Alle blogs

20 jaar Viña Casa Marín

Door Elisa Duivestein, 15 April 2022

Van pionier tot voorbeeld domein. Ter viering van het twintigste oogstjaar blikken we terug met Jamie Verbraak – schoondochter van grondlegster María Luz Marín – op de afgelopen twee decennia en bespreken we de toekomst.

Viña Casa Marín werd in 2000 opgericht werd door María Luz Marín – beter bekend als Marilu. Zij was een van de eerste vrouwen die in 1974 afstudeerde aan de Universiteit van Chili met een graad in landbouwkunde en oenologie én Chili’s eerste vrouwelijke wijnmaker. We spreken met Jamie Verbraak. Zij vertrok veertien jaar geleden naar Chili, ontmoette er Marilu’s zoon Felipe (nu hoofd wijnmaker) en is nooit meer weggegaan. Ze hebben inmiddels twee dochters samen. 

 

Elisa: Het lef van Marilu, om als eerste wijnmaker in een koel klimaat dicht bij de kust wijn te maken, heeft echt iets in gang gezet. Steeds meer wijnmakers durven het nu ook aan om extreme gebieden op te zoeken. Chili heeft zich daarmee als wijnland verder ontwikkeld. Hoe kijk jij daarnaar?
Jamie: Chili is een land van uitersten. Er wordt weleens gezegd dat Chili door God bij elkaar is gezet en van alle elementen uit de natuur een beetje heeft gekregen. Een land van vijfduizend kilometer lang, omringd door de Andes in het oosten, vijfduizend kilometer kust in het westen, de droogste woestijn ter wereld in het noorden en de Zuidpool in het zuiden. Je kunt je voorstellen dat Chili daardoor verschillende klimaten heeft. Tot de jaren ‘90 werd er vooral in de centrale vallei wijn gemaakt, waar de omstandigheden voor het verbouwen van druiven perfect zijn: vruchtbare grond, veel water en hoge temperaturen. Maar de wijnen bezaten minder karakter. Marilu was 23 jaar geleden een van de eerste wijnmakers die zoals je zegt, het lef had om uit die comfortzone te treden en richting de kust te gaan. Gelukkig zijn er nu meer dare devils die uit de centrale vallei vertrokken zijn.


Elisa: Er is dus ook meer competitie. Staan jullie daar positief in of is dat ook een uitdaging?
Jamie: Positief. Het helpt ons tegen het Chileense imago in te gaan van goed, goedkoop en rood. Of het een uitdaging is weet ik niet; ons doel is altijd geweest om kwaliteitswijnen te maken, en dat is het nog steeds. In de afgelopen twintig jaar hebben we een hoog kwaliteitsniveau opgebouwd en dat moeten we behouden. Felipe heeft sinds 2014 ook zijn eigen lijn wijnen; Viñedos Lo Abarca. Met deze wijnen kunnen we blijven innoveren, een jongere doelgroep aanspreken én heeft Felipe de kans om een andere stijl wijnen te maken dan zijn moeder.


Elisa: Heeft de opwarming van de aarde deze streek interessanter gemaakt, of juist niet?
Jamie: Als we naar ons klimaatstation in de wijngaard kijken, wordt het niet per se warmer. We zitten aan de kust en hebben veel koude invloeden. Wel wordt het klimaat steeds extremer op andere gebieden. Ten eerste hebben we tegenwoordig veel te maken met vorst. Toen Marilu 23 jaar geleden de eerste wijnstokken aanplantte, bestond het fenomeen vorst hier nog niet. In 2020 en 2021 hebben we bijna 40% van onze oogst hieraan verloren. Het tweede punt is het gebrek aan water; we hebben de afgelopen jaren nauwelijks regen gehad. Op dit moment hebben we niet genoeg water om het tot aan de oogst vol te houden en lijden onze planten onder hevige stress. Als er ernstige droogte is, heeft dat ook voor de volgende oogst invloed; het jaar erop zullen de planten tijd nodig hebben om te herstellen.


