De oogst is begonnen bij Casa Marin - Deel 2

De oogst is begonnen bij Casa Marin - Deel 2

Door Jamie Verbraak | 18 april 2023

De oogst loopt bijna ten einde. De enige druiven die nog hangen zijn syrah en garnacha. Dit zijn druiven die warmte en zon nodig hebben en daarom, in het koude klimaat van Lo Abarca, zijn dit de laatste druiven die we oogsten.
 
Onze wijnmaker Felipe beschrijft de oogst 2023 als volgt: “Een oogst met weinig water, een vrij droog jaar en een jaar waarin we vorst en lage temperaturen hadden in de lente. Tijdens de bloei hadden we veel bewolkte dagen en pas eind februari, begin maart, begon de zon te schijnen met dagen van goede lichtintensiteit. Dit resulteerde in een hoge incidentie van botrytis, die tot op zekere hoogte werd gecontroleerd met biologische producten. Daarnaast worden de druiven aan de sorteertafel aan een strenge selectie onderworpen en het lage percentage gebotrytiseerde druiven dat we doorlaten, voegt juist complexiteit toe aan de witte wijnen en is daardoor geen groot probleem voor ons.”


Oogstjaar 2023: goede kwaliteit!

De kwaliteit lijkt dit jaar erg goed. Sommige rassen werden later dan normaal geoogst: zoals bijvoorbeeld de pinot noir. De reden hiervoor is dat de pinot noirknoppen te maken kregen met vorst in de lente en daardoor moesten we de druiven “van de tweede knop” oogsten. De sauvignon blanc van de hoger gelegen percelen was eerder rijp. Deze druiven worden vooral gebruikt voor onze Cartagena Sauvignon Blanc. Ook de riesling was dit jaar wat later dan normaal.. We hebben vooral goed in de gaten moeten houden waar de druiven de juiste rijpheid hadden, zodat we ze op het perfecte moment konden oogsten. Marilu en Felipe hebben daarom veel in de wijngaard door gebracht: proeven, proeven, proeven en op basis daarvan beslissen welk perceel wanneer geoogst moest worden.

Konijnenjaar?

We kunnen zeggen dat het een konijnenjaar was voor de garnacha. De planten staan lager en daarom hebben de konijnen de bladeren en trossen van de garnacha kunnen eten. Iets wat we nog nooit eerder hebben gezien...
Op het moment van schrijven, 18 april, meten we temperaturen onder nul. Dat betekent dat de zomer echt achter ons ligt, de bladeren vallen en er wordt geen suiker meer opgeslagen in de bessen. Dat is voor ons het teken om de syrah en garnacha te gaan oogsten. Die zullen niet rijper meer worden dan dat ze nu zijn. We hopen ook daar op een goede oogst!


Alle wijnen

Bekijk het hele wijnaanbod