Terugblik op Bordeaux En Primeur 2021

Terugblik op Bordeaux En Primeur 2021

Door Job Joosse | 10 mei 2022

Op zondagavond 24 april vertrokken we met ons Okhuysen proefteam vol enthousiasme naar Bordeaux om het nieuwe oogstjaar 2021 te gaan proeven. Eindelijk weer op reis! Xavier nam Jonna en Menno onder zijn hoede, terwijl ik mijn eigen proefprogramma had. Op deze wijze konden we gezamenlijk nog breder proeven; hetgeen in dit jaar niet overbodig was.

Op maandagochtend 25 april begon ik met de complete overzichtsproeverij van de ‘UGCB’ in Hangar 14 op de Quai de Chartrons. Op deze prachtige locatie aan de rivier de Garonne, met uitzicht op de stad, presenteerden de leden van de prestigieuze Union des Grands Crus de Bordeaux hun wijnen. Zo had ik de gelegenheid om de verschillende belangrijkste streken op de linker- en rechteroever in een dag door te proeven voor een goed overzicht en beeld van de stijl en kwaliteit van het jaar. Dinsdag, woensdag en donderdag ging ik op pad met onze négociants om op de châteaux te proeven. Een ideale mix om veel verschillende wijnen te kunnen proeven, te spreken met de mensen die de wijnen maken en te luisteren naar de mening van de kasteelheren- en dames.      
Spoedig zal de primeurcampagne Bordeaux 2021 weer gaan losbarsten. De verwachting is dat al in de laatste week van mei de eerste belangrijke châteaux met hun prijzen gaan komen. Wekelijks sturen wij dan weer updates en nieuws met de wijnen waar in de voorverkoop op ingeschreven kan worden. Met alle plezier zie ik dan ook weer eventuele vragen of wensen(lijstjes) tegemoet!

Weersomstandigheden

Het oogstjaar 2021 was in alle opzichten uitdagend voor Bordeaux met voorjaarsvorst, hagel, meeldauw, veel bewolking en regen. Het zou gemakkelijk zijn op basis van deze meteorologische informatie een heel oogstjaar direct af te schrijven. Het jaar is zeker heterogener dan 2018, 2019 en 2020, maar er zijn gelukkig ook veel positieve berichten te melden over 2021. Het oogstjaar begon na een milde winter met een vroege uitloop van de knoppen. Door de opwarming van het klimaat zijn we hier ondertussen aan gewend. Dat brengt ook de gevaren van voorjaarsvorst met zich mee. Ondanks de vorst, die begin april toesloeg, is er gelukkig minder verloren gegaan dan verwacht werd. De beste terroirs hadden het minst last. Zeker de terroirs die dicht bij de temperende Gironde lagen hadden nauwelijks verlies. In mei, juni en begin juli viel er veel regen en bleef het koel. Door de hoge luchtvochtigheid was er veel druk van schimmelziektes. Er moest dan ook hard gewerkt worden om de wijngaarden gezond te houden. Vanaf half juli begon dan eindelijk de zomer, maar echt warm werd het nog niet. De wolken zorgde voor minder direct zonlicht wat de rijping verder vertraagde. De Veraison (het verkleuren van de druiven) kwam hierdoor laat op gang. Vanaf augustus begon de zon te schijnen en dit hield gelukkig aan tot oktober. Ondanks de sombere weerverwachtingen bleven de regenbuien tijdens de oogst uit en konden de druiven onder goede condities binnen gehaald worden. Zeker degene die het aandurfde om de druiven langer te laten hangen, hebben rijpheid, kleurintensiteit en structuur.
   

Technologische vooruitgang

We hebben verschillende malen gehoord dat een jaar zoals 2021 dertig jaar geleden desastreus zou zijn geweest. Door de verbeterde technieken en voortschrijdend inzicht in wijngaardbeheer is 2021 op veel plekken toch echt een goed jaar geworden dat door de mooie nazomer zowel rijpheid als zuiverheid laat zien. Er is ook vooral heel hard gewerkt in de wijngaarden. Loofwand- en bodembeheer moesten constant bijgehouden worden. Door meer precisie en (technisch) oog voor detail bij de selecties tijdens de oogst kwam het juiste fruit in de juiste cuvée’s terecht. Koelere, kortere en vooral zachtere extracties tijdens de vinificatie heeft florale wijnen voorgebracht met fijne rijpe tanninen. Voor het eerst in vele jaren werd er door het lagere potentieel alcohol op sommige plekken gechaptaliseerd (het toevoegen van suiker voor een hoger alcohol gehalte). Tot in het begin van de jaren negentig was dit algemeen gebruik, maar de jongere generatie wijnmakers in Bordeaux zag dit vaak voor het eerst in hun carrière. Chris Myers van Château Palmer vertelde ons dat hun ‘grand vin’ een potentieel alcohol liet zien van 12,5%. Dit is met chaptalisatie naar 13% gebracht. Hij gaf eerlijk toe dat het achteraf wellicht niet nodig was geweest, maar het heeft de wijn zeker geen kwaad gedaan met een prachtige textuur en net wat meer warmte en body, mooi heeft gebalanceerd. Merlot heeft het in 2021 op sommige plekken (vooral op de minder grote terroirs) wat lastiger gehad. De druiven hadden aan het eind van de rijpingsperiode vaak nog veel sap. Door de most wat te laten ‘bloeden’ (saignée/sap laten weglopen), ontstond er een betere ratio schillen en pitten tot sap voor meer concentratie en structuur.

Stijl - doordrinkbare wijnen

Na drie grote jaren op rij met kracht en structuur bestempelen ze in Bordeaux oogstjaar 2021 als zeer welkom. ‘Une année buvable’, oftewel een doordrinkbaar jaar met een expressieve en florale fruitexpressie, frisheid, elegantie en lager alcoholpercentage. Ook op de grotere proeverijen waar veel wijnen stonden was het aangenaam proeven. Dat is in de grote jaren met veel tanninen, kleurstoffen en een hoger alcoholpercentages weleens anders, dan ontstaat er sneller een verzadiging van het smaakpallet. Vol trots werd er gesproken dat er eindelijk weer een echt klassiek jaar Bordeaux te proeven was dat deed denken aan de Bordeaux van de jaren tachtig en negentig van de vorige eeuw. Ook werden er vergelijkingen gemaakt met meer recente oogstjaren zoals 2008, 2012 en 2014.
   
Net als andere jaren valt en staat het succes van de primeurcampagne met de juiste prijzen. Doordat de oogst – na selectie van de druiven – op veel plekken klein (tot zeer klein) is uitgevallen, zal er wat druk op de prijzen liggen om naar boven te gaan. Wij hopen dat dit niet al te zeer zal gebeuren. Grote prijsdalingen zien we met de huidige schaarste niet als realistisch. Gelukkig zijn de beste wijnen uitstekend en worden prachtig om te drinken met een uitstekend bewaarpotentieel. De wijnen gaan door de rijpheid, tanninenstructuur en frisse zuren ook een uitstekend bewaarpotentieel laten zien, maar gaan jonger ook al veel plezier bieden. Voor de echte liefhebber van Bordeaux zijn er dan ook schitterende wijnen te vinden vol spanning en diepgang!


Producten


Haut-Médoc - 5me Grand Cru Classé

2021 Haut-Médoc - 5me Grand Cru Classé

Château Cantemerle 0.75l
(Voorverkoop)

28 50

per fles bij 6 flessen,
40,50 per fles