Bourgogne 2023: Een en al charme!

Een lastig jaar in de wijngaard levert uiteindelijk een fantastisch oogstjaar op. Want niet alleen is de kwaliteit uitstekend, ook het geproduceerde volume is goed tot zéér goed. En nu we weten dat 2024 qua omvang wederom piepklein is, is dat extra fijn.

In de laatste week van maart brachten wij ons jaarlijkse bezoek aan de Bourgogne. Ik liet me vergezellen door Woudt Stroo (wijnadviseur horeca) en Max Funcke (winkelmedewerker en redacteur Vinéé Vineuse, en ditmaal ook schrijver van de proefnotities van onze reis). Bij voorbaat een bezoek waar iedereen zich op verheugt, want in vier dagen tijd bezoeken we alleen maar superdomeinen van geweldige wijnmakers en proeven we een paar honderd topwijnen. En ik kan u vertellen dat we wederom niet werden teleurgesteld. We gloeien nog na van deze waanzinnige proefweek!


Voorafgaand aan ons bezoek aan de Bourgogne lezen we ons altijd goed in. Zo wisten we al dat de kwaliteit en het volume goed zijn, maar ook dat 2023 de nodige kwaliteitsverschillen tussen producenten laat zien. Volume en oogstdata spelen daarbij een sleutelrol. Dit werd tijdens onze bezoeken bevestigd, hoewel iedere producent daarbij – zoals altijd – zijn eigen waarheid heeft. Een en ander hangt namelijk af van de ligging van de wijngaarden, lokale
weersinvloeden, de manier van werken in de wijngaard, de leeftijd van de stokken en de middelen die men heeft om snel te kunnen reageren op de omstandigheden. Telkens weer blijkt dat de serieuze kwaliteitsboeren het verschil maken in de lastige jaren. En alhoewel we weten dat 2023 niet enkel topwijnen heeft voortgebracht, proefden wij op onze adressen enkel geweldige wijnen. Het jaar wordt getypeerd door gulheid en levendig fruit enerzijds en anderzijds door elegantie en balans. 2023 is daarmee très Bourgogne!

Het jaar wordt getypeerd door gulheid en levendig fruit enerzijds en anderzijds door elegantie en balans. 2023 is daarmee très Bourgogne!

Xavier Kat

Xavier Kat

Tijdig oogsten
Nathalie Tollot vertelt ons dat 2023 een recordjaar was qua gemiddelde temperatuur, maar niet in juli en het eerste deel van augustus. Bovendien scheen de zon niet uitbundig. Nathalie: “Pas eind augustus begon de echte warmte en begin september was het zelfs heet, met temperaturen van boven de 35 graden Celsius. Voor ons was het daarmee een koel jaar dat heet eindigde.” Door de combinatie van veel (en lange) trossen en een koele julimaand, maakten de boeren zich zorgen over het goed rijp worden van de druiven. Er moest daarom – zeker voor de blauwe druiven - groen geoogst worden, waarbij een deel van de nog niet volgroeide trosjes wordt gesnoeid. De plant draagt zo minder trossen, die dan makkelijker rijpen. Met de hittegolf van begin september ging de rijping plotseling heel snel en moesten de boeren heel alert zijn. Suikers liepen snel op en de zuurgraad ging omlaag. Zeker bij de witte wijnen is dat niet iets wat je wilt. Bij de blauwe druiven wil je naast de juiste rijpheid van suikers en zuren, ook rijpheid van de schillen, de pitten en de steeltjes. Het gevaar was dat de suikers wel opbouwden, maar er geen volledige rijpheid van de rest zou zijn. Maar doordat de oogst groot was, ging de suikeropbouw net wat minder snel dan gevreesd en behielden de druiven vaak de juiste balans. Toch was op het juiste moment oogsten – in veel gevallen al begin september – dit jaar van zeer groot belang, laat David Croix ons weten. Het was voor iedereen hard doorwerken en men moest van het ene perceel direct door naar het volgende. Bij veel domeinen waren alle druiven dan ook in een dag of tien binnen; sneller dan gebruikelijk. Carel Voorhuis van Maison Camille Giroud vertelt ons dat er voor een hoge kwaliteit in sommige percelen geselecteerd moest worden, maar dat het percentage aan mindere druiven uiteindelijk beperkt was. Logischerwijs is ook hij laaiend enthousiast over de kwaliteit van 2023. Voor Philippe  Colin, die de helft van zijn wijngaarden inmiddels heeft overgedragen aan zijn zoon Simon, was de oogst van 2023 in zijn geheel niet stressvol: “Ik had een goede groep plukkers en we konden steeds op het juiste moment van rijpheid de wijngaarden in. Vanwege de warmte, begonnen we al om zes uur ’s ochtends en gingen door tot een uur of één. Daarna was het te warm, want je wilt geen warme druiven verwerken.” Bij onze producenten is het dus uiteindelijk allemaal prima gelukt. De alcoholpercentages liggen doorgaans tussen de 12 en 14 procent en zijn daarmee niet hoog. Ook de zuurgraad is in orde, wat de wijnen frisheid, elegantie en balans geeft. Je zou dus kunnen stellen dat de natuur in 2023 precies bracht wat er nodig was, want zonder de hittegolf van begin september was de juiste rijpheid nooit gekomen. Tegelijkertijd zorgde de omvang van de oogst ervoor dat de druiven niet al te zeer concentreerden, wat bij een dergelijke hitte in combinatie met een kleine oogst hoogstwaarschijnlijk wel was gebeurd. Wat ons vooral opviel, is het gulle fruit dat we in bijna alle wijnen tegenkwamen. Wij hadden zelf geen voorkeur tussen rood en wit, want in beide kleuren zijn prachtige wijnen gemaakt. Bovendien viel het ons op dat eigenlijk alle appellations, van noord tot zuid, het goed doen. En omdat de verschillende terroirs op prachtige wijze hun eigen karakter laten zien, is het voor ons ook een écht groot bourgognejaar!

 

Prijzen
De vraag naar bourgognewijnen is de laatste jaren wereldwijd enorm gestegen. Dit terwijl het aanbod door toedoen van regelmatige kleine oogsten juist is afgenomen. De prijzen zijn hiermee onder druk komen te staan en daardoor de laatste vijf jaar flink gestegen. Gelukkig lijkt het einde van deze trend nu in zicht en een aantal domeinen kiest er zelfs voor om zijn prijzen dit jaar licht te verlagen. Wij zien dat, net als u, als een positieve ontwikkeling.


Nieuwe aanwinst
Tijdens ons bezoek aan vader en zonen Bachelet bespraken we onze behoefte aan een echt tophuis in Meursault. Vaak is dit dé manier om iets nieuws op het spoor te komen. En ook dit keer bleek dat zo te zijn. Alexandre greep zijn mobiel en was kort aan het bellen. Met een veelbelovende lach op zijn gezicht vertelde hij iets geweldigs voor ons te hebben. Om welk huis het gaat, hopen we u zo snel mogelijk te laten weten, want we zijn nog in afwachting van onze allocatie. We laten u dus nog even in spanning…

Bekijk alle blogs
Alle wijnen

Bekijk het hele wijnaanbod