In de pers

Als schuim op het strand zo droog

Onno Kleyn in de Volkskant, november 2018

Als schuim op het strand zo droog

Ooit was ik op een ciderbezoek in Noord-Spanje, waar ik een heel andere cidercultuur leerde kennen dan ik gewend was in Frankrijk. Geen stenen kommetjes met zoetig appelvocht naast een crèpe, maar glazuuroplossende afbijt die door mannen onhandig van hoog boven het hoofd in laaggehouden bierglazen werd gegoten, waarbij de helft ernaast klaterde. Erbij: stoere ham en dito kaas. Traditie.

Nu proefde ik de witte wijn uit dezelfde Iberische dreven, die hulpvaardig door specialist Okhuysen naar hier is gehaald: de Chacolí of, op zijn Baskisch, Txakoli. Een uitermate verfrissende, kippevellend droge wijn met maar 10,5 procent alcohol, in precies dezelfde stijl als de cider. Het uiterste noorden van Spanje is allesbehalve heet en droog - er valt zeker twee keer zoveel hemelwater als bij ons, dus reken maar uit - en men heeft dan ook al moeite zat de druiven rijp te kijken, global warming of niet. Deze Txakolina van Urruzola smaakt als de schuimvlokken op het strand van de Golf van Biskaje, minus het zout. Smakkend zuur en licht en geurig, met een spoortje koolzuur. Drink bij hapjes, bij schelpdieren, bij alles wat stoer is en u Baskisch lijkt.
Rijk & boterig

Onno Kleyn in de Volkskrant, september 2018

Rijk & boterig

2015 Marquis de Pennautier Chardonnay, Château de Pennautier

''Een rijke, boterige wijn, uitstekend gemaakt, met een goed gedoseerde invloed van eikenhout: quasi-Bourgogne voor een relatief lage prijs. Komt uit Zuid-Frankrijk, Maar dan wel de Motagne Noir achter Carcassonne. Hoog. Koel. Ik weet het; ik heb daar ooit een juliweek doorgekleumd.''

Wijnvondsten Hubrecht Duijker

juli 2018

Wijnvondsten Hubrecht Duijker

2017 Cuvée Boogie, Weingut Altenkirch

"Verrassend dat zelfs in de traditionele Rheingau soms onconventionele witte wijnen worden uitgebracht. Zoals deze Boogie die bestaat uit weissburgunder, scheurebe, sauvignon blanc en riesling. Wat deze vineuze jamsession gaf, is een verkwikkende, heel licht tintelende, elegante wijn (11% alcohol) die naast zijn frisse, bijna mineralige zuren prettig wat fruit biedt van onder meer grapefruit, kruisbes en peer. De wijn werd bedacht en gemaakt door het deftig behuisde Weingut Altenkirch dat beschikt over 15 hectare steile druivenhellingen, tot 60% zelfs."

2017 Getariako Txakolina Blanco, Inazio Urruzola

Arzak en andere Spaans-Baskische sterrenrestaurants schenken de wijnen Xabier Urruzola die in 2008, op 29-jarige leeftijd, een eigen domein stichtte. Hij noemde dit naar zijn vader, Inazio, en het telt een bescheiden 4 hectare. Daarnaast koopt Xabier nog druiven bij van 2 à 3 additionele hectaren. Zijn witte Getariako Txakolina werd voor 80% gemaakt van de regionale hondarribi zuri, aangevuld door gelijke delen chardonnay en petit courbu. Dit resulteerde in een zeer opwekkende, heel licht op de tong tintelende wijn die zo fris is als een zeebries, bijna zelfs een tikje ziltig, met weinig alcohol (10,5%), maar veel smaak, van groene vruchten, bladgroen en een kruidje. Super bij sushi.
Wijnvondsten Hubrecht Duijker

juni 2018

Wijnvondsten Hubrecht Duijker

Gemischter Satz Braitenpuechtorff, Groiss

Authentiek Oostenrijks is de wijnsoort Gemischter Satz, vrij vertaald Gemengd Zooitje. Dus samengesteld uit allerlei druivenrassen. De 2017 Gemischter Satz van Ingrid Groiss bestaat uit maar liefst zeventien variëteiten, waaronder grüner veltliner, chardonnay, riesling, müller-thurgau, weissburgunder (ofwel pinot blanc) en roter veltliner. Een delicieuze dorstlesser sappig, levendig, loepzuiver en fris fruitig, van citrus vooral, met tegelijk een hint van hartigheid. Ingrid roemt overigens het oogstjaar 2017: ’Perfect rijpe druiven, prachtige zuurgraad en niet te veel alcohol’.

Allo, Soalheiro

Het is een soort vedergewicht onder de witte wijnen, de Allo 2017, een uit alvarinho (bekend als albariño in Spanje) en loureiro gecomponeerde lekkere-dorstlesser. Zijn geboortestreek is de groene, groene Minho in noorden van Portugal. Waar Luis en Maria Cerdeira op hun Quinta de Soalheiro knap bezig zijn om van eigen, biologische geteelde druiven en aangekochte loepzuivere wijnen te maken. De vibrerend frisse, lichte Allo bevat slechts 11 procent alcohol, maar is geenszins schraal, met in zijn aroma frisse fruittonen van o.a. groene appel en grapefruit. Een terras-, balkon-, tuin- en picknickwijn!

Vouvray brut, Vignobles Brisebarre

Het wijngebied Vouvray levert tegenwoordig meer mousserende wijnen dan stille; plusminus twee derde van de productie bubbelt. De Vouvray brut van wijnmaker Philippe Brisebarre wordt op de Champagne-manier gemaakt en ondergaat een kelderrust van drie jaar, net als een goede Champagne. De wijn bezit een vrij fijne mousse, een bleke kleur met groenzweem, sappigheid en een smaak getypeerd door zowel frisse citrus als een vleugje mild wit fruit.

Winnaar Perswijn Wijnconcours

Perswijn Voorjaar & Zomer 2018

Winnaar Perswijn Wijnconcours

Ieder jaar organiseren de wijnbladen Perswijn en Proefschrift elk hun eigen wijnconcours. Perswijn stond in het teken van Voorjaar & Zomerwijnen met als seizoensthema dit keer: Pinot Blanc & Pinot Gris.

Pinot Blanc, Braunstein

De Pinot Blanc van Birgit Braunstein won overtuigend in de categorie: Pinot Blanc & Pinot Gris t/m € 12,50. De jury over deze wijn: "Het resultaat is puur en mooi in balans, met opvallend levendige zuren. Heerlijk. Geur van rijpe peer, appel, cox en abrikozen. Een mooie smaak, bittertonen, weelderig, goede zuren en lekker."

Tevens een eervolle vermelding voor de Bandol rosé van Château de Pibarnon.
Rosé van het Jaar

30ste Proefschrift Wijnconcours

Rosé van het Jaar

Op dinsdag 29 mei heeft The Wine & Food Association in het Indonesische restaurant Mooi Zeist de winnende wijnen bekendgemaakt van het 30e Proefschrift Wijnconcours. Dit keer in het teken van rosés en mousserende wijnen!

Bandol rosé, Pibarnon

De Bandol rosé van Château de Pibarnon werd hier wederom uitgeroepen tot Proefschrift ROSÉ van het JAAR in de categorie twintig tot dertig euro!

Koel en zwoel

3 zomerwijnen in de Telegraaf

Koel en zwoel

In de jaarlijkse zomerwijnentest van de Telegraaf is er gekozen voor sappige wijnen met finesse en niet te veel alcohol. Wijnen die we op zo’n heerlijke zwoele avond probleemloos kunnen doordrinken, maar die ook aan tafel hun mannetje staan. Drie van onze wijnen wisten het proefpanel te overtuigen!

2016 Pouilly-Fumé, Jean Pierre Bailly
Subtiel en ingetogen, wit fruit, limoen, fijn, elegant, schoon en puur. 

2017 Rosé d`Une Nuit, Domaine du Deffends
Mooi sappig en krachtig, weelderig, fijn fruit: kersen en aardbeien, zacht en smaakvol.

2015 Chinon rouge 'Silènes', Charles Joguet
Kruiden, pruimen, cassis, vanille, zwoel, elegante frisheid, finesse, zachte tannines.

Opulente wild geurende wijn

Bret in Elsevier

Opulente wild geurende wijn

Bourgognebroertjes Jean-Philippe en Jean-Guillaume heten Bret van achter. Dat zorgt bij doorgeleerde collega's voor geginnegap, want brett is de roepnaam van brettanomyces, een gist die wijn kan laten meuren naar verwaarloosd varkenskot. En dan maken Jean-Phi en Jean-Gui ook nog puur natuurwijn, waarin bret - in slordige omstandigheden - vrij spel kan hebben. Gelukkig weten de Brets dat zolang je maar schoon werkt er niks aan de hand is. En dat een beetje brett een wijn spannend maakt, net zoals parfum wordt vervolmaakt door een pikant vleugje stank. Hun beaujolais van druiven uit Morgon en Chénas lijkt in niets op de standaardfabrieksbeaujolais met z'n oppervlakkige fruitgeur. Het is volwassen opulente wild geurende wijn die doet denken aan de dagen dat men zei: 'Great burgundy smells of shit' - een geweldige bourgogne ruikt naar mest. - Nicolaas Klei voor Elsevier.
Italofielen

Onno Kleyn in de Volkskant

Italofielen

Eerst maar even wat taalkundige opvoeding: Grillo spreek je uit als griello, niet griejo. Italiaans is geen Spaans. Goedemorgen/ middag, lezers! We zijn hier in de groene gaarden van Sicilië; het noordwesten van het eiland, de provincie Trapani. Dit is het oorsprongsgebied van de Marsala, de versterkte wijn - vaak, maar niet altijd zoet - die eeuwig het verwaarloosde broertje was van port en sherry. Altijd veelbelovend, nooit doorgebroken. Een van de samenstellende druiven van Marsala is de grillo. Omdat de verkoop van versterkte wijn een bron van treurnis is, bedachten wijnboeren alweer wat decennia geleden dat een frisse droge witte wellicht op meer applaus kon rekenen. Dat bleek correct. Zeker de laatste jaren zijn Siciliaanse witte wijnen populair. Wij vroegen een aantal wijnhandels en -ketens om hun lekkerste Grillo's, Grilli voor de italofielen, op te sturen. 
Sicilië heeft een warm, droog, mediterraan klimaat. Hoe verbazingwekkend dan om te zien dat geen van de geproefde wijnen log of plakkerig was. Fris en opwekkend blekken ze, terwijl er niet één boven de 13 procent alcohol uitkwam. Ideaal.

