Grote vraag naar Bourgogne 2022

Veel liefhebbers kijken er al maanden naar uit, maar vandaag beginnen we dan eindelijk met onze Voorverkoop Bourgogne 2022; een schitterend jaar!

Na een – in volume – een van de kleinste oogstjaren ooit met 2021, komen de volumes met 2022 weer terug op een gewenst niveau. Dat is heel goed nieuws want enerzijds kan er weer gekocht worden en anderzijds zijn er hierdoor nauwelijks nog prijsverhogingen op de domeinen. Hier en daar gingen de prijzen zelfs voorzichtig wat omlaag. En dit terwijl de vraag naar 2022, vanwege de alom bejubelde kwaliteit zeer hoog is.

Dat de kwaliteit zeer hoog is, kunnen wij volmondig beamen. Afgelopen mei bezochten wij al onze bourgogneproducenten om het jaar nog een laatste keer door te proeven. Over de hele breedte waren we zeer onder de indruk, zowel voor rood als voor wit. En alhoewel 2022 de boeken is ingegaan als een van de allerwarmste en droogste jaren ooit, is dat in de wijnen niet terug te proeven. Want ondanks de warmte en droogte is de balans in de wijnen uitstekend, met een heerlijke frisheid en elegantie. Goed wijngaardbeheer en het gekozen oogstmoment speelden hierin een belangrijke rol. Iedere wijngaard had bovendien zijn eigen optimum, afhankelijk van de ligging en type bodem. De stijl van de wijnen kan hierdoor soms uiteenlopen van fris en elegant, tot krachtiger en volumineus.

Want ondanks de warmte en droogte is de balans in de wijnen uitstekend, met een heerlijke frisheid en elegantie.

Xavier Kat

Xavier Kat

Directeur Wijnkoperij Okhuysen

Het jaar was gemiddeld gezien dus zeer warm en droog, maar de buien in juni en augustus vielen precies op het benodigde moment, waardoor echte droogtestress niet aan de orde was. Die van juni vulden de waterreserves wat aan en die van juli zorgden ervoor dat de vertraagde rijping als gevolg van de hitte in juli en begin augustus, weer op gang kwam. Ook merkten we, al pratende met onze producenten, dat er meer en meer aandacht is voor het vinden van oplossingen in de wijngaard. Bijvoorbeeld door in de zomer niet te ploegen, en daarmee verdamping van water uit de bodem tegen te gaan. Maar ook door meer gebuikt te maken van begroeiing tussen de wijnranken, waardoor de bodem koeler blijft. En ook zagen we dat sommige boeren de wijnstokken niet snoeien, maar hoger laten groeien en op te binden, om zodoende meer schaduw te geven. Stuk voor stuk interessante ontwikkelingen die meteen al een positieve bijdrage leverden aan de kwaliteit van 2022.

 

In onze ogen is 2022 een jaar dat zich jong al heerlijk zal laten drinken, maar daarnaast ook voldoende bewaarpotentieel in zich heeft. Kortom een jaar waar we lang plezier van gaan hebben.

Bekijk alle blogs