Domaine Montlobre

Domaine Montlobre

In 2003 ontdekten Xavier en zijn vader Louis Kat Domaine Montlobre. Dit juweel in Zuid-Frankrijk, ligt verstopt tussen ‘la garrigue’ – de typisch mediterrane lage begroeiing bestaande uit kreupelhout, geurend naar wilde tijm en rozemarijn – en eikenbos, olijfbomen en prachtige veldbloemen. Ze ontmoetten er de jonge wijnmaker Damien Michel – toen 30 jaar – die zijn opleiding in Bordeaux op Château Mouton Rothschild had afgerond. Hij settelde zich daar om alles over de merlotdruif te leren na ervaring te hebben opgedaan over de hele wereld. Toen hij in 1998 bij Domaine Montlobre aan de slag ging, kwam zijn talent pas echt tot zijn recht. De rest is geschiedenis.

Meer dan een huiswijn

Een bezoek aan Montlobre bracht vader en zoon Kat informatie die ze nog niet kenden. Tijdens het verblijf werd hen alles verteld over de bijzondere natuurlijke omstandigheden op het domein, en daagde Damien hen uit door in een blinde proeverij de Montlobre tussen enkele grote cru’s uit Bordeaux te zetten! Daar, nu bijna twintig jaar geleden, vonden zij hun perfecte “huiswijn”. Een wijn die bij elke gelegenheid past en zowel liefhebber als kenner verrast. La Réserve de la Chapelle is een volle en gestructureerde merlot met de fluwelige tanninen van een pomerol en een aangenaam pepertje. De oude wijnstokken staan aangeplant op een kalkstenen bodem, die beschikt over de nodige waterreserves, en garanderen druiven van een sublieme kwaliteit.

Idyllische Mosson-vallei

Domaine Montlobre ligt in de Mosson-vallei – vlak bij Montpellier – en wordt omgeven door eikenbossen, de rivier Mosson en uitgestrekte garrigue-velden. Elk seizoen heeft zijn eigen geuren en kleuren die worden weerspiegeld in de cuvée van Réserve de la Chapelle. Hun geheim om het beste uit de natuur te halen, is de werkwijze volgens agroforestry. Deze geïntegreerde vorm van landbouw houdt in dat ook andere gewassen, zij aan zij met de wijnstokken, de kans krijgen om te groeien. De grassen en bloemen tussen de wijnstokken zorgen natuurlijk voor een mooi plaatje, belangrijker is dat dit de biodiversiteit – zowel boven als onder de grond – levend houdt. Alles bloeit en groeit in harmonie, alsof de wijnstok er altijd al stond, in zijn natuurlijke habitat.

De missie van Damien Michel

De eigenaar van Domaine Montlobre heeft vanaf het prille begin twee taken aan Damien Michel meegegeven: het maken van een steeds betere wijn, oogstjaar na oogstjaar, én het bijdragen aan een betere wereld, jaar na jaar. Daarom is deze zeer gepassioneerde wijnmaker altijd op zoek naar verbetering van zijn werkwijze. Of het nu gaat om het uitproberen van de geïntegreerde landbouw in de wijngaard of het tot een minimum beperken van het gebruik van sulfiet in de kelder. Elke cuvée wordt met dezelfde filosofie gemaakt met als doel een positieve impact te hebben op de sociale, ecologische en economische prestaties van het familiedomein.