Grillo, Tenuta Orestiadi 

Zeer intens, rijk geschakeerd aroma met wat hooi en oranje-bloesem, citroen in de mond, en die diepere smaak die betere wijn kenmerkt. Duidelijk het resultaat van een bepaald rendement in de wijngaard, wat voor concentratie zorgt. Zeer fijn.
Wijnvondsten Hubrecht Duijker

april 2018

Wijnvondsten Hubrecht Duijker

Men in Bret

G… uit twee dorpen van de B… staat in het Frans op de fles van deze rode wijn. Het zijn verwijzingen naar respectievelijk de druif gamay en de streek Beaujolais. Maar omdat het een Vin de France betreft, mogen die namen niet worden vermeld, evenmin als het oogstjaar. Het betreft de Men in Bret, gecreëerd door de drie gebroeders Bret die in de zuidelijke Bourgogne hoofdzakelijk witte wijnen produceren. Voor met een knipoog gepresenteerde uitstapje in rood kochten ze biodruiven in Chénas en Morgon, twee crus in Beaujolais. En maakten daarvan, met alleen natuurlijk gisten en zonder filtering, een stevige wijn van die niet onderdoet voor een hele goede Beaujolais. En die dus heerlijk fruitig en tegelijk fris smaakt, naar zwarte vruchten waaraan een lepel bessen werd toegevoegd. Geniet met volle teugen van deze wijn! 

Tèrra

Een topdomein in Zuid-Frankrijk is Mas de Daumas Gassac van de familie Guibert. Met dezelfde passie en knowhow als voor de kostbare domeinwijn hebben dezelfde mensen de verleidelijke rode 2016 Tèrra gemaakt voor de serie Moulin de Gassac. Een op zware fles gepresenteerde Languedoc van duurzaam geteelde syrah, grenache en carignan. Het besfruit, de zwarte vruchten en de katjesdrop van de eveneens frisheid biedende, ferme smaak zitten op soepel sappige wijze prettig verpakt. In zijn soort ook echt lekker is de 2017 Chardonnay-Viognier, een notig fruitige Pays d’Hérault.
Hartig-zoete wijn

FD Persoonlijk - 17 februari 2018

Hartig-zoete wijn

Het is kil buiten en nog lang geen lente: dit is de perfecte tijd voor een zoete wijn. Uit het Zuid-Franse Banyuls komt een mooie. Noem hem geen port: dat is een belediging.
Wanneer worden de meeste zoete wijnen verkocht? December. Een veel betere tijd, vind ik nu. Als ik naar buiten kijk en bedenk hoe lang het nog duurt voor het lente wordt, heb ik wel een hartversteviging nodig. Rood moet het zijn, met een tikje zoet om de inwendige kachel op te stoken.
De Banyuls Cuvée Thérèse Reig van Domaine de La Rectorie wordt weleens vergeleken met ruby port. Dat vind ik een belediging. Banyuls, ook de naam van het Franse gebiedje bijna op de Spaanse grens aan de Middellandse Zee, is net als port een versterkte wijn. Dat wil zeggen dat tijdens de vergisting wijnalcohol wordt toegevoegd waardoor die stopt. Bij ruby schijnt dat aan het begin van de gisting te gebeuren en hier aan het eind. Ruby is vaak futloos. Dit is een fiere, frisse, hartig-zoete wijn.
Een fonkelende cyclaamkleur. Een intense, frisse geur van cassis, bramen, zwarte bessen en rode bessen, met laurier en cacao op de achtergrond. In de mond is dit rood van de druivenrassen Grenache en 10% Carignan fluwelig, maar hij plakt niet. Hij is opwekkend en verwarmend tegelijk.
Achter het zoete fruit zitten kruidnagel en peper. Deze wijn uit 2016 kan nog verder rijpen, maar het fruit is juist z'n grootste charme. Traditioneel wordt wijn in dit gebied in oxidatieve stijl gemaakt, dus met meer karamelachtige tonen. Dit is de specialiteit van De La Rectorie.
Het mooist is hij gedronken op de bank, met chocola erbij.
Hier schijnt de zon!

Onno Kleyn in de Volkskant

Hier schijnt de zon!

In elk glas schijnt de zomerzon. Dit is volgens Onno Kleyn een van de lekkerste rode wijnen uit de Rhône!

2015 Lirac rouge 'La Dame Rousse'
Domaine de la Mordorée

De bronsgouden houtsnip waarnaar het bedrijf is genoemd siert het etiket. De wijn van grenache- en syrahdruiven biedt een bak fruit met een lekker stinkertje en specerij, zindert, is vlezig, chewy, met precies de juiste zuren en tannines. Uitstekend!
'Laat dit Chileense Casa er maar in!'

Hubrecht Duijker over Casa Marín.

'Laat dit Chileense Casa er maar in!'

Een wijndomein beginnen in een toen nauwelijks bekende, koele kustvallei van Chili, je moet maar durven. Met als handicap dat er geen investeerder te vinden is die dit risicovolle project wil steunen. Toch slaagde María Luz Marín. Helemaal in haar eentje. Zonder zelfs een lening van de bank. Ze kocht grond in de San Antonio Valley, plantte er achttien jaar geleden de eerste druivenstokken, bouwde later nog een eigen kelder en werd de trotse eigenaresse van CASA MARIN.

Waarom als plaats van vestiging de San Antonio Vallei gekozen? Op vier kilometer van de koude oceaan? María vertelt over het koele klimaat (‘in de zomer wordt het maximaal 25 à 26 graden’), over de zeewind (‘die vochtigheid brengt en een heel klein beetje ziltheid’) en de goede gronden (‘die de wijn veel mineraliteit geven’). In totaal beschikken María, vandaag in Nederland, en haar inmiddels meewerkende familie over 43 hectare wijngrond, terwijl bij buren nog druiven worden bijgekocht voor het merk Mar y Luz. Het is daarvan dat we de eerste wijn proeven, de Sauvignon Blanc 2017. De wijn geurt en smaakt volop naar buxus en andere plantaardige elementen, met een ondertoon van groen fruit, veel sappigheid en een vrij volle, stevige structuur. Fles 8,50. Nog wat expressiever is de werkelijk excellente Casa Marín Cipreses Vineyard Sauvignon Blanc 2017 à15,50. Terwijl de Cartagena Sauvignon Blanc 2017 wat kruidiger en strakker smaakt dan beide andere – en zich kan meten met de beste uit Nieuw-Zeeland. Hiervoor wordt 11,50 gerekend.

Bij de rode soorten schitteren de Pinot Noirs. Een levendige frisheid, veel sap en mild rood fruit maken de geurige, op slechts 8,50 geprijsde Mar y Luz Pinot Noir 2016 heel verleidelijk. Terwijl de bijna vijf euro meer kostende Cartagena Pinot Noir 2016 voller, krachtiger en milder is, met naast rood fruit ook zwart plus een blaadje laurier. Het moge duidelijk zijn: laat dit Chileense Casa er maar in.
Merlot rocks again

Ellen Dekkers in delicious.

Merlot rocks again

WIJN Na de legendarische Californische film Sideways (2004) zat merlot een tijd in het verdomhoekje. Je kunt weer rustig merlot drinken hoor, zonder geassocieerd te worden met een loser. Wat zegt het etiket? Bommetje ofwel cannonball. Bedoeld als boodschap om het leven (en de wijn) niet zo serieus te nemen. Niet voor snobs of losers maar merlotlovers!

SMAAK Deze merlot uit Russian River Valley en Sonoma Valley is verrijkt met ietsje syrah en de zeldzame petit sirah en daarna chic gerijpt op eikenhout. Zachte pruimen, sappige frambozen, winterse specerijen en fluwelige tannine, als een warme deken. Een mondvol wijnlol. Bij gestoofd rood vlees, pasta met wild en rijke saus, geroosterde winter-groenten met kaas. Vertel eens…. wanneer heb jij voor het laatst een bommetje gedaan?
De beste wijnboeken

Harold Hamersma in NRC

De beste wijnboeken

roept onderscheidingen in het leven voor wijnboeken. Zaterdag 4 november kwam ook 'Monsieur Louisvoorbij in zijn column. En hoe! 

Harold Hamersma: "Prijs voor de beste debutant gaat naar Louis Kat. De grote man achter Wijnkoperij Okhuysen, een van de meest gereputeerde wijnimporteurs van het land, tekende zijn memoires op in Monsieur Louis. "
Wijnvondsten Hubrecht Duijker

november 2017

Wijnvondsten Hubrecht Duijker

Maandelijks publiceert Hubrecht Duijker verschillende 'wijnvondsten' op zijn eigen website. Ditmaal werden vijf van onze wijnen beschreven en gekenmerkt als 'Wijnvondst’! 

