Onze wijnwereld

Euskadi

Ontdek de wijncultuur van de regio

Voor zonaanbidders is Baskenland geen populaire bestemming, want onder invloed van de Golf van Biskaje regent het hier regelmatig. De streek heeft liefhebbers van wandelen, fietsen en cultuur echter zeer veel te bieden. De steden aan de onstuimige kust zijn het bezoeken meer dan waard, evenals het prachtige, bergachtige achterland. Bovendien is Baskenland - met maar liefst veertig Michelinsterren - een van Europa’s meest culinaire regio’s. De aantrekkelijke stad San Sebastián is hier met drie driesterren restaurants de culinaire hoofdstad! Restaurants als Arzak, Akelarre en Berasategui prijken hoog in de lijst van beste restaurants van Europa. De achtergrond van deze concentratie aan topkeukens is cultureel bepaald en is te vinden in het regenachtige klimaat, dat generaties Basken binnenshuis heeft gehouden. Als tijdverdrijf werd regelmatig de keuken opgezocht. Niet alleen door vrouwen, maar ook door mannen. De mannen zochten elkaar ook buitenshuis op in ‘Txokos’, ofwel kook- en eetclubs. Recepten werden uitgewisseld en er werd volop geëxperimenteerd, hetgeen heeft geleid tot die zo rijke kookcultuur. Naast de grote voorliefde voor koken heeft zich in de loop der tijd ook een voorzichtige wijncultuur ontwikkeld. De witte txacolina (in Castiliaans chacolí) is de bekendste wijn en razend populair in de regio zelf. De productie is echter klein en met de grote vraag in de plaatselijke horeca wordt er maar weinig geëxporteerd.

Ontdek de wijndomeinen van Euskadi

Ontdek het land van herkomst