Eind goed, al goed

Eind goed, al goed

Een jaar met alles erop en eraan!

Net als in Bordeaux produceert de Bourgogne met de oogsten van 2018, 2019 en 2020 drie topjaren op een rij. Allemaal met hun eigen kenmerken overigens. 2020 ligt voorlopig in de kelder en wij richten ons in deze voorverkoop op 2019, een jaar dat uw aandacht volop verdient! Nathalie Tollot van Domaine Tollot-Beaut vertelt dat het jaar werd gekenmerkt door een zachte winter, met een vroege uitloop van de wijngaard tot gevolg, met alle risico’s van dien. Vorst in de eerste helft van april richt de nodige schade aan. 


Deze wordt het meest gevoeld, in de Mâconnais, waar meer dan 50% van de productie verloren gaat. De Côte d’Or en Chablis kennen ook vorstschade, maar deze is gelukkig minder hevig en raakt vooral de laag gelegen wijngaarden. Op Tollot-Beaut verliezen ze 50% van de Bourgogne Blanc. Marc Bachelet van Domaine Bachelet-Monnot vertelt dat het koele en natte voorjaar heeft gezorgd voor een langzamere en enigszins gespreide bloei. De vruchtzetting was hierdoor minder regelmatig en resulteerde op veel plekken in pitloze, kleine bessen. Hetgeen uiteindelijk leidt tot een lagere opbrengst, maar met een uitstekende concentratie.


Nathalie Tollot: “Vanaf 12 juni liepen de temperaturen op, waardoor de bloei onder goede omstandigheden eindigde. Vanaf 24 juni werd het heel heet en zes juli werden we getroffen door hagel in Savigny en Chorey.” Op de nationale feestdag, 14 juli, hagelt het na een nieuwe periode van grote warmte wederom. Dit keer is het Corton dat wordt geraakt. Philippe Colin van het gelijknamige domein: “De warme zomer zorgde er in eerste instantie voor dat de wijngaard goed groeide, maar de droogte leidde er begin augustus toe dat de rijping blokkeerde. Gelukkig viel er half augustus precies voldoende regen om de wijngaard weer energie te geven en de rijping op gang te brengen. Hierna hadden we mooi weer tot aan de oogst, die onder perfecte omstandigheden plaatsvond.” 


Nathalie Tollot: “Veel producenten waren net als wij opgetogen dat de uiteindelijke balans in de druiven zo goed was, ondanks de droogte en de warmte. Het resultaat is een heel rijk jaar, maar door de concentratie van niet alleen suikers, maar ook zuren, is de balans perfect en hebben de wijnen een prachtige frisheid.” David Duband: “Belangrijker dan de droogte en de hoge zomertemperaturen was dat de regen precies op het goede moment viel; dat was de sleutel tot het succes in 2019! We zagen het niet aankomen, maar inmiddels durven we te zeggen dat 2019 bij de grote Bourgognejaren zal horen.”


Lees hier de hele brochure van de Voorverkoop Bourgogne 2019