Château d'Epiré

Een vaste waarde binnen het kleine doch roemruchte Loire-gebiedje Savennières is Château d’Epiré. Waar al sinds 1640 wijn wordt gemaakt, en sedert 1749 dan ook nog door dezelfde familie. De huidige eigenaar is Luc Bizard, wiens zoon Paul sinds dit jaar assistentie verdient. ‘Voor mij een hele opluchting’, stelde Bizard père, ‘want nu is de continuïteit gegarandeerd.’ Samen met Luc en diens vrouw Cécile heb ik een handvol van de wijnen doorgenomen, alle afkomstig van de eigen, 12 hectare bestrijkende druivenakker en gemaakt van alleen chenin blanc. De Savenièrres sec 2016 viel op door zijn frisheid, zijn beschaving en zijn zachte, discreet kruidige witte fruit. Alleen al bij gebakken (slip)tong en tarbot is het een voorrecht deze wijn te drinken.

Domaine Luneau-Papin

Van één enkel domein meer dan een half dozijn verschillende Muscadets laten proeven, dat deed, heel enthousiast, Marie Chartier-Luneau. Samen met haar man Pierre-Marie Luneau leidt ze een wijngoed van 45 hectare binnen Muscadet Sèvre et Maine. En in tegenstelling tot veel collegae nemen ze moeite om van de diverse percelen – nu eens leisteen, dan weer graniethoudend of zanderig, soms met kwarts – afzonderlijke wijnen te creëren die ook individueel worden gebotteld. De gemiddelde wijnkwaliteit van Domaine Luneau-Papin ligt hoog, en de onderlinge verschillen zijn duidelijk waarneembaar. Een van mijn huidige favorieten is de elegante La Grange Vieille Vignes 2016 die een frisse smaak heeft zonder heel strak of zuur te zijn, terwijl citrusfruit en een hint van notigheid niet ontbreken. Lekker bij een scholletje, lekkerbekjes en nog veel meer.

Kruger Family Wines

Kruger Family Wines klinkt als een oud, traditioneel familiebedrijf, maar het is juist hartstikke jong. Zo jong dat ik vorige maand de eerste (niet-importeur) was, zo zei stichter en allesdoener Johan Kruger, om in Europa zijn Kaapse wijnen te proeven. Het familie aspect is wel terecht, want het waren Johan en diens vrouw Sofie die samen hun bedrijfje begonnen. Dit bezit zelf geen wijngaarden; alle druiven worden aangekocht en Johan huurt keldercapaciteit. Het waren heerlijke ontdekkingen, de wijnen die Johan schonk. Van een 700 meter hoog gelegen akker in de Piekenierskloof komt de Chardonnay Sans Chêne 2017 die zonder gêne kan worden aanbevolen vanwege zijn sappig frisse, notig fruitige, levendige smaak. De wijn kwam niet in aanraking met hout, maar gistte wel deels in een eivormige betonnen container. Dezelfde herkomst heeft de karaktervolle, licht getinte, niet te zware maar toch heel smakelijke en duidelijk kruidige Cinsault Old Vines 2017. Mooie toelichting van Johan: ‘I like perfume better than punch’. Piekenierskloof ligt een uur of twee rijden benoorden Kaapstad; het landschap daar doet soms denken aan dat van Noord-Spanje. Nog meer indruk maakte de Pinot Noir 2016 uit de Upper Hemel en Aarde Valley. ’t Is gewoon een heerlijke wijn, vlezig, sappig en dimensionaal, met tegelijk frisheid, fruit en een subtiele kruidigheid. Johan stelde: ‘I am trying to get nervousness in my Pinot’, daarbij denkend aan rode Bourgogne. Hij onthulde bovendien dat pinotdruiven van maar liefst zeven verschillende klonen werden gebruikt, wat de diepgang van deze wijn mede verklaart. Extra plezierig is de prijsstelling. Een vergelijkbaar goede Bourgogne zou makkelijk tien tot twintig euro per fles méér kosten!
In het glas: Goede schimmels

Hilary Akers in het FD

In het glas: Goede schimmels

Wat een paar aangetaste druiven al niet kunnen doen voor een wijn! De schimmel botrytis cinerea levert prachtige aroma’s op, en dat proef je bij deze Cartagena Riesling. De sommelier van restaurant Wolfslaar in Breda zet een gerecht neer van ganzenlever, bospeen, gember en quinoa en schenkt een glas Chileense riesling in. Riesling uit Chili? Dat is bijzonder.

De Cartagena Riesling 2016 wordt gemaakt door Casa Marin in San Antonio Valley. San Antonio ligt ingeklemd tussen het beroemde wijngebied Maipo en de Stille Oceaan. Het is een nieuw wijngebied, waar de eerste wijnstokken begin jaren negentig werden geplant. De eigenaresse van Casa Marin, Maria Luz Marin, zette ze op vier kilometer van de oceaan en werd voor gek verklaard. De koele zeewind en een gemiddelde temperatuur van vijftien graden Celsius zouden het gebied te koud maken, maar de wijnen krijgen er juist een ongekende finesse door en Marins wijnen winnen prijs na prijs.

In 2016 bracht de ochtendmist een schimmel op de druiven, een waarvoor veel wijnboeren een moord zouden doen: de botrytis cinerea, die prachtige aroma’s oplevert. Bij Casa Marin gebruikten ze een klein beetje van die aangetaste druiven, en juist door die aroma’s doet deze riesling het perfect bij de ganzenlever van Wolfslaar. Tot een jaar of tien geleden kreeg je daarbij meestal 
een zoete wijn ingeschonken, maar dat was veel te heftig.

Is deze wijn zoet? Hij is niet gortdroog, maar rijp en rond in de mond en hij heeft meer body dan een Duitse riesling en is tegelijkertijd fris en ziltig. Hij ruikt naar de frisse oceaanwind en als je goed walst, komen er kweeperen, sinaasappel en wat bloemen. Hij is uiterst toegankelijk en je drinkt ’m jong. Ik raad ’m ook aan bij viscurry en ander pittig eten.

Hilary Akers is kok, vinoloog en historicus. Voor 
FD Persoonlijk 
schrijft zij de cursus: hoe word ik 
restaurantcriticus? De beschreven riesling is uitverkocht. Kijk hier voor de andere wijnen van Casa Marín.
Welopgevoede Saint-Chinian

Nicolaas Klei in Elsevier

Welopgevoede Saint-Chinian

Ik ging naar Haarlem om me oud te voelen. Zo veel jaren geleden is het alweer dat ik voor het eerst schuchter Wijnkoperij Okhuysen binnenschuifelde. Zo veel jaren, dat een tekstverwerkingsprogramma nog WordPerfect heette en hun nieuwsbrief in zwart-wit verscheen. Ik bladerde 'm stuk, verrukt van al die wijnreisverhalen. Nu heeft Louis Kat een boek geschreven over al die bijzondere wijnmakers die hij heeft ontdekt: Monsieur Louis - Op pad met een wijnkoper. Louis werd eigenaar van bourgogne, bordeaux en port heette. Hij ontdekte Hermitage, Cornas, Chinon, Zuid-Frankrijk. Één van zijn lievelingshuiswijnen is deze fijne, welopgevoede, lichtkruidige saint-chinian van Jougla. Karaktervol zonnig Zuid-Frans rood, ontdekt door Louis in 1982, toen ik bij Okhuysen op avontuur ging.

Het betere verlangen

Onno Kleyn drinkt een mediterrane wijn uit de Vaucluse met noordelijke elegantie

Het betere verlangen

Zaterdag 16 september schreef Onno Kleyn een fantastisch stuk over de 2015 Mon Désir 'Cuvée Jubilée' - Pays de Vaucluse van Maine en Jean-Marie Guffens. Onze jubileumwijn scoorde zelfs een 9- voor de sublieme prijs-kwaliteitverhouding. 

'Terroir' is een belangrijk begrip in de wijnwereld. Het suggereert dat een wijn smaakt zoals hij smaakt omdat hij uit een streek of zelfs van één klein plekje komt; een combinatie dus van grond, klimaat en de daar best gedijende druivenrassen. Een andere opvatting is dat de wijnmaker, diens techniek en zaken als geselecteerde gisten doorslaggevend zijn als het om het karakter van de wijn gaat. Voor merkwijnen geldt meer het laatste, voor wijn van kleine boertjes hopelijk het eerste. Desalniettemin produceert zelfs de getalenteerdste wijnmaker geen Beaujolais in Australië. Op hun plezierwijngoedje in Zuid-Frankrijk maakte het Belgische echtpaar Maine en Jean-Marie Guffens speciaal voor het 150-jarig bestaan van Wijnkoperij Okhuysen een werkelijk verrukkelijke witte wijn. De Guffens zijn bekend vanwege hun baanbrekende werk in de Bourgogne, maar kijk eens wat ze in de Vaucluse doen. Chardonnaydruiven, roussanne, marsanne, viognier, hier wat bescheiden houtrijping, daar niet; het resultaat is een wonder van kruisbestuiving. Kruidig, schreef ik op, aromatisch, een beetje hars, bittertje, lekker zuur wit fruit en prachtig meerlaags. 'Mijn verlangen' heet de wijn. Terecht.
Wijnvondsten Hubrecht Duijker

september 2017

Wijnvondsten Hubrecht Duijker

Maandelijks publiceert Hubrecht Duijker verschillende 'wijnvondsten' op zijn eigen website. Ditmaal werden vier van onze wijnen beschreven en gekenmerkt als 'Wijnvondst’!

Rosé frizant - Pays de l'Hérault van Mas de Daumas Gassac

Zalig zomers is de tintelende Mas de Daumas Gassac Rosé Frizant 2016. Een blank roze, vieve bubbelwijn die trakteert op een zacht schuimende mousse, frisheid en mild fruit van o.a. aalbessen en aardbeien. Als hoofddruif werd cabernet-sauvignon gebruikt (vandaar die bessen), aangevuld door mourvèdre, pinot noir, sauvignon blanc, petit manseng en muscat. ‘

Guilhem Rosé - Pays de l'Hérault van Moulin de Gassac

Dezelfde, wereldberoemde Languedoc-producent – die een eigen wijngaard heeft van circa 45 hectare, en druiven bijkoopt van nog eens zo’n 200 hectare – levert tevens een zomerse stille wijn, de Guilhem Rosé 2016 die vervaardigd werd van syrah en carignan. Aardbeien en andere rode vruchtjes figureren in zijn aroma, en zitten sappig fris verpakt. 

