Door Femke Pruis, 29 september 2023
Santa Maria La Nave, Etna van het allerhoogste niveau
Zoals bekend heeft Sicilie een rijke wijnhistorie, vrijwel overal op het eiland wordt wijn geproduceerd. Van eenvoudige bulkwijnen uit de vlakkere delen, tot aan zeer gewilde boetiekwijnen van druiven uit hooggelegen wijngaarden. De mooiste terroirs bevinden zich zonder twijfel rondom de Etna. De flanken van deze op één na actiefste vulkaan van Europa (de laatste uitbarsting vond plaats in augus...
Lees verder
Door Max Funcke, 29 september 2023
Agripunica, een ode aan carignano
Carignano, in Zuid-Frankrijk bekend als carignan, is een onderschatte druif. Dit komt omdat hij meestal niet goed gecultiveerd wordt. Het is echter absoluut mogelijk om er majestueuze wijnen van te maken, zoals Giacomo Tachis (de legendarische wijnmaker van Sassicaia) bewees toen hij in 2002 het Sardijnse domein Agripunica oprichtte.Wat deed Tachis met deze druif om hem te bedwingen? Van nature...
Lees verder
Door Max Funcke, 29 september 2023
Gelsomina: vulkanische mineraliteit van de Etna
Op de noordoost-helling van de Etna, waar de aarde spreekt in de
vulkanische gedichten, ligt La Gelsomina. Op dit woeste landgoed van slechts
vijftien hectare staan inheemse druivenrassen zoals nerello mascalese, nerello
capuccio en carricante aangeplant. De druiven vinden in het
uitgekristalliseerde magma een ideaal substratum. De bodem zit vol met minerale
voedingsstoffen, maar houd...
Lees verder
Door Femke Pruis, 29 september 2023
Masseria Cuturi; perfectie uit Puglia
Nadat we vorig jaar dit biologisch werkende domein uit
Puglia als nieuwe aanwinst in ons portfolio aan u presenteerden, werd het ons
wel snel duidelijk hoe geliefd de wijnen uit de hak van de laars op dit moment
zijn. De primitivo’s van Masseria Cuturi, maar ook de andere cuvées hebben in
korte tijd een grote fanschare binnen Okhuysen opgebouwd. Zou het misschien
iets te maken hebben met d...
Lees verder
Door Max Funcke, 29 september 2023
Montepulciano: van boerse kluizenaar naar publieksfavoriet
Door de afgelegen en geïsoleerde ligging tussen de Adriatische Zee en de centrale Apennijnen, in een even ruig als adembenemend landschap, zijn de omstandigheden in Abruzzen ideaal voor het maken van grote rode wijnen. Dankzij de combinatie van warmte, hoogte, hellingen, en het verkoelende effect dat de nabijheid van de zee brengt, is deze streek de perfecte thuisbasis voor één van de meest kar...
Lees verder
Door Max Funcke, 28 september 2023
Ceretto: dynastie en pionier
Barolo en barbaresco. zó legendarisch dat het voelt alsof ze altijd de Italiaanse wijnbouw hebben aangevoerd. Maar hun sterstatus is jonger en kregen ze mede door de inspanningen van de Ceretto-broers.De barolo’s en barbaresco’s zoals wij ze kennen bestaan eigenlijk pas sinds de jaren zeventig en tachtig van de vorige eeuw. Vóór die tijd werden er in Piemonte ook al wijnen van een zekere ve...
Lees verder