In het jaar van dit indrukwekkende jubileum viert het chateau ook het behalen van het hoogste niveau van het HVE-certificaat, 3. Dit keurmerk staat voor Haute Valeur Environnementale en is door het Franse ministerie van landbouw in het leven geroepen om duurzame landbouw te stimuleren. Tevens werken ze op het chateau sinds drie jaar op volledig biologische wijze.
Laten we vierhonderd jaar teruggaan in de tijd. In het jaar 1620 (het jubileum werd twee jaar uitgesteld door corona) liet Bernard de Pennautier onder Lodewijk XIII het chateau bouwen. Om indruk te maken moest het een groots en in het oog springend gebouw worden. Dat lukte, want kort na de oplevering ontving hij Lodewijk XIII hoogstpersoonlijk op het chateau. Zo geschiedde het dat aan het hof van Versailles de wijnen van Château de Pennautier geschonken werden. Extra bijzonder is dat het chateau altijd in handen is gebleven van dezelfde familie. Vandaag de dag zijn dat Nicolas de Lorgeril en zijn vrouw Mirèn. De wijnen die zij maken zijn gelukkig tegenwoordig ook voor gewone stervelingen beschikbaar. Kwaliteit, duurzaamheid en de liefde voor het prachtige landschap staan bij de familie centraal. Alle wijnen worden dan ook gemaakt met oog voor de karakteristieken van de terroir.
De wijngaarden liggen in de uitlopers van het Centraal Massief en bieden een adembenemend uitzicht over de Pyreneeën en de Middellandse Zee, die met zijn verkoelende wind de wijnstokken van dienst is. De bodems hier zijn rijk aan krijt en klei. In 1960 beplantte Alain de Lorgeril, de vader van Nicolas, alle wijngaarden opnieuw met wijnstokken. Er is dertig jaar gewerkt om verlaten percelen van de Montagne Noir, vol garrigue en rotsachtig gesteente, weer in oude glorie te herstellen. Een mooi eerbetoon aan de rijke historie van Frankrijks oudste wijnmakerij!