Gemischter Satz Braitenpuechtorff van Ingrid Groiss

Authentiek Oostenrijks is de wijncategorie Gemischter Satz, vrij vertaald Gemengd Zooitje. Voor haar Braitenpuechtorff 2016 koos Ingrid Groiss maar liefst zeventien(!) variëteiten. Van deze opmerkelijke, zo niet unieke melange heeft Ingrid geen zooitje gemaakt. Wel een delicieuze dorstlesser: heel sappig, prettig fris, loepzuiver, levendig, met zowel discrete kruidige/hartige elementen als fruitige, waaronder perzik en witte druif.

Sauvignon 'Annabel' - Marlborough van Staete Landt

Jaar in, jaar uit weet Ruud Maasdam, Staete Landt, kostelijke wijnen te creëren in het Nieuw-Zeelandse Marlborough. Een van zijn – en mijn – favorieten is de Sauvignon Blanc Annabel. De 2016 is elegant van karakter maar ferm van structuur, opwekkend fris, ongemeen zuiver en zeer kenmerkend, met aspecten van buxus, grassigheid, groene kruiden en fris citrusachtig fruit. Wat wil een mens nog meer?

Stok van Papa

Wijncolumn van Pieter Nijdam in de Telegraaf

Stok van Papa

La Vigne de Papa 2015 (Oratoire Saint-Martin) Zwart fruit, maar niet zwaar, garrigue en laurier, perfecte barbecuewijn!

Wanneer we na een rit van tien uur de autodeuren openslaan, worden we overvallen door de doordringende geur van lavendel en het monotone kabaal van krekels. Voeg daar een allesverzengende hitte aan toe en je weet meteen waar je bent: de Provence! Maar we zijn nog niet op onze eindbestemming in L’Isle-sur-la-Sorgue. De tussenstop in Cairanne hebben we ingepland om wat wijn in te slaan. In deze veelbelovende cru van de Côtes du Rhône verkopen veel wijnboeren hun rode wijn nog in zo’n handige bag-in-box van 5 liter die precies bovenin de koelkast past. De wijn voor deze grootverpakking is meestal gemaakt van jonge stokken en kost omgerekend nog geen 2 euro de liter. U zult begrijpen dat voor die prijs het kraantje aan de onderkant meer open dan dicht staat. Vooral op de eerste avond bij opa en oma die alweer 20 jaar in Isle wonen. Terwijl de krekels om klokslag tien uur hun bedje opzoeken, doen wij de jaarlijkse familiereünie eer aan met vers getapte koele wijn die op deze warme zomeravond in een mum van tijd op temperatuur is. De lamskoteletjes die op de barbecue smeulen, maken het feestje compleet. Net als de inmiddels aangebroken tweede box. Daar hadden we toch iets meer van moeten kopen, al was het maar voor thuis. Gelukkig hebben we een alternatief. Het jubilerende Okhuysen in Haarlem heeft ook een Cairanne in de aanbieding en ook nog eens van Oratoire SaintMartin, een van de beste domeinen. Goed, die kost dan geen 2 euro per liter, maar voor een tientje heb je wel ’La vigne de papa’, oftewel ’De (wijn)stok van papa’.
Wat ben ik een boffer!

Saumur Elegance op Anne-wies.nl

Wat ben ik een boffer!

Anne-Wies.nl schreef een leuk stuk over onze Saumur Elegance van Domaine du Vieux Pressoir.

Registervinoloog en Liquorist Annita ’t Hoen proeft de wijn voor Anne-Wies.NL. "Wat ben ik een boffer! Aan het genieten van deze Loirewijn. Deze wijn uit Saumur is echt geweldig! Zeker met de salade die we erbij eten, een geweldige combinatie! Het recept uit de Volkskeuken van de Volkskrant moet eigenlijk met rundertong, maar ik had rauwe ham genomen en in plaats van de parelhoen aten wij hem met tamme eendenborst. Evengoed een top-combi!” De wijn van 100% chenin blanc is bleekgeel van kleur. Een rijpe verleidelijke neus van steenfruit, met ook  iets fris van citrus en wilde perzik. Ook in de smaak rijp steenfruit, citrus en een minerale toets die lang na blijft in de afdronk.  Echt een geweldig aangenaam glas. Volgens de gegevens te drinken tot 2019. Annita vindt hem nu al perfect op dronk.
Wijnvondsten Hubrecht Duijker

augustus 2017

Wijnvondsten Hubrecht Duijker

Maandelijks publiceert Hubrecht Duijker verschillende 'wijnvondsten' op zijn eigen website. Ditmaal werden vier van onze wijnen beschreven en gekenmerkt als 'Wijnvondst’!

Bandol van Château de Pibarnon

Hubrecht Duijker: 2016 Bandol rose van Château de Pibarnon heeft een aantrekkelijke assemblage van 65% mourvèdre, aangevuld met cinsault. Het is een ferme, trefzekere tafelwijn met schakeringen van specerijen, kruiden en sappig drupsfruit (vooral van sinaasappel). Heerlijk gewoon! De 2014 Bandol rouge bestaat voor circa 90% uit mourvèdre van oude stokken. Na ruim 20 maanden rust in grote foeders, waarvoor Eric een ambachtelijk werkende foudrier heeft gevonden, is een solide, de mond rijk vullende wijn ontstaan die getypeerd wordt door allerlei kruiden, alsmede rijp besfruit en rijpe zware zwarte vruchten, een wijn die doet verlangen naar wild en kruidige vleesgerechten.

Pinot Grigio van Tenuta Viscone

Tussen Venetië, de Alpen en de Sloveense grens, in de streek Friuli-Venezia-Giulia, worden veel sympathieke wijnen vervaardigd, met voorop de droge witte. Het sinds 1870 bestaande, 80 hectare met druivenstokken bestrijkende domein Matteo Braidot voert een half dozijn soorten, alle genoemd naar hun druivenras. Een daarvan is de subtiel kruidige, aangenaam frisse 2016 Pinot Grigio die zowaar meer fruit offreert dan vorige jaargangen, een melange van peer, appel en discreet wat passievrucht.

Mon Coeur 'Cuvée Jubilée' - Côtes-du-Rhône van Chave

De donkerrode Mon Coeur 2015 proevend zou je bijna verlangen naar een winters wildgerecht. Want het is een solide, volle, ook wat beklijvende wijn die fraai schakeringen heeft van kersen en andere rijpe zwarte vruchten, alsmede van bessen en van specerijen, zoals laurier, terwijl kruidig hout niet ontbreekt. De naam achter deze imponerende creatie is Jean-Louis Chave van Hermitage faam, die voor deze jubileumwijn (uitgebracht vanwege 150 jaar Wijnkoperij Okhuysen) samenwerkte met importeur Xavier Kat. Als druiven dienden zowel grenache als syrah, en er vond vat- en foederlagering plaats. Op het etiket staat als herkomstbenaming Côtes-du-Rhône, maar de wijn overstijgt dat niveau overtuigend.
Jubelwijn

Pieter Nijdam in de Telegraaf

Jubelwijn

Onderstaand een mooie column van Pieter Nijdam over onze lustrumwijnen in de Telegraaf van zaterdag 22 juli:

"Bij de firma Okhuysen is het al het hele jaar feest. De Haarlemse wijnkoperij bestaat 150 jaar en dat mag iedereen weten! Een wijnshow voor een uitverkocht DeLaMar Theater, een lustrumproeverij in de Amsterdamse Kromhouthal en een speciale selectie jubileumwijnen maken het programma rond.
De selectie interesseert ons het meest, vooral die van wijnmakers Jean-Marie Guffens en Jean-Louis Chave. Guffens wordt ook wel de ’koning van de chardonnay’ genoemd, maar maakt ook rode wijn. Die hoeft Okhuysen echter niet. De inkopers geven de voorkeur aan Guffens’ witte wijn, een verdienstelijke blend van chardonnay, marsanne en roussanne uit de Luberon.

Voor de rode jubelwijn is de keuze gevallen op Jean-Louis Chave. Niet zo verwonderlijk, want deze telg uit een 500 jaar oud wijnmakersgeslacht geldt als een van de grootste talenten uit de noordelijke Rhônevallei. Chave is de ’keizer van de Hermitage’.
In deze piepkleine en uiterst kostbare appellation maakt hij zowel wit als rood. Wit van marsanne en roussanne en rood van syrah. Die flessen kosten ruim 100 euro en dan nóg zijn ze onmiddellijk na botteling verkocht. Chave hanteert een strikte wachtlijst.
Gelukkig deed Okhuysen al in de jaren 70 zaken met JL’s vader Gérard en zo wordt de wachtlijst omzeild. Sterker nog, vanwege de oude band heeft Chave voor zijn oude importeur een speciale rode jubelwijn in elkaar getimmerd die qua prijs voor iedereen bereikbaar is. De druiven komen niet uit Hermitage, maar uit zuidelijker Rhônestreken als Cairanne, Rasteau, Vinsobres en Visan. Syrah zit er wel in, want daarmee kan Chave omgaan als geen ander."
NL - Wijnmakers ver van huis

Ellen Dekkers in delicious.

