk je eigenlijk dat die populariteit van ambachtelijk brood vandaan komt?’ vraag ik haar. Maxime: ‘Ik denk allereerst omdat het gewoon lekkerder is dan brood uit de supermarkt, maar ik heb ook het idee dat mensen doorhebben dat het beter voor je is. Er zijn natuurlijk hele generaties opgegroeid met industrieel gemaakt brood waar niet veel voedingsstoffen en smaak inzitten, dus het is fijn om te zien dat we langzaam teruggaan naar wat brood van nature is: iets gezonds, waar je een dag op vooruit kunt.’

2022 C de Sec – Bordeaux blanc, Château Closiot


Een echte Guffens op basis van 70% sémillon en 30% sauvignon gris. In de neus vuursteen, bijenwas, salie! We proeven perzik, abrikoos en peer. Zalvig van structuur met een lange, minerale afdronk. Heerlijk bij de notenbrood met blauwe kaas van Maxime.

 

Naar de wijn 

Aan tafel: wijn-broodproeverij
En dan gaan we proeven. Maxime heeft tien broodjes – hartig en zoet – voor ons gebakken, wij hebben de wijn meegenomen. Al snel zitten we serieus te proeven en te vergelijken. En met duidelijke resultaten: zo botsen de zuren in het desembrood met onze mousserende chenin blanc, die ook vrij hoog in z’n zuren zit; niet lekker. Maar bij brioche met room en gedroogde pruim komt juist de kracht en de rijpheid in de wijn naar voren; een topcombinatie! Bij de witte bordeaux vol weelderig steenfruit proeven we eerst tarwedesem met sesam. Milton: ‘Kneiterlekker brood, maar als ik een slok van de wijn neem, wordt hij schraal en bitter. Alsof ik op een abrikozenpit kauw.’ Hier blijkt het notenbrood met blauwe kaas onze favoriet. ‘Dit is complex en hoog op smaak, dat geeft meer aanknopingspunten voor de wijn om erbij aan te sluiten,’ zegt Milton. Kruidig rood dan, uit Chili. Bij een desembroodje met kimchi wordt de wijn superspicy, ‘alsof je rode peper eet!’, maar om een hapje foccacia met olijf en knoflook vlijt hij zich als een zacht mediterraan dekentje. We zijn het eens: neutraal brood is vooral een goede palate cleanser tussen wijnen door, maar met een goed gekozen topping of vulling kan brood + wijn zomaar samen 3 zijn.

2022 Mar Y Luz Carmenère Colchagua, Viña Casa Marin


Vriendelijke carmenère vol kracht, smaak en kleur. Rijp zwart fruit in de neus, wat laurier, zwarte peper en een hint vanille van het eikenhout. De tanninen zijn eveneens mooi rijp. Erbij natuurlijk Maximes mediterrane foccacia!

 

Naar de wijn 

2021 Bulles de Roche - Saumur Brut Mousseux

2021 Bulles de Roche - Saumur Brut Mousseux

25 95

per fles bij 6 flessen,
28.95 26.95 per fles

2022 C de Sec - Bordeaux blanc

2022 C de Sec - Bordeaux blanc

23 25

per fles bij 6 flessen,
25.95 23.95 per fles

2022 Mar Y Luz Carmenère - Colchagua

2022 Mar Y Luz Carmenère - Colchagua

9 25

per fles bij 6 flessen,
10.25 9.50 per fles

Alle wijnen

Benieuwd naar ons wijnaanbod?

Ontdek meer