Alle blogs

Okhuysen op reis: Klimmen voor een glas wijn

Door Job Joosse, 3 juni 2025

Ieder jaar gaat Job met vrienden op reis om een wijngebied te ontdekken. Na de Rhône, de Loire en Piemonte is de bestemming dit keer de Moezel.

Tag 1, Freitag
We gaan vroeg op pad en arriveren rond elf uur in het oude stadje Traben-Trarbach. In het dorp halen we nog wat brood, schmalz en schinken (reuzel en ham) voor onderweg. Het is begin april, helder en zonnig. Onze route loopt tegen de stroom van de rivier in naar het vijftien kilometer verder gelegen Ürzig. We verwachten er zo’n vijf uur over te doen. Vanuit het stadje lopen we omhoog de wijngaarden in. Bij een lokale wijnmaker scoor ik nog snel een koude fles witte wijn, die in een icepack meegaat. We volgen de bordjes van de Moselsteig en via de bosrand lopen we aan de bovenzijde van steile wijngaarden richting Kröv. We passeren een picknicktafel met uitzicht op dit dorp, een perfecte plek om even te ontspannen. De fles wijn komt tevoorschijn. ‘Gatver, het is halbtrocken!’ roept een van mijn vrienden. ‘Dat klopt,’ zeg ik, ‘en je zult zien dat we hier plezier van gaan hebben.’ Enigszins beschaamd halen we onze plastic opvouwbekers tevoorschijn. ‘Deze halbtrocken,’ leg ik uit, ‘heeft een laag alcoholgehalte en de bescheiden restsuikers zorgen in combinatie met de frisse zuren voor een speelse balans. Daarnaast geven de druivensuikers ons straks extra energie voor de rest van de route, want het zwaarste moet nog komen.’ De zon schijnt, we genieten van het brood met de schmalz en de wijn is er heerlijk bij! Na wat luieren in het vroege voorjaarszonnetje gaan we weer met frisse moed op pad. Als we voorbij het gehucht Kinheim komen, lopen we boven een aantal van de meest spectaculaire wijngaarden van deze route zoals Erdener Treppchen en Prälat. Aan het einde van de middag dalen we door de Ürziger Würzgarten af richting hotel en restaurant Würzig. De winzersteak smaakt die avond weergaloos. We gaan op tijd naar bed, want morgen moeten we weer vroeg op.

Tag 2, Samstag
Vandaag lopen we bijna twee etappes van de Moselsteig naar Bernkastel-Kues richting Lieser voor een bezoek aan Weingut Sybille Kuntz: bij elkaar meer dan 25 kilometer. Bij het beroemde Brauhaus Kloster Machern eten we een broodje met een kopje koffie erbij. Onderweg zien we een aantal van de beroemdste wijngaarden van Duitsland zoals de Wehlener Sonnenuhr en de Graacher Domprobst. Ook hier is het steil. Je kunt je voorstellen dat het in deze wijngaarden hard werken is, en trouwens ook niet geheel zonder gevaar. Onderweg zien we de donkere leisteen die de bodem van de hellingen domineert. Dit is het domein van de riesling, die hier een geheel eigen stijl laat zien; elegant, intens en complex met bovendien een groot bewaarpotentieel. Via Graach lopen we nu richting de ruïne van kasteel Landshut, een pittig stuk klimmen. We pauzeren hoog boven Bernkastel met een mueslireep en een schitterend uitzicht. Het is wat spartaans, maar dat maken we vanavond ruimschoots goed. Via Andel en Mülheim gaan we nu via de Moselbrücke Mülheim naar de andere oever van de Moezel naar Lieser. Het is ondertussen bijna drie uur en tijd om wat te proeven. Een bezoek aan Sybille Kuntz is altijd een beleving. Ze neemt ons mee naar de voet van de Niederberg-Helden, waar ze haar oudste stokken heeft. Deze 70% hellende helling is werkelijk duizelingwekkend steil. De middagzon raakt de wijnstokken verticaal en bovendien weerkaatst de rivier de zon als een spiegel. Terug op het domein proeven we haar wijnen, die nog meer indruk maken nu we weten hoe bewerkelijk haar wijngaarden zijn. We moeten verder. Het is nu nog een uurtje wandelen via de Jakobsweg terug naar Bernkastel-Kues. Nog even doorbijten dus, want de proeverij heeft ons al in een iets te ontspannen stemming gebracht. Die avond slapen we in het Burgblickhotel waar we wildragout mit rotkohl und speckknödeln eten in restaurant Ochs. Uiteraard met een lokale spätburgunder. We eindigen met een glaasje riesling in hun leuke wijnbar.

2023 Riesling Qualitätswein trocken - Mosel

2023 Riesling Qualitätswein trocken - Mosel

De rieslings hier zijn elegant, intens en complex met een groot bewaarpotentieel.

Job Joosse

Job Joosse


18 00

per fles bij 6 flessen, 19.95 18.60 per fles

Tag 3 Sonntag
Gelukkig hoeven we niet al te vroeg op. Na de heerlijke maaltijd van gisteravond valt de laatste wandeling gelukkig ontzettend mee. We steken door van Bernkastel naar Traben-Trarbach via de Jakobsweg. Alhoewel we flink stijgen en daarna weer dalen is het slechts zes kilometer die ongeveer twee uur duurt. Goed om nog even de benen te strekken voordat we terugrijden.

Gouden tips voor hotels en restaurants in de Moezel

  • Hotel & Restaurant Würzig , Ürzig
  • Hotel & Restaurant Zur Traube, Ürzig
  • Brauhaus Kloster Machern, Bernkastel-Kues
  • St. Stephanus Weinhotel & Saxlers Restaurant, Zeltingen
  • Burgblickhotel & Restaurant Ochs wine bar, Bernkastel-Kues
  • Roussel’s Restaurant La Bonne, Bernkastel-Kues
  • Restaurant Puricelli, Lieser

2023 Riesling Kabinett trocken - Mosel

2023 Riesling Kabinett trocken - Mosel

21 90

per fles bij 6 flessen,
24.30 22.60 per fles

2020 Riesling Spätlese trocken - Mosel

2020 Riesling Spätlese trocken - Mosel

33 30

per fles bij 6 flessen,
36.95 34.40 per fles

Alle wijnen

Benieuwd naar ons wijnaanbod?

Ontdek meer