NL - Wijnmakers ver van huis

Ruud Maasdam ging met zijn gezin de hele wereld over op zoek naar een plek om zijn wijndroom te realiseren. Het werd Marlborough, Nieuw-Zeeland, een relatief jong wijngebied. Het koele zeeklimaat en de open, hulpvaardige mentaliteit van de bewoners gaven de doorslag. Traditie gecombineerd met moderne technologie en zijn eigen(wijze) ideeën zijn de kracht van Ruud. Zo houdt hij bijvoorbeeld niet van de groene smaak van de daar zo populaire Marlborough sauvignon blancs. In zijn sauvignon blanc zoekt hij meer naar rijpheid en complexiteit. Maar er zijn ook tegenslagen. De recente aardbeving had veel impact in het gebied. De schade bij Ruud viel mee, maar alle wegen vanuit Marlborough naar de havens zijn afgesloten en het moderne distributiecentrum van Marlborough heeft schade opgelopen. Ruud zit niet bij de pakken neer. Hij ziet Nieuw-Zeeland als het zevende en nieuwste continent ter aarde: 'Het mooiste en meest woeste continent. Die woestheid bruist soms op naar boven door de aardkorst, maar zit altijd in mijn wijnen!'

Sauvignon 'Annabel' - Marlborough
Ellen Dekkers: ‘Uitbundig in zijn geur, sappig tropisch fruit met een frisse wervelwind van grapefruit. Lekker bij magere vis, groene groenten en zachte geitenkaas.’
Bekijk hier het artikel.
Dé bubbel voor Kerst en Oudejaarsavond

volgens het Telegraaf proefpanel: Cava Huguet van Can Feixes

Dé bubbel voor Kerst en Oudejaarsavond

Afgelopen zaterdag werd onze Cava Huguet Gran Reserva bekroond met een eerste plek in de Telegraaf Bubbeltest. Onze Cava is dé Cava die het beste gedronken kan worden tijdens Kerstmis & Oudejaarsavond. Het proefpanel bestond uit Ronald de Groot (hoofdredacteur Perswijn), Sjoerd de Groot (wijnschrijver), Johan Kragtwijk (Sommelier van het jaar), Pieter Nijdam (Wijncolumnist De Telegraaf) en Marga van Winsen (Rhone Value Wines).

2009 Huguet Gran Reserva Brut Classic - Cava
Lichte toasting, peer, citrus, meloen, hazelnoot, weelderig, mooie mousse, bitters en lengte. 
Bekijk hier het artikel. 
Pinot Noir uit de Nieuwe Wereld

Onno Kleyn - Volkskrant - 8 oktober 2016

Pinot Noir uit de Nieuwe Wereld

De pinot-noirdruif vormt de basis van de Bourgogne, maar de Nieuwe Wijnlanden doen er iets heel anders mee. Anders, en indrukwekkend goed. De basis voor dat rode geluk is de pinot-noirdruif. En die blijkt nu in toenemende mate elders te worden aangeplant. En dan reken ik Duitsland even niet mee, daar doet men er al eeuwenlang fraaie dingen mee. Nee, overzee, in de Nieuwe Wijnlanden groeit en bloeit pinot noir in antwoord op de altijd veranderende consumentenwensen. Daar komt lekkere wijn van. Van de negentien flessen die wij dit keer opentrokken of -schroefden, was er geen een af te raden. Maar waren het vervangers voor Bourgogne? Nee. Zelfs de duurste, indrukwekkendste wijn van deze proeverij was geen Côte de Nuits of Mercurey. De omstandigheden in Chili, Zuid-Afrika en Oregon, de grond, het klimaat, zijn anders. Pinot Noir uit de Nieuwe Wereld is derhalve, tja, Pinot Noir uit de Nieuwe Wereld. Anders, maar toch indrukwekkend goed. Voor wie bleek om de neus wordt bij het zien van sommige prijzen: die zijn terecht.

Onno Kleyn proefde oa 'Lo Abarca Hills' van Casa Marín

Ook zestien jaar na de oprichting is het bedrijf van María Luz Marín nog uniek, want klein en zelfstandig, terwijl in Chili alles het tegenovergestelde is. Casa Marín ligt vlak bij de oceaan en krijgt zijn koelte van bijna permanente nevels en wolken: ideaal voor Pinot Noir. De 2010 is al veel rijper dan de eerder genoemde wijnen, geurt naar gestoofd fruit, is intens met een rokerig randje. 'Heftig en deftig', zegt Thomas.
Lees hier het hele stuk van Onno Kleyn terug.
Er komt ook rode wijn uit de Loirestreek

Onno Kleyn - Volkskrant - 10 september 2016

Er komt ook rode wijn uit de Loirestreek

Uit de Loirestreek komt toch witte wijn? Jazeker, maar er is ook wat rood. Knapperig, slank en met een weerbarstig aroma. Rode Loirewijn van de cabernet-francdruif is een opmerkelijk fenomeen. Wijnliefhebbers die slechts buurten bij supermarkten en slijterijketens hebben er misschien geeneens weet van. Uit de Loirestreek komt toch witte wijn? Jazeker. Maar zo tussen Tours en Angers krullen de ranken van de cabernet franc, een zeer oud, blauw druivenras dat beroemde nakomelingen heeft voorgebracht - cabernet sauvignon, carmenère, merlot - en dat op de 'rechteroever' van de Bordeauxstreek medeverantwoordelijk is voor wijnen als Saint-Émilion en Pomerol. Langs de Loire echter treedt het solo op in appellations als Chinon, Bourgueil en Saumur-Champigny. Lebberaars die een wijn-cursus of -opleiding hebben gedaan, worden door hun docenten vaak aangestoken met het cabernet-francvirus.

Charles Joguet Cuvée Terroir 2012, Chinon
Rond, de overtreffende trap van cabernet franc, sappig met precies het juiste skelet van tannine, erg compleet van smaak. Heeft dan ook net wat jaartjes meer dan de andere wijnen in dit verhaal. Op het etiket prijkt François Rabelais, de humanist-monnik-draaksteker die de wijnen van Chinon al in de 16de eeuw roemde en prees.
Lees hier het hele stuk van Onno Kleyn terug. 
Wijnvondsten Hubrecht Duijker

Oktober 2016

Wijnvondsten Hubrecht Duijker

Maandelijks publiceert Hubrecht Duijker verschillende 'wijnvondsten' op zijn eigen website. Ditmaal werden weer drie van onze domeinen beschreven en gekenmerkt als 'Wijnvondst’!

Torre Raone

Hubrecht Duijker: Eenzaam tussen de golvende wijngaard staat de ruïne van een 11e eeuwse wachttoren, de Torre Raone. Waarnaar ook het 35 hectare tellende biodomein werd gedoopt dat schoolmakkers Antonio d‘Emilio en Luciano di Tozio in 1997 stichtten. Veruit hun belangrijkste wijn is rode Montepulciano d’Abruzzo. Met als beste de naar zijn druif genoemde Pecorino 2015, ferm, floraal en kruidig, met ook mild wit citrus fruit en correcte zuren. Zeer op zijn plaats bij quiches, kruidige visschotels, kip, kalkoen en kalfsvlees.

Domaine de la Mordorée

Gedurende de dertig jaar van zijn bestaan heeft Domaine de la Mordorée meer dan 160 medailles gewonnen met zijn wijnen. Wat mij betreft gaat er ook een naar La Remise de la Mordorée 2015, een donkerrode wijn, energiek en mondvullend met verleidelijke nuances van rijpe bessen en zwarte vruchten plus een discrete kruidigheid. Als druivenrassen koos men 60% grenache, 30% merlot en 10% marselan. Vanwege de merlot, die officieel geen plaats heeft in de zuidelijke Rhône-streek – waar de 60 hectare van Mordorée liggen, verdeeld over acht gemeenten – draagt deze gloedvolle, evenwichtige wijn als herkomstbenaming niet Côtes du Rhône maar Vin de France. Het zal ons een zorg zijn.

Altocedro

Bijna zwoel en markant naar zongerijpte witte druiven, zo geurt en de smaakt de licht kruidige, volle Abras Torrontés 2015. De aan muskaat verwante Argentijnse torrontés groeit voornamelijk in de hoog gelegen, reliëfrijke provincie Salta. Daar ook haalde Bodegas Altocedro, gevestigd in Mendoza, de druiven voor deze goed te koelen, markante wijn vandaan.

Wijnvondsten Hubrecht Duijker

September 2016

Wijnvondsten Hubrecht Duijker

Maandelijks publiceert Hubrecht Duijker verschillende 'wijnvondsten' op zijn eigen website. Ditmaal werden weer drie van onze domeinen beschreven en gekenmerkt als 'Wijnvondst’! De Cuvée Boogie van Weingut Altenkirch is zelf zijn eerst beschreven vondst deze maand!

Weingut Altenkirch

Hubrecht Duijker: “Leuk dat zelfs in de traditionele Rheingau soms onconventionele witte wijnen worden gecreëerd. Zoals de 2015 Cuvée Boogie van Altenkirch. Een melange van de helft weissburgunder (ofwel pinot blanc) met 30 procent van de alom aanwezige riesling en een voor Duitsland verrassende 20 procent sauvignon blanc. Wat deze vineuze jamsession geeft, is een bijna tintelfrisse, licht mineralige wijn met een vleugje grassigheid, een snufje groene kruiden en prettig wat fruit van o.a. appel, peer en citrus.”

Staete Landt

“Op 16 december 1642 noteerde Abel Tasman in zijn dagboek dat hij een landmassa had ontdekt die hij Staete Landt doopte – en die later de naam Nieuw-Zeeland zou krijgen. Toen de Nederlander Ruud Maasdam in het Nieuw-Zeeland gebied Marlborough op ontdekkingsreis ging om daar een wijngaard te verwerven, wat ook lukte, koos hij daarvoor als naam Staete Landt. Een verleidelijke rode wijn van Ruuds circa 21 hectare is de 2014 Pinot Noir ‘Pure’, jeugdig fris met bes- en rood fruit, flink sappig, discreet kruidig en voorzien van een stevige onderbouw (14 procent alcohol). Kortom, Pure is prima!”

