Blogs

De oogst 2021 van start op Daumas Gassac

Door Samuel Guibert, 14 september 2021

De oogst 2021 van start op Daumas Gassac

Het oogstjaar 2021 trapte af met een koud eerste semester wat voor sommige druivensoorten gevolgen voor de groei had. Dan was er in april die vreselijke vorst, wat voor de witte wijnen van het domein een verlies van 60 tot 70 procent betekende. In juli had het zuiden van Frankrijk te maken met temperaturen die normaal in april voorkomen, waardoor de oogst op Daumas Gassac in geen 20 jaar zo laat v...

Lees verder
Rouge 2020: 'A legend in the making'

Door Samuel Guibert, 14 september 2021

Rouge 2020: 'A legend in the making'

Al 21 jaar...!2000 was een uitzonderlijke jaargang. Destijds zette ik mijn eerste stappen in het leerproces van Mas de Daumas Gassacs respectvolle vinificatiestijl naast onze vader Aimé Guibert; de oprichter van het landgoed en Vignerón. Twee decennia later bleek Daumas 2020 – het 43e oogstjaar geproduceerd door de familie Guibert – er een van een enigszins uitzonderlijke ges...

Lees verder
Oogstrapport Daumas Gassac Rouge 2020

Door Samuel Guibert, 14 september 2021

Oogstrapport Daumas Gassac Rouge 2020

De oogst van 2020 is als een delicaat muziekstuk. Een zacht, verzorgend klimaat heeft het rijkdom en evenwicht gegeven.De winter was koud maar niet ijskoud, zonder enige sneeuw. Het werd gevolgd door een lente met precies de juiste hoeveelheid regen, wat resulteerde in een krachtige start van de groeicyclus. 2020 werd gekenmerkt door milde omstandigheden, van snoei tot knopbreuk, en dan van bloeie...

Lees verder
Nicolaas Klei proeft topselectie wit

Door Nicolaas Klei, 7 september 2021

Nicolaas Klei proeft topselectie wit

Door Okhuysen is m’n loopbaan ontspoord. Al is het openbaar vervoer ook schuldig. Toen ik lang geleden, in het holst van de jaren punk, in Amsterdam studeerde, vertrok vlak bij de universiteit een hoogst aanlokkelijke bus die binnen de kortste keren in Haarlem was. En zelfs stopte bij de Gierstraat om de hoek, alwaar, zoals u wellicht weet, de welbekende Wijnkoperij O. haar hoofdkwartier heeft. ...

Lees verder
Terroir doorgrond

Door Xavier Kat, 3 september 2021

Terroir doorgrond

In de wereld zijn er plekken waar de mix van omstandigheden zodanig is dat ze er betere wijn maken dan elders. Hoog tijd om eens verder in te zoomen op de terroir achter de wijn!Het woord terroir komt van terre, oftewel aarde, bodem, maar is veel meer dan dat alleen. Het woord is een Frans bedenksel, een concept en wordt gedefinieerd als een stuk land met bepaalde fysieke, topografische en klim...

Lees verder
De kelder van Lucas en Arthur Jussen

Door Xavier Kat, 3 september 2021

De kelder van Lucas en Arthur Jussen

Achter hun vleugels spelen ze de sterren van de hemel, maar op wijngebied beschouwen de broertjes Jussen zich nog steeds als debutanten. Over klassieke muziek, de parallellen met wijn en Youp van ‘t Hek als leermeester.Lucas (1993) en Arthur (1996) komen uit een muzikaal nest, waarin moeder muziek doceert en vader musiceert. Muziekles krijgen ze dan ook al jong en hun talent komt snel bovendr...

Lees verder