Elisa: Ik kan me voorstellen dat dit voor flinke uitdagingen zorgt. Hoe gaan jullie hiermee om?
Jamie: Dit is inderdaad een hele onzekere tijd voor ons en we weten niet hoe de toekomst zal verlopen. Gaat het dit jaar regenen, of wéér niet? Moeten we gaan kijken naar het ontzouten van water en hoe dan? Ik denk dat op dit moment de klimaatverandering onze grootste uitdaging is. Waar voorheen onze wijngaarden 240.000 kilo druiven opbrachten, halen we nu nog maar de helft hiervan of zelfs minder.

Chili is een land van uitersten, maar ook een land van kansen

Jamie Verbraak

Elisa: Denk je dat als Marilu vandaag een plek mocht kiezen, ze dezelfde keuze zou maken als 23 jaar geleden?
Jamie: Marilu´s hart ligt hier in Lo Abarca, waar ze is opgegroeid en haar hart aan heeft verloren. Op dit moment zijn de omstandigheden hier alleen wel stukken zwaarder dan ze toen had kunnen bedenken. Maar aan de andere kant zouden onze wijnen niet zo uniek zijn als ze niet hier vandaan kwamen. In 2018 hebben we onze eigen D.O. Lo Abarca gekregen, het bewijs hoe speciaal deze plek is.


Elisa: Wat zijn de belangrijkste ontwikkelingen van de laatste tien jaar op het domein?
Jamie: Op commercieel gebied hebben we een brede afzetmarkt opgebouwd die ons stabiliteit geeft. Toen ik veertien jaar geleden bij Casa Marín kwam, stond de telefoon roodgloeiend van leveranciers die naar de betaling van hun factuur vroegen. Vandaag de dag heeft Casa Marín geen enkele lening meer en zijn we financieel onafhankelijk. Verder hebben we in 2019 met hetzelfde marketingbureau dat Hertog Jan Grand Prestige uitgerold heeft ons merk aangepakt. Dit heeft binnen ons bedrijf een grote verandering teweeg gebracht. We weten precies waar we naartoe willen, en hoe we onze wijnen zowel in Chili als in de rest van de wereld willen positioneren. Verder hebben we nieuwe druiven geplant zoals garnacha en mousserende wijnen op de markt gebracht. Ook hebben we een rosé gemaakt, die erg goed verkoopt.


Elisa: Wat zijn jullie verwachtingen voor de toekomst?
Jamie: Marilu is steeds meer fulltime oma en met haar derde kleinkind op komst, heeft ze haar handen vol. Het afgelopen jaar was het aan ons om de taken over te nemen. Felipe is verantwoordelijk voor de wijnen en de wijngaard, ik voor strategie, planning, marketing en verkoop en Felipes broer Nicolas voor de administratieve en operationele taken. Ook op het gebied van duurzaamheid ma-ken we grote stappen, vanaf volgend jaar wordt alle elektriciteit die wij gebruiken via zonnepanelen opgewekt.


Elisa: Waar ben je zelf het meest trots op?
Jamie: Op zoveel! Maar het meest trots ben ik op het feit dat ik samen met Felipe en Nico de droom van Marilu mag voortzetten, waarin Marilu ons alle vertrouwen geeft. Ook ben ik trots dat wij als tweede generatie zo goed met elkaar kunnen samenwerken en op een lijn zitten. En ik ben trots op Felipe, die als wijnmaker toch in de schaduw staat van zijn moeder en veel meer erkenning verdient dan hij krijgt. Ik kan nog wel tien dingen opnoemen die me trots maken, maar ik denk niet dat dat in de Vinée Vineuse past!

 

Casa Marín
is het enige wijndomein in Chili dat op slechts vier kilometer van de kust ligt. Casa Marín verkreeg met de wijngaard Lo Abarca in 2018 een eigen D.O. (staat voor Denominación de Origen, een kwaliteitsgarantie van de herkomst van de wijn). De wijnen van Casa Marín zijn door de internationale pers nog nooit onder de 90 punten beoordeeld.

Voor de meeste wijnen wordt gebruikgemaakt van spontane vergisting. De wijnen worden met minimale interventie en met het oog op de unieke terroir gemaakt, wat je terugproeft in je glas.

Alle wijnen

Bekijk het hele wijnaanbod