Palazzo Maffei

“Verrukkelijk vertier, zeer zomers ook, wordt geboden door de 2015 Soave van Palazzo Maffei. Een tuin-, terras- en balkonwijn uit het Italiaanse gewest Veneto. En gemaakt van voornamelijk Soave’s eigen garganegadruif plus 15 procent trebbiano di Soave. Sappig wit en geel fruit (waaronder perzik) en een nootje zijn present in de zacht frisse, uitnodigende smaak. Zijn naam ontleent de wijn aan een villa die ooit behoorde aan de markies Maffei, maar nu al vier generaties in bezit is van de wijnfamilie Cottini.”
Wijnvondsten Hubrecht Duijker

Augustus 2016

Wijnvondsten Hubrecht Duijker

Maandelijks publiceert Hubrecht Duijker verschillende 'wijnvondsten' op zijn eigen website. Ditmaal werden weer drie van onze domeinen beschreven en gekenmerkt als 'Wijnvondst’! Drie heerlijke zomerwijnen!

Domaine du Deffends

Hubrecht Duijker: "De specialiteit van Coteaux Varois en Provence is rosé. Maar liefst 90 procent van de jaarlijkse bijna 16 miljoen flessen wordt daarmee gevuld. Een van de betere streekrosés komt van het gereputeerde Domaine du Deffends, een 14 hectare omvattende bezitting waarvan ik de wijnen al meer dan dertig jaar gráág drink. Het betreft de Rosé d’Une Nuit 2015 die een vieve rozeoranje tint heeft en een uitgesproken sappige smaak, behoorlijk gevuld en voorzien van een plezierige dosis rood drupsfruit, subtiel gekruid." 

Ingrid Groiss

Authentiek Oostenrijks is de wijnsoort Gemischter Satz, vrij vertaald Gemengd Zooitje. Dus samengesteld uit allerlei druivenrassen. Ik kende alleen de versies uit Wien, maar er bestaat al enkele jaren ook een versie uit Weinviertel in Niederösterreich. Het betreft de Groiss Gemischter Satz. Voor haar Braitenpuechtorff 2015 koos Ingrid Groiss maar liefst vijftien(!) variëteiten, te weten müller-thurgau, welschriesling, grüner veltliner, riesling, grauburgunder, pinot blanc, frühroter veltliner, neuburger, zierfandler, rotgipfler, sämling, roter veltliner, grauer vöslauer, hietl rote, weisse vöslauer en silberweisse. Van deze opmerkelijke, zo niet unieke melange, heeft Ingrid geen zooitje gemaakt. Wel een delicieuze dorstlesser, sappig, opwekkend, loepzuiver en levendig, met zowel de hartigheid van grüner veltliner als fraaie fruittonen van licht kruidige witte en citrusvruchten, waaronder perzik.

Maison Lalanne

De kwaliteit van de wijn is consequent goed. Voor de 2015 van deze bleek Côtes de Gascogne rosé dienden cabernet sauvignon en merlot als druiven, een duo dat een verfrissende zomerwijn gaf, plezierig licht en met in zijn sappige, soepele smaak aanzienlijk wat mild rood drupsfruit plus zuurtjesfruit van bessen.

Wijnvondsten Hubrecht Duijker

Juli 2016

Wijnvondsten Hubrecht Duijker

Maandelijks publiceert Hubrecht Duijker verschillende 'wijnvondsten' op zijn eigen website. Ditmaal werden weer twee van onze domeinen beschreven en gekenmerkt als 'Wijnvondst’!

Quinta de Soalheiro

Hubrecht Duijker: "Het is een soort vedergewicht onder de witte wijnen, de Allo 2015, een uit alvarinho en loureiro gecomponeerde dorstverdrijver. Zijn geboortestreek is de groene, groene Minho in het noorden van Portugal. Waar Luis en Maria Cerdeira op hun Quinta de Soalheiro knap bezig zijn om van eigen, biologische geteelde druiven en aangekochte loepzuivere wijnen te maken. De vibrerend frisse, lichte Allo bevat slechts 11 procent alcohol, maar is geenszins schraal, met in zijn aroma bijna iets van buxus, plus groen fruit en een hint van passievrucht."  Volgens Hubrecht Duijker een ideale terras-, balkon-, tuin- en picknickwijn!

Domaine Jacky Marteau

"Van de Beaujolais-druif gamay worden ook in stroomgebied van de Loire, vooral binnen Touraine, lekkere, fris fruitige wijnen rode gemaakt. Bestemd om eveneens fris te drinken. Een hele goeie is de 2015 Gamay van Domaine Jacky Marteau. Een wijn vol energie, prettig (dus niet streng) fris, en trakterend op vooral fris zwart fruit. De geboorteplek van deze vieve Touraine is een domein van 20 hectare dat milieuvriendelijk wordt bewerkt door Rodolphe Marteau."

Wijnvondsten Hubrecht Duijker

Juni 2016

Wijnvondsten Hubrecht Duijker

Maandelijks publiceert Hubrecht Duijker verschillende 'wijnvondsten' op zijn eigen website. Ditmaal werden weer drie van onze domeinen beschreven en gekenmerkt als 'Wijnvondst’!

Domaine Pierre Luneau Papin

Van één enkel domein maar liefst zeven verschillende Muscadets laten proeven, dat deed, heel enthousiast, Marie Chartier-Luneau. Samen met haar man Pierre-Marie Luneau leidt ze een wijngoed van 45 hectare binnen Muscadet Sèvre et Maine. En in tegenstelling tot veel collegae nemen ze de moeite om van de diverse percelen – nu eens leisteen, dan weer graniethoudend of zanderig, soms met kwarts – afzonderlijke wijnen te creëren die ook individueel worden gebotteld. De gemiddelde wijnkwaliteit van Domaine Pierre Luneau-Papin ligt hoog, en de onderlinge verschillen zijn duidelijk waarneembaar. Een van mijn favorieten is de mineraligheid biedende, sappige, fris fruitige 2014 Terre de Pierre. Maar ook de welhaast tintelfrisse, eveneens licht mineralige 2014 Clos des Allées sprak zeer aan. Net als de opwekkende, wit en citrusfruit biedende, sappige 2014 L d’Or. Dat alle soorten sur lie worden gebotteld spreekt eigenlijk vanzelf.

Morgon Louis Claude Desvignes

Een klinkende naam binnen Morgon, geboortegrond van het meest Bourgogneachtige type Beaujolais, is Domaine Louis Claude Desvignes. Samen met Louis-Benoît Desvignes, die de achtste generatie van eigenaren vertegenwoordigt, heb ik drie van de vier versies geproefd – en wat waren ze lekker! De meest complexe, langst nahangende was de zeer smakelijke 2013 Javernières, een wijn met zachte tonen van zwart en besfruit, een kruidje en een beetje het ‘stoffige’ (anders kan ik het niet uitdrukken) dat Morgons vaak typeert. Voor geen van zijn wijnen gebruikt Louis-Benoît houten vaten, ‘om de puurheid van mijn wijnen te bewaren’. De 2013 La Voûte Saint-Vincent is relatief licht en elegant gestijld, terwijl de 2013 Côte du Py fermer en vleziger smaakt, met ook weer zwart fruit, een echt mooie Morgen.

Sterhuis 

Je zou hem een ster onder de Kaapse wijnmakers kunnen noemen, Johan Kruger, de eigenaar van Sterhuis Wines in Stellenbosch. Een aantal van zijn wijnen ontving vier sterren in de gezaghebbende Platter’s Wine Guide 2016, en ook hoge waarderingen elders. De eerste wijn die Johan liet proeven was meteen een hele lekkere, de 2012 Sterhuis Blanc de Blancs, een vrolijk bubbelende Cap Classique die net als een goede Champagne drie jaar kelderrust kreeg en waaraan géén suiker werd toegevoegd. Deze pure chardonnay smaakt fris en enigszins rijp tegelijk, met wit fruit en wat notigheid, heerlijk als aperitief. In zijn soort eveneens aantrekkelijk is de ferme Sterhuis 2015 Sauvignon Blanc, waarvoor de druiven op de top van de heuvel groeien. Behalve geurig is de wijn heel smakelijk, met zowel plantaardige, buxusachtige elementen als groene kruiden en een ondertoon van tropisch fruit, aangevuld door veel sap en opwekkende zuren. Zacht, met heel rijp rood fruit en een hint van toastig hout smaakt de Sterhuis Hemel en Aarde Pinot Noir. Terwijl meer kleur, meer kracht, meer toast en zowel donkere als zwart fruitige aroma’s geboden worden door de 2014 Sterhuis Merlot Cabernet Sauvignon

Time to Boogie

De Grote Hamersma

Time to Boogie

Harold Hamersma, bekend wijnjournalist, schrijft over de 2015 Cuvée Boogie - Altenkirch.

Harold Hamersma: 'Jaartje overgeslagen: 2014 niet gezien. Maar kijk aan: hier is 2015. Ook dit jaar weer niet schrikken van een onstuimige, heen en weer kaatsende, overactieve witte. Stop vier totaal verschillende druiven bij elkaar en het gebeurt. Groene appel, lychee, mango, citrus, kruisbessen, ananas, witte besjes. Lekkere tinteling dit keer. Dolle boel. Als een kleuterklas met storm op komst. En Sinterklaas is ook al in het gebouw gesignaleerd. Het vooruitzicht dat straks de juf weer bij ’m op schoot moet gaan zitten doet de rest. Geef die man wat te drinken. Aan zijn schoenen te zien is het de stagiair. En die is dol op wijn.'

De Cuvée Boogie ontvangt een mooie 8,5/10.


Soalheiro in de spotlight

Mark Squires - eRobertParker.com

Soalheiro in de spotlight

Al meer dan 25 wijnen van Soalheiro hebben 90 punten of meer gekregen van internationale pers. Onlangs behaalde de Alvarinho 94 punten op eRobertParker!

