Champagne brut Cuvée D 5 Ans d'Age
Champagne brut Cuvée D 5 Ans d'Age

Champagne brut Cuvée D 5 Ans d'Age - Maison Veuve A. Devaux

Veuve A. Devaux 0.75l

45

00

per fles

Een prachtige assemblage van pinot noir en chardonnay, met een flesrijping ‘sur latte’ van maar liefst vijf jaar.

Lees verder

Proefnotitie

Wijnbereiding

Een prachtige assemblage van pinot noir en chardonnay, met een flesrijping ‘sur latte’ van maar liefst vijf jaar.

Proefnotitie

Deze ‘grande cuvée’ is zowel krachtig als verfijnd, met een zachte mousse, een elegante neus van bloemen en fruit en een frisse, zuivere smaak.

Schenkadvies

Nu tot 2023, 8-10°C

Serveer met

Geschikt als begeleider van diverse gerechten, zoals bijvoorbeeld sint-jakobsschelpen of een stukje witvis met botersaus.

Gidsbeoordeling

Decanter: 97
Proefschrift: Finalist wijnconcours

Details

Streek

Champagne

Herkomst

Champagne

Kleur / Soort

Mousserende wijn

Wijn karakter

Mousserend

Inhoud

0.75l

Alcohol %

12%

Druivenrassen

Pinot noir/pinot nero/spätburgunder (blauw), chardonnay (wit)

Domeininformatie

Maison Veuve A. Devaux

Het Champagnehuis Devaux ligt in het meest zuidelijke gedeelte van de Champagne, de thuisbasis van de pinot-noirdruif, die hier door het continentale klimaat uitstekend rijpt. De pinot noir voert dan ook de boventoon in de assemblages en geeft de wijnen pit en rondeur. Daarnaast vinden we er chardonnay die de Champagne zijn fruit en elegantie geeft. Voor veel grote champagnehuizen is het met name belangrijk een bepaalde huisstijl te maken. Zij kopen hun druiven uit elke willekeurige regio, want de kenmerken van de ‘terroir’ zijn voor hen van minder belang. Bij Devaux gooien ze het over een andere boeg. Devaux streeft er juist naar het karakteristieke van de terroir in de diverse cuvées te krijgen en bereikt dit door de druiven voornamelijk uit één regio, namelijk de Côte des Bar te halen. In hun assemblages, het geheim achter de kwaliteit, verwerken zij druiven van minstens 35 tot wel 50 verschillende cru’s en bovendien gebruiken ze alleen de most van de eerste persing. De wijnen ouderen bijna drie jaar ‘sur latte’ en sommige réserve-wijnen, bestemd voor de speciale cuvées, lageren op hout. De bijzondere kwaliteit van Devaux is niet onopgemerkt gebleven. Vele sterrenrestaurants schenken de prachtige cuvées van dit huis.

Regioinformatie

Champagne

De Champagne is het meest noordelijk gelegen wijngebied in Frankrijk en beroemd om zijn mousserende wijnen. In 1927 zijn de grenzen van het gebied vastgesteld en sinds 1994 is de term Champagne exclusief voorbehouden aan mousserende wijnen uit het Champagnegebied die voldoen aan de wettelijke productie-eisen. De wijnbouw is in de Champagne op een bijzondere manier georganiseerd: 70% van de handel in Champagne wordt verricht door zeven grote handelshuizen, hoewel die samen met collega-handelshuizen maar 10% van de wijngaarden bezitten. Deze handelshuizen kopen druiven of druivensap op bij verschillende boeren die elk kleine percelen bezitten. Voor het vaststellen van de prijzen van het sap zijn binnen het Champagnegebied 301 cru’s (individuele wijngaarden) geïdentificeerd. Slechts zeventien cru’s hebben een grand cru-status (de hoogste status). Champagne kan gemaakt worden van drie druivenrassen: chardonnay (wit), pinot noir (blauw) of pinot meunier (blauw). Alle drie nemen ze ongeveer een derde van de aanplant voor hun rekening. Meestal is het een assemblage, maar er zijn ook domeinen die een Champagne van één druivenras op de markt brengen. Men vermeldt dan Blanc de Blancs (chardonnay) of Blanc de Noirs (één of beide pinots) op het etiket. De assemblages zijn veelal wijnen van verschillende oogstjaren. Wanneer er uit één oogstjaar een grote Champagne wordt gemaakt is dit een millésimé of vintage champagne.

Reviews

Er zijn nog geen reviews beschikbaar over dit product.

Log in of maak een account aan om deze wijn te beoordelen. Wij zijn benieuwd naar uw review.

Alternatieven