Alle blogs

Gewoontedieren

Door Xavier Kat, 15 April 2022

Het kan bijna niet anders dan dat ik niet de enige ben waarbij de agenda deze maanden helemaal vol staat. Nu COVID even lijkt uitgeraasd, schijnen we alles in een paar maanden in te moeten halen; feestjes, etentjes, reisjes, verjaardagen, het kan niet op.

Daar komen alle zakelijke afspraken bij, inclusief de uitnodigingen voor evenementen en in mijn geval ook heel veel proeverijen. Nog nooit was mijn agenda zo overvol als in de eerste maanden van dit jaar, en tot aan de zomervakantie lijkt deze lijn zich voort te zetten. Na twee jaar van nauwelijks activiteiten is dat wel even wennen, maar laten we vooral niet klagen. Zeker niet over het feit dat er weer gereisd mag worden, want dat heb ik toch echt het meest gemist van alles; om weer door de wijnstreken te struinen en al die prachtige producenten te bezoeken. Hun verhalen vormen altijd weer de grote inspiratiebron voor (onder andere) dit blad. En die inspiratie was echt een beetje opgedroogd, dus zijn we dolblij dat we weer mogen. De eerste reis was naar de Rhône en werd gevolgd door de Bourgogne en een bezoek aan Domaine Genoux. De komende weken staan dan nog Bordeaux, Prowein in Düsseldorf en een reis naar de Languedoc op het programma. De Oostenrijkse wijnen kunnen dit jaar ook nog op een bezoek rekenen en hetzelfde geldt voor enkele regio’s in Duitsland en Spanje. En eigenlijk wacht de Loire ook op een bezoek. Je kunt er maar druk mee zijn.

 

In de voorbereiding van al deze bezoeken worden de gebruikelijke hotelletjes en restaurantjes geboekt. Plekjes die we in de loop der jaren hebben ontdekt en waar we graag terugkeren. Wat dat betreft zijn we gewoontedieren. Ik realiseerde me dit na het zeer geanimeerde gesprek dat ik voor deze Vinée Vineuse met Ward Zeeuw had, van het geweldige Rotterdamse Café Verward; een plek waar je keuze hebt uit ruim 450 wijnen, maar waar geen wijnkaart bestaat. Ward wil je namelijk meenemen op ontdekkingsreis en voorkomen dat de wijnkaart je leidt naar dat vertrouwde plekje dat je al kende. Leo Blokhuis zou hier een ideale gast zijn. Wellicht dat hij er het tripje naar Rotterdam voor over heeft, want Leo doet niets liever dan zijn dorst naar nieuwe ontdekkingen te laten lessen door een expert die begrijpt wat hij lekker vindt. Voor hem de ideale manier om zijn wijnkennis te vergroten en zijn honger naar nieuwe smaken te stillen. Dat de romantiek in het glas wordt gevoed door al die mooie verhalen, begrijpt mijn oude school- en hockeyvriend Beau van Erven Dorens als geen ander. In zijn gastcolumn deelt hij een prachtige herinnering op dit gebied met ons.

De komende weken staan alleen al Bordeaux, Bourgogne, de Languedoc en een bezoek aan Prowein op het programma

Xavier Kat

Ward, Leo, Beau, stuk voor stuk zijn het bevlogen mensen, die kunnen genieten van de wijn in hun leven. Toch merken we dat de discussie over alcohol steeds fanatieker wordt gevoerd. Het aantal geheelonthouders neemt toe, maar daarnaast zijn er ook steeds meer mensen die hun vaste alcoholvrije dagen hebben en dan extra genieten van de dagen dat ze wél drinken. Niet in volume, maar in kwaliteit. Een derde groep is actief op zoek naar wijnen met een lager alcoholgehalte. Iets wat lastig samen gaat met de opwarming van de aarde, die juist meer rijpheid van de druiven veroorzaakt en daardoor ook meer alcohol. Of ligt dit allemaal genuanceerder? In De rol van alcohol zoom ik hier eens dieper op in en ga ook op zoek naar de beste alcoholvrije wijnen die er vandaag de dag in de markt te vinden zijn. Voorwaar geen sinecure. Voor hen die het zelf eens willen ervaren, hebben we voor de gelegenheid een alcoholvrij proefpakket. Maar eerlijk gezegd hoop ik vooral dat deze nieuwe Vinée Vineuse u, net als de gasten bij Verward, inspireert om weer eens wat nieuws te proberen. De prachtige wijnwereld biedt ons te veel moois om niet zo nu en dan eens lekker te variëren.

Alle wijnen

Bekijk het hele wijnaanbod