'One of the greatest producers in the region, Soalherio consistently makes high quality wines that are just like great whites- there is no fizz here. The are dry, pointed, focused and age-worthy. Since they toil in Vinho Verde, they are also typically great values. The 2015 vintage, in particular, seem exceptional. The wines will last, too. There is no reason not to load up.'
L'ultimo

Wijnpagina's uit Delicious - Juni 2016

L'ultimo

Ellen Dekkers is al meer dan 20 jaar vinoloog en weet alles over wijn. Elke maand schrijft ze over verschillende wijnen voor het magazine Delicious, in deze editie: Vin santo di Montepulciano.

Ellen: "Dit is de ultieme vin santo en net zo exclusief als een tas van Gucci, dus schrik niet van de prijs! Uit Montepulciano. Tien jaar rijping, waardoor in totaal 60% van de productie verdampt. Het resultaat is magisch! Een rijk smakenpalet van noten, thee, vanille en ook exotische specerijen, gedroogd fruit en honing. Eén druppel is al genoeg voor een onvergetelijke smaaksensatie. Vergeet de cantuccini, dit drink je bij gefrituurd salieblad. Ben je in Toscane, ga dan zeker even langs."
Koolrabi & Cabernet franc

Janneke kookt - NRC.nl

Koolrabi & Cabernet franc

Op NRC.nl schrijft Janneke Vreugdenhil een grappig stukje over de vergeten groentesoort, koolrabi, wat volgt met een heerlijk recept om deze groente op tafel te zetten. Harold Hamersma geeft de wijntip:

2014 Saumur Champigny van Thierry Germain/ Domaine des Roches Neuves
Harold Hamersma: "Cabernet franc is een echte liefhebber van groenten, met name als deze geroosterd zijn. En nu er ook nog sprake is van gegrild vlees."

Wijnvondsten Hubrecht Duijker

Mei 2016

Wijnvondsten Hubrecht Duijker

Maandelijks publiceert Hubrecht Duijker verschillende 'wijnvondsten' op zijn eigen website. Ditmaal werden weer drie van onze wijnen beschreven en gekenmerkt als 'Wijnvondst’!

Getariako Txakolina Blanco - Inazio Urruzola

Hubrecht duijker: "Deze wijn wordt voor 80 procent gemaakt van de regionale hondarribi, aangevuld door petit courbu en wat chardonnay. Het is een bijna tintelfrisse doch niet schrale noch zure witte wijn met weinig alcohol, 10,5 procent, maar wel veel smaak, vooral van groene vruchten en zelfs tropische, waaronder passievrucht."

Getariako Txakolina Rosado - Inazio Urruzola

"In zijn soort eveneens geslaagd is de Getariako Txakolina rosado 2015, een blend van ook weer 80 procent witte hondarribi, aangevuld door in dit geval de blauwe variant. De blank oranje, elegante, eveneens heel licht prikkelende wijn wordt vooral getypeerd door fris besfruit."

Chardonnay Felsenstein - Weingut Birgit Braunstein

"Een wijn die een half jaar op zijn gistingsbezinksel verbleef om hem wat meer geur en smaak te geven. Zachte fruittonen, waaronder een toets van tropische vruchten, notigheid, frisheid en sap typeren deze charmante Chardonnay uit 2014, is een wijn die gerust gekozen kan worden als alternatief voor veel witte Bourgognes."

Sauvignon Touraine - Domaine Jacky Marteau

"Rodolphe Marteau is een expert in het maken van Sauvignon Blanc. De van optimaal rijpe druiven vervaardigde, vrij ferme Domaine Jacky Marteau Sauvignon 2015 smaakt op sappige wijze zowel grassig als fruitig, vooral naar milde citrusvruchten en kruisbessen, en zelfs een beetje naar zuidvruchten. Dit is geen Sauvignon Blanc van het strakke type à la Nieuw-Zeeland, maar daarom wel zo genietbaar."

Gut Hermannsberg 'Hoogvlieger'

Perswijn

Gut Hermannsberg 'Hoogvlieger'

René van Heusden, Redacteur Perswijn, heeft in de nieuwste Perswijn een mooi stuk geschreven over Gut Hermannsberg. In dit stuk gaat Van Heusden dieper in op de geschiedenis van dit domein, beschrijft de werkwijze van keldermeester Karsten Peter en krijgt drie wijnen te proeven:

Steinterrassen Riesling trocken – Nahe
Schlossböckelheimer Riesling trocken – Nahe
Niederhäuser Riesling trocken – Nahe

René van Heusden:“Je kunt ze net zo goed Terroirweine noemen, want ze staan voor bodemtypes. Ook al worden ze alledrie gekenmerkt door nadrukkelijk aanwezige mineraliteit, je hebt telkens met totaal andere ‘persoonlijkheden’ te maken. Fascinerend. Echte aanraders ook.”

Klik hier om het gehele artikel te lezen.

Eervolle vermeldingen voor Soalheiro bij Portugal Wijnconcours!

Perswijn

Eervolle vermeldingen voor Soalheiro bij Portugal Wijnconcours!

Ruim driehonderd wijnen gingen de strijd met elkaar aan tijdens het Portugal Wijnconcours, georganiseerd door Perswijn. Twee wijnen van onze 'Quinta de Soalheiro' bereikten de finale en behaalden een eervolle vermelding, namelijk:

2014/2015 Alvarinho Vinho Verde in de categorie: € 7,50 t/m € 15,-
Prachtig breed en rijp, appel en peer, weelderig en sappig, mooie zuren, zacht, complex.
2014 Alvarinho Primeiras Vinhas in de categorie: boven de € 15,-
Heerlijk open, appel en peer, meloen, papaya, sappig en smaakvol, fijne zuren, lengte, fraai.

Een prestatie waar we uiteraard trots op zijn!
Wijnvondsten Hubrecht Duijker

Maart 2016

Wijnvondsten Hubrecht Duijker

Maandelijks publiceert Hubrecht Duijker verschillende 'wijnvondsten' op zijn eigen website. Ditmaal werden weer drie van onze wijnen beschreven en gekenmerkt als 'Wijnvondst’!

Chardonnay 'Josephine' – Staete Landt  

Hubrecht duijker: “Europese elegantie en evenwicht tussen de diverse componenten (zuren, fruit en eikenhout) is wat Ruud Maasdam en diens team nastreefden met hun Chardonnay Josephine. En zowaar, het is ze gelukt! Mede dankzij een bereiding op maat – in Franse fusten van 500 liter en deels natuurlijke gisten – ontstond een prachtige Nieuw-Zeelandse wijn, levendig, met citrusfruit en een nootje in een omlijsting van mild roostertonen.

Guilhem Rouge – Mas de Daumas Gassac  

“Een topdomein in Zuid-Frankrijk is Mas de Daumas Gassac van de familie Guibert. Met dezelfde passie en knowhow als voor de kostbare domeinwijn hebben zij de verleidelijke Guilhem rouge gemaakt. Deze trakteert op sappig fruit, van bessen en zwarte vruchten, aangevuld met een snufje kruiden en een blaadje laurier. Het is een beste begeleider van niet alleen biefstuk, maar ook bijvoorbeeld een ossobuco.”

Sauvignon blanc Viñedo Cipreses – Casa Marín

“Vier keer achter elkaar won deze Chileense Sauvignon goud op het wereldconcours ‘Sauvignon Blanc’. Het is dan ook een perfect product. Zo heeft de zuivere 2014 een intense, sappige smaak met schakeringen van buxus, verse groene kruiden, kruisbessen en ander groen fruit, opwekkende zuren en een vrij stevige structuur.
Lentekriebels met Allo!

Allo in delicious

Lentekriebels met Allo!

Vinoloog Ellen Dekkers haalt het voorjaar alvast in huis met 'onze' Allo! Voor delicious proefde ze meerdere wijnen met een laag alcoholpercentage. Met de Allo van Quinta de Soalheiro voelde Ellen de eerste lentekriebels opborrelen! Sinds enkele weken heeft deze wijn ook nog eens een schitterend nieuw etiket!

Ellen Dekkers:
"De kracht van vinho verde is de frisse stijl en lage alcoholgraad. Vergeet even die simpele niemendalletjes met wat koolzuur, proef Allo! Geurt naar fris citrusfruit en voorjaarsbloemen. Als schone was in de buitenlucht. Verhip, voel ik daar mijn eerste lentekriebels? Neem maar een slokje, en nog een... Het is echt nog winter, maar je proeft al voorjaar in het glas. Een verkwikkend aperitief. Kan ook prima bij vis als sardientjes en makreel met frisse kappers."
Allo Allo, wie smaakt daar zo?

Allo in de Grote Hamersma 2017

Allo Allo, wie smaakt daar zo?

Wijnjournalist en -schrijver Harold Hamersma heeft voor de 'Grote Hamersma' de 2014 Allo van Quinta de Soalheiro geproefd en beoordeeld met een 9-! Lees hieronder zijn proefnotitie.

Harold Hamersma: "Allo. Al-varinho. Lo-ureiro. Geef toe: best goed bedacht.
En mooi meegenomen: deze blanco uit Minho, een van de betere regio's voor vinho verde, smaakt zelfs nog beter.
Watermeloen op zijn rijpst, peer op zijn frist, citrus op zijn vrolijkst, dorstlessend op zijn best.
Allo, allo, wie smaakt daar zo?"

Cadeautips van Nicolaas Klei

Wijnen om weg te geven!

Cadeautips van Nicolaas Klei

De beste cadeauwijn is een allemansvriend met karakter. Wijnexpert Nicolaas Klei selecteerde twee Okhuysen-wijnen om weg te geven.

2014 Grüner Veltliner, Ingrid Groiss

Nicolaas Klei: "Iedereen kent grüner veltliner, met z’n bloesemgeur en zachtdroge smaak een allemansvriend van stand. Zoals deze, vriendelijk als Ingrid zelf."

