Spanje heeft het grootste wijnoppervlak ter wereld. Qua wijnproductie neemt het land de derde plek in. Wijnstokken worden in de droge gebieden namelijk ver uit elkaar geplant, omdat er anders te weinig water beschikbaar is. De diversiteit in geologische en klimatologische omstandigheden zorgt voor uiteenlopende wijnstijlen; van frisse witte wijnen uit het aan de Atlantische Oceaan gelegen wijngebied Valdeorras, tot krachtige stoere rode wijnen uit Priorat. Buiten de officieel erkende Denominaciónes worden ook vele mooie en vaak spannende wijnen geproduceerd. Hier kunnen wijnboeren immers afwijken van de strakke richtlijnen van de Denominaciónes. Spaanse wijnen zijn flink in populariteit gestegen. Een mogelijke verklaring hiervoor is dat de consument steeds meer gesteld is geraakt op volle, krachtige wijnen, zoals die ook in de warme nieuwe wereld landen worden gemaakt. In relatief korte tijd is de Spaanse wijnbouw behoorlijk gemoderniseerd. Nog steeds is de wijnbouw coöperatief van karakter: kleine wijnboeren verkopen hun druiven door aan grote bodegas en handelaren. Ook blijft het gebruikelijk dat de wijnen de bodega pas verlaten als zij drinkrijp zijn, in plaats van wanneer de wijn klaar voor de verkoop is. Inmiddels is irrigatie echter toegestaan en wordt er meer aandacht besteed aan het matchen van druif en terroir. Veel producenten hebben de overstap van Spaans naar Frans eiken gemaakt en de rijpingstijd in vat verminderd. Wijnen zijn hierdoor veel subtieler geworden, waardoor Spanje bekend is gaan staan voor goed geprijsde kwaliteitswijnen die door velen geliefd worden.
Geografie
36-41° NB
Wijngaarden
1.000.000 ha
Hectoliter per jaar
40 miljoen