De broers Jean-Philippe en Jean-Guillaume Bret leerden we zo’n vijfentwintig jaar geleden kennen, toen ze als jonge idealistische wijnmakers hun eerste stappen zetten in de Bourgogne. Inmiddels zijn ze een vaste waarde in de Mâconnais, en kunnen we gerust stellen dat ze een blijvende impact hebben op de regio. Hun tomeloze energie, nauwgezette werkwijze en compromisloze focus op kwaliteit hebben vele jonge wijnmakers geïnspireerd. In én buiten de Bourgogne.
Hun werk is tweesporig: enerzijds is er het familiedomein La Soufrandière, waar volledig biodynamisch wordt gewerkt en waar de cuvées met minimale of zelfs helemaal geen toegevoegde sulfieten (zoals de ZEN-wijnen) tot de spannendste van de streek behoren. Anderzijds is er Bret Brothers, een kleinschalig négociantproject dat minstens zo serieus wordt genomen. Hier kopen de broers druiven in van boeren met wie ze langdurige samenwerkingen hebben, met als strikte voorwaarde dat er op z’n minst biologisch wordt gewerkt. Opvallend is hoe de broers bij ieder aspect van hun werk de lat hoog blijven leggen. Zo nemen ze de tijd voor de opvoeding van hun wijnen, zonder zich te laten opjagen door oogstschema’s of marktdruk. Hun doel: wijnen bottelen wanneer die echt klaar zijn. De wijnen uit 2023 die we in maart in Haarlem proefden laten overtuigend zien waarom de heren tot de top van de Mâconnais behoren. Waar 2022 al indruk maakte met rijpheid en concentratie, biedt 2023 wat meer fraîcheur, iets wat perfect past bij de stijl van de Bret Brothers, meesters in het verweven van rijkdom en elegantie.
0.75l
(Voorverkoop)
per fles
0.75l
(Voorverkoop)
per fles
0.75l
(Voorverkoop)
per fles
0.75l
(Voorverkoop)
per fles