Blogs

Het jaar 2020 in het kort

Door Xavier Kat, 16-6-2021

Het jaar 2020 in het kort

Het kan niet anders dan dat ik een oude sok aan het worden ben, want alweer voor de 28ste keer proefde ik het nieuwe oogstjaar Bordeaux ‘En Primeur’. 26 keer in het door mij zo geliefde Bordeaux, maar de laatste twee keer hier in Haarlem. Het kon niet anders. Gelukkig stelde Bordeaux zich coöperatief op en stuurden zelfs de mooiste chateaus ons proefflessen toe. Dit jaar proefden we zo’n ho...

Lees verder
Les Frères Laffitte

Door Elisa Duivenstein, 8-6-2021

Les Frères Laffitte

De Fransen zelf zijn er gek op: Gascogne, de lichtvoetige, frisse witte wijn uit le Sud-Ouest, die heerlijk smaakt als aperitief, bij een oestertje of een salade. En ook in ons eigen land zijn er veel liefhebbers voor deze wijn. Toen het huis Lalanne besloot om niet verder te gaan met deze goed geprijsde allemansvriend, moesten wij naarstig op zoek naar een waardige vervanger. Bijna hadden we...

Lees verder
De laatste dans voor Boogie

Door Elisa Duivestein, 18 juni 2021

De laatste dans voor Boogie

Helaas, Altenkirch sluit zijn deuren. Na bijna twee eeuwen houdt het bejubelde Weingut op te bestaan. Dit is de laatste kans voor alle liefhebbers.De eigenaren hebben de wijnmakerij verkocht en wijnmaker Jasper Bruysten gaat elders in de Rheingau aan de slag. De cuvée die Jasper zeven jaar geleden ontwikkelde, een verrassende assemblage van sauvignon blanc, weissburgunder, scheurebe, silvaner en ...

Lees verder
Wat is dat eigenlijk, mineraliteit?

Door Job Joosse, 18 juni 2021

Wat is dat eigenlijk, mineraliteit?

Enkele jaren geleden proefde ik bij Fabrice Bailly (Pouilly-Fumé) twee cuvées naast elkaar van verschillende wijngaarden. Beide hadden voor mij duidelijke tonen van vuursteen. Toch kwam alleen de eerste cuvée van een bodem met vuursteen. Hoe kan een wijn naar stenen of aarde ruiken, en ook smaken?Mineraliteit in wijn – we hebben het er vaak over. Maar wat houdt dat nu eigenlijk in en hoe onts...

Lees verder
Sommelier Job Seuren: Goed gezelschap

Door Job Seuren, 18 juni 2021

Sommelier Job Seuren: Goed gezelschap

Terwijl ik boodschappen doe op een verregende Albert Cuyp gaat de telefoon. Een zeer droevig telefoontje op een troosteloze dag: oma is overleden. Het komt net zo hard binnen als de eerste zin uit Camus’ Etranger, maar dan zonder onverschillige ik-persoon. Mijn lieve oude oma, na vijftig jaar in hetzelfde huis te hebben gewoond was een week verzorgingstehuis alles wat haar geest nog aankon. 95 j...

Lees verder
Vorst op Montlobre

Door Elisa Duivestein, 4 juni 2021

Vorst op Montlobre

Je kunt het je nu bijna niet meer voorstellen, maar begin april stond heel wijnmakend Frankrijk in het teken van de vorst die over de wijngaarden neerstreek. Vorst zo laat in het seizoen - de wijnstokken begonnen al uit te lopen en bladeren groeiden al - is de nachtmerrie van elke wijnmaker. Sommige wijnmakers moesten dealen met een verlies van meer dan de helft van de wijnstokken. Wat dit gaat be...

Lees verder