Alle blogs

Yuzupannacotta met lemoncurd en sinaasappel

Door Heleen Boom & Pieter van de Pavoordt, 27 november 2025

Ingrediënten
Voor de pannacotta
•    2,5 dl slagroom
•    50 gram suiker
•    1,5 dl melk
•    8 gram citroensap
•    15 gram yuzusap
•    30 gram citroensap
•    5 gram gelatine
Voor de lemoncurd
•    2 citroenen
•    100 gram witte basterdsuiker
•    60 gram boter
•    1 ei
•    25 gram eidooier
Verder
•    2 sinaasappels

 

Bereidingswijze
1.    Pannacotta
Week de gelatine in koud water.
Doe de slagroom, melk, citroenrasp, yuzusap en citroensap in een ruime pan.
Breng aan de kook, haal van het vuur en roer de goed uitgeknepen gelatine erdoor.
Giet het mengsel in met plasticfolie beklede vormpjes en laat ongeveer 2,5 uur opstijven in de koelkast.
2.    Lemoncurd
Neem een pan met een dikke bodem. Rasp de schil van de citroenen met een fijne rasp en doe deze in de pan.
Pers de citroenen uit en voeg het sap samen met de boter en basterdsuiker toe aan de citroenrasp.
Klop het ei en de eidooier goed los in een kommetje en voeg toe aan de pan.
Zet de pan op laag vuur en blijf voortdurend roeren met een garde tot de lemoncurd begint te binden.
Haal van het vuur zodra de curd zachtjes begint te borrelen.
3.    Sinaasappel
Snijd de schil van de sinaasappels en maak mooie partjes.
4.    Serveren
Haal de pannacotta voorzichtig uit de vormpjes en leg ze op het bord.
Schik de sinaasappelpartjes in een waaiertje ernaast en lepel er een royale druppel lemoncurd bij.
Desgewenst kun je het dessert afmaken met een klein kerstchocolaatje of een amandeltuile van de banketbakker.

 

Heleen: “Over dessertwijn gesproken: ik drink mijn Château des Fargues het liefst als een aparte gang vóór het dessert.”

2023 Gelber Traminer auslese

2023 Gelber Traminer auslese

Weingut Stadt Krems

0.375l

11 95

per fles bij 6 flessen,
13.25 12.30 per fles

2019 Monbazillac

2019 Monbazillac

Château Vari

0.75l

15 40

per fles bij 6 flessen,
17.10 15.95 per fles

2021 Pedro Ximénez de Añada - Montilla-Moriles

2021 Pedro Ximénez de Añada - Montilla-Moriles

Bodegas Alvear

0.375l

15 55

per fles bij 6 flessen,
17.90 16.00 per fles

Rivesaltes Ambré - 15 ans d'âge -

Rivesaltes Ambré - 15 ans d'âge -

Maison Parcé frères

0.75l

17 95

per fles bij 6 flessen,
19.90 18.50 per fles

Ontdek het kerstmenu van Heleen Boom & Pieter van de Pavoordt:

Alle wijnen

Benieuwd naar ons wijnaanbod?

Ontdek meer