Alle uitgaven
Gewoontedieren

Gewoontedieren

Daar komen alle zakelijke afspraken bij, inclusief de uitnodigingen voor evenementen en in mijn geval ook heel veel proeverijen. Nog nooit was mijn agenda zo overvol als in de eerste...

Lees verder
Catalaanse klasse

Catalaanse klasse

Joan, zelf een Catalaan, had vernomen dat we in het land waren en was speciaal voor ons naar de andere kant van Spanje gevlogen. Om even bij te praten, maar...

Lees verder
In de wijn gedoopt: Tavelwijn

In de wijn gedoopt: Tavelwijn

Ooit was ik zielsgelukkig met een glas goedkope lambrusco. Ik geef toe het was lang voor ik me in wijn begon te verdiepen toen mijn beurs nog smal was en...

Lees verder
De roemrijke historie van een wijnchateau

De roemrijke historie van een wijnchateau

In het jaar van dit indrukwekkende jubileum viert het chateau ook het behalen van het hoogste niveau van het HVE-certificaat, 3. Dit keurmerk staat voor Haute Valeur Environnementale en is...

Lees verder
De kelder van Leo Blokhuis

De kelder van Leo Blokhuis

Ik verdiep me graag in de herkomst van dingen – van muziek, maar ook bijvoorbeeld van wijn. Zo was ik met m’n Ajax-vriend weer eens in de Arena en dronken...

Lees verder
Magische wijn: Castiglion del Bosco

Magische wijn: Castiglion del Bosco

Niet zo gek dus dat de Val d’Orcia, de streek waar een van de beste wijnen van Italië wordt gemaakt, sinds 2004 op de UNESCO-werelderfgoedlijst prijkt. De geschiedenis van Castiglion...

Lees verder
Masterclass: geen kaasplankje, maar kaasplank

Masterclass: geen kaasplankje, maar kaasplank

Het departement Savoie roept niet direct associaties op met wijn. Eerder zal bij deze streek, die samen met de Haute-Savoie onderdeel uitmaakt van de regio Auvergne-Rhône-Alpes, eerder denken aan prachtige...

Lees verder
Diversiteit én kwaliteit 'voor een prikkie' bestaat

Diversiteit én kwaliteit 'voor een prikkie' bestaat

Bij ‘wijnen onder een tientje’ denk je – denk ik – eerder aan Appie en andere supermarkten. Aan online bedrijven als De Wijnbeurs en Wijnvoordeel, die paginagroot adverteren in kranten....

Lees verder
De rol van alcohol

De rol van alcohol

Alcohol, we zijn er gek op, maar steeds vaker horen en lezen we dat het niet goed voor ons is. Dat is in ieder geval het nieuws dat nu de...

Lees verder
Très Beaujolais

Très Beaujolais

De datum: 31 juli 1395. Aan het woord: Filips de Stoute, hertog van Bourgondië. “Van de druif gamay wordt te veel wijn gemaakt. Deze wijnen zijn dermate slecht dat menselijke...

Lees verder
Aan tafel met Ward de Zeeuw

Aan tafel met Ward de Zeeuw

Als Ward op zijn veertiende tafeltjes schoonmaakt in Diergaarde Blijdorp, weet hij al: dit is veel leuker dan school. “Ik was er goed in. En ik vond het leuk om...

Lees verder
Gastcolumn: De romantiek van wijn

Gastcolumn: De romantiek van wijn

Mijn vader stort op het erf van een wijnhuis in de Bourgogne de achterbak van de Peugeot 505 vol met dozen wijn. We zijn op de terugweg van een bezoek...

Lees verder
Rock- 'n-roll aan de Adriatische kust

Rock- 'n-roll aan de Adriatische kust

Italië kent vele gezichten. Van noord tot zuid is de natuur uitzonderlijk divers en de keuken puur met culinaire – streek – specialiteiten in overvloed. En we komen er verrassend...

Lees verder
20 jaar Viña Casa Marín

20 jaar Viña Casa Marín

Viña Casa Marín werd in 2000 opgericht werd door María Luz Marín – beter bekend als Marilu. Zij was een van de eerste vrouwen die in 1974 afstudeerde aan de...

Lees verder
Vinologisch: Wat doet gist?

Vinologisch: Wat doet gist?

Als je het sap van een appel vergist, dan ruikt en smaakt het resulterende product naar vergiste appel – zo begin ik mijn proeverijen vaak. Vergiste abriko-zen ruiken naar vergiste...

Lees verder