Voor u weggelegd: Witte Bordeaux

Voor u weggelegd: Witte Bordeaux

Door Max Funcke | 15 april 2022

Misschien wel het best bewaarde geheim van Frankrijk. En dat is jammer, want witte bordeaux komt er in velen smaken. Fris en sappig in hun jeugd, kunnen sommige flessen ook uitstekend ouderen.

De twee voornaamste druiven voor witte bordeaux zijn sauvignon blanc en sémillon. Sauvignon blanc is aromatisch, fris en levendig. Het is een zeer herkenbare druif, verantwoordelijk voor vermaarde wijnen in bijvoorbeeld de Loire of Nieuw-Zeeland. Sémillon, wat minder bekend, is rijk van smaak en vol van structuur, met relatief lage zuren en aroma’s die aan honing en sinaasappelschil doen denken. In de meeste gevallen maakt sauvignon het grootste deel uit van de blend. Sémillon is echter dermate vol en rijk dat een kleiner aandeel van deze druif al grote indruk maakt. Naast deze druiven bestaat de witte aanplant in Bordeaux uit kleine delen muscadelle en sauvignon gris. Deze komen vooral voor in subregio Entre-Deux-Mers, het gebied dat tussen de rivieren Garonne en Dordogne ligt. De wijnen die hier vandaan komen zijn meestal jong op dronk en hebben spanning en fruitexpressie. Een leuke bijkomstigheid is dat ze vaak goed betaalbaar zijn.
Voor de meest legendarische witte wijnen moeten we naar de westelijke oever van de Garonne (de ‘linkeroever’ voor ingewijden), iets ten zuiden van de stad Bordeaux. Dit gebied omvat Graves, Pessac-Léognan, Barsac en Sauternes. Hier werd al wereldberoemde wijn gemaakt toen de Médoc (met o.a. Pauillac en Margaux) nog een moeras was. De bodem bestaat hier voor een groot deel uit gravel, wat zorgt voor een goede regenwaterafvoer. Ook kan deze bodem goed warmte vasthouden, waardoor de druiven gelijkmatig rijpen.
Voor het bewaarpotentieel van een wijn zijn zuren en tannine van belang. Van nature hebben witte wijnen geen of weinig tannine, maar door houtrijping kunnen ze die wel verkrijgen. De wijn moet wel voldoende geconcentreerd zijn om deze ‘opvoeding’ aan te kunnen, anders komt de smaak van het hout te duidelijk ‘boven op’ de wijn te liggen. Witte bordeaux van de linkeroever beschikt dikwijls over zo veel concentratie en rijpheid dat een houtopvoeding echt iets toevoegt. Het draagt dan bij aan de complexiteit, het bewaarpotentieel en het unieke karakter van deze wijnen.

Producten