Alle blogs

Ceviche van Zeeuwse yellowtail kingfish (hamachi) met krokante Hollandse garnalen

Door Heleen Boom & Pieter van de Pavoordt, 27 november 2025

Ingrediënten
Voor de ceviche
•    400 gram hamachi
(Als de visboer geen yellowtail heeft, kun je ook zeebaars gebruiken.)
•    50 gram grof zeezout
•    1 dl gembersiroop
•    1 dl dragonazijn
Voor de komkommerbootjes
•    1 kleine komkommer
•    Zoetzuur van de vis
Voor de dragonolie
•    ½ bosje dragon
•    2 dl zonnebloemolie
Voor de julienne
•    1 kleine rettich
•    1 dl basisvinaigrette
Verder
•    50 gram ongepelde Hollandse garnalen (diepvries)

 

Bereidingswijze
1.    Vis voorbereiden
Controleer of de vis volledig is ontgraat en verwijder zo nodig de graten. Leg de filets naast elkaar op een schaal, strooi het zeezout erover en laat 15 minuten pekelen. Spoel daarna kort af en snijd de vis in mooie, dunne plakjes.
2.    Marineren in zoetzuur
Meng de gembersiroop met de dragonazijn tot een zoetzuur. Marineer de vis hierin ongeveer 15 minuten. Houd een beetje van het zoetzuur apart voor de komkommerbootjes.
3.    Komkommerbootjes
Snijd de komkommer in vier stukken en vervolgens in kwarten (niet schillen). Verwijder de zaadlijsten zodat er mooie ‘bootjes’ ontstaan. Marineer deze kort in het achtergehouden zoetzuur.
4.    Dragonolie
Pluk de dragonblaadjes en snijd ze fijn. Doe ze in de beker van de staafmixer, voeg de helft van de olie toe en pureer. Giet vervolgens de rest van de olie erbij en mix nog even door tot een gladde olie. Breng op smaak met zout en peper.
5.    Rettich-julienne
Schil de rettich, schaaf in dunne plakjes op een mandoline (of snijd met de hand) en snijd er fijne reepjes (julienne) van. Meng met een beetje vinaigrette.
6.    Afwerking
Verhit de frituur of een pan met olie tot 180 °C. Leg ondertussen de ceviche op het bord en garneer met de komkommerbootjes en de rettich.
7.    Garnalen frituren
Frituur de garnalen in circa 2 minuten krokant. Laat ze uitlekken op keukenpapier, bestrooi met een beetje zout en verdeel ze over het gerecht.
8.    Serveren
Besprenkel met dragonolie en serveer direct. De garnalen kunnen in hun geheel worden gegeten.

2024 Verdejo - Rueda

2024 Verdejo - Rueda

Palacio de Bornos

0.75l

9 10

per fles bij 12 flessen,
10.25 9.25 per fles

2024 Entre-Deux-Mers

2024 Entre-Deux-Mers

Château Turcaud

0.75l

9 95

per fles bij 6 flessen,
11.10 10.30 per fles

2024 Wechsler WEISS - Rheinhessen

2024 Wechsler WEISS - Rheinhessen

Weingut Wechsler

0.75l

10 50

per fles bij 6 flessen,
11.70 10.90 per fles

2024 Alvarinho - Vinho Verde

2024 Alvarinho - Vinho Verde

Quinta de Soalheiro

0.75l

13 70

per fles bij 6 flessen,
15.20 14.15 per fles

2024 Cartagena Riesling - San Antonio

2024 Cartagena Riesling - San Antonio

Casa Marín

0.75l

13 10

per fles bij 6 flessen,
14.60 13.50 per fles

2023 La Grange - Muscadet Sèvre et Maine

2023 La Grange - Muscadet Sèvre et Maine

Domaine Luneau-Papin

0.75l

14 95

per fles bij 6 flessen,
16.70 15.50 per fles

Ontdek het kerstmenu van Heleen Boom & Pieter van de Pavoordt:

Alle wijnen

Benieuwd naar ons wijnaanbod?

Ontdek meer