De anatomie van een perfecte huiswijn

De anatomie van een perfecte huiswijn

Door Max Funcke | 28 januari 2023

De populariteit van Okhuysen-kroonjuweel Colagón verklaard


Het is een wet van de natuur dat niets constant is. Wat de omstandigheden ook zijn, ieder oogstjaar is anders. Daarom staan de leden van ons proefpanel altijd weer perplex als ze het nieuwe oogstjaar Colagón proeven: hoe weten ze daar bij Bornos toch ieder jaar weer die constante, hoge kwaliteit af te leveren? Ook in 2023, een jaar waarin Spanje werd geteisterd door hitte en droogte, is Colagón weer een heerlijk frisse wijn die uit duizenden te herkennen is. Hoe kan dat toch?


Laten we bij het begin beginnen: de druif. Verdejo, welke al eeuwen wordt verbouwd in Rueda (noordwest Spanje), heeft van nature een expressief, fruitig karakter. Hij rijpt tamelijk vroeg, wat risico’s tijdens het groeiseizoen minimaliseert. Dat is alvast een mooi begin.

Dan is er de herkomst. De wijngaarden van Bornos genieten van een continentaal klimaat, waarbij het ’s zomers overdag warm is, zodat de druiven mooi rijpen, maar waar het ’s avonds flink kan afkoelen, zodat de druiven frisheid behouden. Dit fenomeen noemen we thermische amplitude, en het wordt in Rueda nog eens versterkt door de ligging op 750 meter hoogte. Daarom heeft Colagón rijp fruit en tegelijkertijd een onweerstaanbaar frisse lichtvoetigheid.

Maar met alleen rijpe druiven uit een geschikt klimaat ben je er natuurlijk nog niet: er moet nu wijn gemaakt worden. Iedere handeling bij Bornos heeft als specifieke doel het accentueren van een levendige energie in de wijn. Zo wordt er ’s nachts geoogst, wanneer de smaken en aroma’s in de druif extra geconcentreerd zijn. Ook de vergisting gebeurt bij een constante lage temperatuur van slechts 15ºC. Zo behoudt de Colagón zelfs in heel warme jaren die herkenbare fruitaroma’s en prettige zuren.

Bornos is één van de pioniers van deze stijl verdejo. Al in 1978, nog voordat Rueda een erkend herkomstgebied was, werd er door Bornos al verdejo gemaakt in deze moderne, ‘crispy’ stijl. De wijn is een echte weerspiegeling van de innovatie en passie van de Spaanse wijncultuur. Niet gek dus, dat Colagón direct een ‘wow-effect’ creëerde toen wij hem in 1991 in Nederland introduceerden. Het leverde de wijn direct een onuitwisbare plaats op aan het Okhuysen-firmament. En daar schittert hij anno 2024 nog steeds even fel.

¡Salud!


Producten


Colagón verdejo - Rueda

2023 Colagón verdejo - Rueda

Palacio de Bornos 0.75l

7 20

per fles bij 6 flessen,
8,00 per fles