Alle blogs

Oogstrapport 2021, 2022 en 2023

Door Morgane Breton, 01 October 2024

Etiquette Noire 2021
2021 zal herinnerd worden door de vreselijke vorst van 8 april. Dit was verwoestend om twee redenen: ten eerste kwam het laat, op een moment dat de vroeg rijpende  druivenrassen (chardonnay, grenache, merlot) al begonnen te ontluiken. Daarnaast hadden we te maken met een zwarte vorst die, in tegenstelling tot witte vorst, temperaturen van -5 tot -7°C met zich meebracht over grote gebieden en gedurende meerdere uren. Na april hebben we een opmerkelijk jaar meegemaakt door de regelmatige regenval die de ontwikkeling van de wijnstokken begeleidde. De eerste rijpheidscontroles toonden druiven met een zeer goede zuurgraad en prachtig fris fruit. We bevinden ons aan de basis van een noordelijke jaargang!

We oogstten een technisch jaargang met gezonde druiven, een groot fruitpotentieel en prachtige tanninen. Een jaargang van tact en precisie. Door de vertraging van de oogst vanwege de vorst in april hadden we zeer heterogene trossen per perceel. Maar we zijn er in geslaagd zo laat mogelijk te oogsten om rijpe, rijke en zijdezachte wijnen te verkrijgen. Deze jaargang van Etiquette Noire 2021 is als een wandeling door een dennenbos in de winter. Blauwe bessen, bramen en cassis worden omgeven door prachtig geïntegreerde tannines. Natuurlijk leer, donkere chocolade en tabak bieden een geconcentreerde dichtheid. Een echt bosgrond verwarmd door de Zuid-Franse zon!

 

Etiquette Blanche 2023
De voorjaarsregens bevorderden de groei, maar moedigden ook ziektes aan. De mediterrane zon verminderde de meeldauwdruk, terwijl de koele nachten de zuurgraad en geleidelijke rijping van de druiven bewaarden, wat een kwaliteitsjaargang beloofde. De vroege oogst was gepland om de balans van de druiven te behouden. Dit resulteerde in een uitzonderlijke concentratie van de druiven.
De oogst van 2023 is een symbool van veerkracht en aanpassingsvermogen, waarbij het team obstakels overwon om wijnen van uitzonderlijke kwaliteit te creëren. In elk glas ontdekken we niet alleen de vrucht van ons harde werk, maar ook de belofte van een levendige en veelbelovende wijn. Dit komt tot uiting in de Etiquette Blanche 2023 met zijn lichtgele kleur, eikenhout, vanille en honing. Het glas onthult peer, perzik, appel en wat citrusnoten die elke chardonnay liefhebber zal verrukken.

 

La Révélation 2022
De serene jaargang: ondanks dat de zomer in mei begon, namen de druiven geleidelijk in volume toe, ondanks het gebrek aan water. Waterstress en vroege zomertemperaturen versnelden de fenologische rijping. De regenval van midden augustus stelde de druiven in staat hun rijpingscyclus af te ronden en gaf het team wat verkoeling, dat niet had verwacht zo vroeg te beginnen met oogsten: de start was op vrijdag 12 augustus, dezelfde week waarin een kolonie ooievaars op het landgoed neerstreek, ook 10 dagen te vroeg.

Ondanks de hete zomer hadden we niet te maken met harde, groene tanninen zoals in 2013, een ander hittegolfjaar. Een atypische jaargang, met gebalanceerde wijnen, waarvan de oogst zich over 40 dagen uitstrekte. Deze jaargang van La Révélation onthult zijdezachte tanninen met een verfrissende merlot-toets. Een niet al te zonnige jaargang met een diepe donkerrode kleur, stevig, vol en complex in de mond met tonen van zwart fruit, truffel en hout. De zachte maar krachtige afdronk van laurier en mokka laat je verlangen naar meer!

Alle wijnen

Bekijk het hele wijnaanbod