Alle blogs

In de wijn gedoopt: Tavelwijn

Door Aad Kuijper, 15 April 2022

Ooit was ik zielsgelukkig met een glas goedkope lambrusco. Ik geef toe het was lang voor ik me in wijn begon te verdiepen toen mijn beurs nog smal was en ik nog onwetend en bruut. Wijs geworden door de hoofdpijn dronk ik voorts alleen nog maar drie Bulgaren voor een tientje ervan overtuigd dat ik daarmee al aardig onderweg was om een echte kenner te worden. Totdat ik op een dag een mooie Bordeaux proefde en mijn leven voorgoed veranderde.
Want dat is het akelige van wijn hoe meer je proeft hoe meer je ontdekt. En hoe meer je leert hoe meer je begrijpt dat er geen weg terug is. Wijn is een eindeloze reis, met ervaringen die steeds weer tot nieuwe inzichten leiden. Je kunt nu eenmaal niet beginnen met een fles Latour of La Tâche en je leven eindigen met een houtgerijpte Australische krachtpatser in je glas, dan heb je het niet begrepen. Vandaar mijn idee van een leeftijdsaanduiding voor wijnen met een verwijzing naar de inhoud. Net als bij de film, bedoeld om de argeloze drinker een beetje op weg te helpen en waar mogelijk te waarschuwen. Die zou er dan als volgt uitzien.


Categorie goedkope bulk: adviesleeftijd 18/20 pas op kan van alles bevatten.
Categorie ongedefinieerde huiswijnen: alle leeftijden als ze niks beters hebben.
Categorie ongesulfiteerde natuurwijn: adviesleeftijd 20/25 kan baardharen bevatten.


Is je smaak eenmaal volwassen dan kun je het verder zelf af. Dan schakel je automatisch over naar elegant wit uit de loire, diep rood uit de Languedoc of Italië en met je eerste salaris komen daar waarschijnlijk de Bordeaux bij, de Rhône en de Bandol. Dan nog even doorsparen en voor je het weet zit je aan de Bourgogne of de betere Montalcino om helemaal aan het eind van je reis terug te keren naar de Loire, maar dan voor rood, wat tegen die tijd net als jij wat ouder en wijzer is geworden. Komen we elkaar daar straks allemaal weer tegen.


Dus vanwaar deze omweg? Omdat ik hoop dat u op uw reis ooit de Tavel Rosé ontdekt van Domaine La Mordorée. Dat is namelijk geen dertien in een dozijn en hij lijkt daarmee in weinig op zijn bleke Provençaalse zusjes. Ik vind het een van de beste rosés die ik ken, samen met Pibarnon en Tempier. Het is het type bewaar-rosé waarvan iedere slok blijft boeien. En echte Tafelwijn. Maar dan met de “v’ van Verleidelijk van Volbloed en van Vantastisch. Serieus aanbevolen voor vijfendertigplus of eenieder die gezegend is met een ervaren palet. La Mordorée wie doet er mee?

 

Aad Kuijper is ex-wijnboer (Mas des Dames) reclameschrijver en romancier. Zijn tweede boek ‘Genadebrood’ verschijnt deze zomer.

Alle wijnen

Bekijk het hele wijnaanbod