2012 Monbazillac, Château Vari

"De lekkerste monbazillac ooit geproefd: subtiel, zachtzoet, frisse zuren. Kan zich meten met streekgenoot sauternes."
Kippenvelmoment uit de Bourgogne

Duband in de Telegraaf

Kippenvelmoment uit de Bourgogne

Afgelopen zaterdag, 17 oktober 2015, stond er een mooi artikel over ons nieuwe domein David Duband in de Telegraaf, geschreven door Pieter Nijdam.

Pieter Nijdam: "Jaarlijks passeren in huize Nijdam honderden, zo niet duizenden, proefflessen de revue. Je voelt je haast bezwaard wanneer er elke dag een busje voor de deur stopt met een nieuwe levering. Wat moeten de buren wel niet denken? Misschien dat we gewoon bofkonten zijn? Nou ja, de eerlijkheid gebiedt te zeggen dat het niet altijd rozengeur en maneschijn is. In de helft van alle gevallen belandt de wijn regelrecht in het putje. Veertig procent kan er mee door en de resterende tien procent is waarvoor we het eigenlijk doen. Dat zijn wijnen met kwaliteit, bijzondere afkomst of gewoon een goed verhaal. En dan is er nog de hors catégorie. Wijn waarvan alle superlatieven tekort schieten. Die zien we zelden. Zeg maar eens in de tien jaar. Maart 2008 was de laatste keer.

We hebben lang moeten wachten op nog zo'n moment. Die gelegenheid diende zich onlangs aan toen Wijnkoperij Okhuysen ons uitnodigde voor een proeverij van de wijnen van David Duband, de rising star van de Bourgogne. Duband is de vaandeldrager van een nieuwe generatie wijnmakers in de Bourgogne. Niet langer kracht en extractie à la Robert Parker, maar juist elegantie, precisie en puurheid staan voorop. De druiven en terroir spreken voor zich. Beetje bij beetje wist hij grond aan te kopen in 's werelds duurste wijnstreek. We hebben het dan over een paar hectare in Nuits-Saint-Georges, Vosne-Romanée en Chambertin, waarvan de laatste zorgde voor het kippenvelmoment.”
Een eersteklas Chianti Classico

Herfstwijnen Gentleman's Watch

Een eersteklas Chianti Classico

Gert Crum schreef in het herfstnummer van Gentleman's Watch over herfstwijnen. 'Onze' 2012 Chianti Classico van Castello di Fonterutoli kreeg 5 sterren!

Gert Crum: "Drie jaar oud en volstrekt jeugdig. Kenmerk van een eersteklas Chianti Classico. Veel zwarte kersen en een beetje kruidigheid. Aandronk bijna zoet en fijn sappig. Dan een piepkleine bittertje - precies wat je zoekt in een top Toscaan. De famiglia Mazzei produceert in en rond het gehucht Fonterutoli (in het hart van Chianti Classico) sinds 1435 wijn en dat proef je. Bijna 600 jaar ervaring - wie kan dat nazeggen."

Bergerac zoals het hoort

Vari in de Volkskrant

Bergerac zoals het hoort

Onno Kleyn schreef een lovend artikel over de 2010 Château Vari rouge van Sylvie en Yann Jestin.

Onno Kleyn: "Haring- en vishandel, je zag het nog wel eens op gevels of marktkarren staan, vroeger. Zo kunnen we ook spreken van Bordeaux- en wijndrinkers. Er bestaat onder de wijndrinkers een groep mensen, veelal mannen, die niets anders wensen te drinken dan Bordeaux, en dan vooral die van een verdwijnend type: knoestig, roestig rood waar je op kunt kauwen. Let wel, de echt grote Bordeaux, en dan vooral de grote Médocs, Pomerols en Saint-Emilions, ademen een diep, rijk fruit en vertonen na rijping een bouquet als een antiek boek vol van zaken als leer, vijgen en bosgrond. Goedkopere Bodeaux niet, althans tot voor kort. 

Bergerac is een buurgebied van Bordeaux, zelfde type, lang ook in te delen bij het type tatoeage en zwart haar op de rug. Maar Château Vari is anders. Deze rouge van 2010 bromt van het zwarte fruit, van bramen en pruimen, neuriet er wat vanille bij, smaakt kloek en doortastend modern, zonder in te leveren op het Bergeracaanse schraagwerk van tannines. Zo moet het."

In de rij voor witte Portugees

Soalheiro in de Telegraaf

In de rij voor witte Portugees

Zaterdag 15 augustus 2015 stond er een heerlijk artikel over ons domein Quinta de Soalheiro in de Telegraaf, geschreven door Pieter Nijdam.

Pieter Nijdam: "Tijdens een vakantie in de Algarve kocht ik op de gok hun instapper (er zijn er drie). Het was meteen wow, maar zoals zo vaak op een vreemde locatie ben je de wijn snel weer vergeten. In dit geval geheel onterecht. Wat zijn we daarom blij dat de keuze van Cerdeira op Okhuysen is gevallen en wij ze alle drie nog eens mochten proeven. Maar eerst nog even iets over de druif alvarinho. In Spanje beter bekend als albariño, gedijt deze daar vooral in Rìas Baixas, het westelijk deel van Gallicië. Voor de Portugese versie gaan we de grens over naar Melgaço waar ook onze Quinta ligt. 2014 Alvarinho Soalheiro, de instapper, heeft zowel exotisch fruit (passievrucht) als groene appel en citroen. Samen met een snufje witte peper is dit de kwintesse van alvarinho. Gaat dat Proeven!"

Juliénas op de eerste plaats!

Onno Kleijn in de Volkskrant

Juliénas op de eerste plaats!

Op 28 maart stond in Volkskrant Magazine een artikel van wijnschrijver Onno Kleyn over de crus uit de Beaujolais. Hij proefde en beoordeelde 25 wijnen. Onze Juliénas van Michel Tete eindigde op de eerste plaats!

Onno Kleyn: "Zeer duidelijke winnaar, verenigt alle verrukkelijkheden van de wijnen hierna in zich. Net tussen de pure, 'typische' Beaujolaisachtige smaak en die van een rijpere wijn in. Gemaakt van wijnstokken van zo'n 85 jaar oud. Ruikt verleidelijk naar zure kers, donkere bessen en zwarte peper, heeft aardsheid en een licht afrondend effect van de gedeeltelijke opvoeding in eikenhouten vaten. ... Smulwijn!"

WINELIFE Hotlist 2015

Xavier Kat: een ‘wandelende wijnencyclopedie’

WINELIFE Hotlist 2015

WINELIFE selecteert elk jaar de 50 invloedrijkste wijnmensen van Nederland. Xavier Kat, directeur bij Okhuysen, stond dit jaar op een mooie 14e plek.

In de WINELIFE hotlist 2015 wordt onze Xavier Kat als volgt omschreven:In zijn functie als eigenaar van Wijnkoperij Okhuysen zou je denken dat Xavier Kat alleen verstand heeft van Bordeaux. Maar nee, ook over andere wijngebieden in Europa is zijn kennis onmetelijk groot. Dat komt goed uit, want Xavier staat ook al jaren voor de klas bij de Wijnacademie. De lezers van WINELIFE geeft hij desgevraagd wine-hacking tips; hoe krijg je de kurk uit de fles zonder opener, wat moet je met een wijn met kurk en kun je te koude wijn in de magnetron opwarmen? Xavier weet álles.

Proefschrift Wijnconcours

Wijn van het Jaar!

Proefschrift Wijnconcours

Op maandag 13 oktober vond voor alweer de 26ste keer de het toonaangevende Proefschrift Wijnconcours plaats. Vele duizenden wijnen gingen de strijd met elkaar aan voor een plaats in de grote finale. De competitie was in verschillende prijsklassen. Na strenge selecties en voorrondes was Okhuysen met maar liefst tien wijnen in de finale weer uitstekend vertegenwoordigd. Onze '2011 Saumur Champigny - Terres Chaudes van Domaine des Roches Neuves' werd 'Wijn van het Jaar' in de prijscategorie €15,01 t/m €20,00 – rood.

Wijn met een Grijns

Marquis de Pennautier in de Volkskrant

Wijn met een Grijns

Het gebeurt niet vaak, dat Onno Kleijn omvergeblazen wordt tijdens een wijnproeverij. Wat zal het zijn? Bij één op de vijftig wijnen? Eén op de honderd? De Marquis de Pennautier deed het!

Onno Kleyn:  We staarden elkaar aan over de rand van het glad, mijn assistent en ik, en op onze gezichten verscheen een grijns. Tjonge, zij Tom. Een wervelwind van geel en tropisch fruit, van bloemen, van walsende boteraroma’s, eikenhout, verfijnd maar op hoog volume. Pure houtgerijpte Chardonnay, en toch volkomen anders dan één uit de Nieuwe Wereld of een witte Bourgogne. Deze Chardonnay staat als een huis. Ik heb er subiet dozen van besteld.”

Swingende Duitse Boogie

Magazine delicious

Swingende Duitse Boogie

Vinoloog Ellen Dekkers swingt naar eigen zeggen blij door haar huis, na het proeven van onze Cuvée Boogie.

Ellen Dekkers: “Ik kan me voor deze tijd van het jaar geen betere lunchwijn voorstellen dan de swingende Duitse Boogie, van wijngoed Altenkirch uit de Rheingau: wit met slechts 11% alcohol. De wijn is lekker licht, heeft fijne zuren, een sappige zoetheid en een klein beetje koolzuur. ‘Spritzig’ noemen Duitsers dit. Rheingau is een wijngebied waar de Koninklijke riesling regeert. Wijnmaker Jasper Bruysten moet dan ook een beetje grinniken om mijn enthousiaste reactie. Zijn rieslings zijn natuurlijk het echte werk… Maar zijn vrolijke Boogie maakt me juist blij door die simpelheid en het samenspel van al die verschillende dansende druiven!”

Banner