Onze wijnwereld

Toscane

Ontdek de wijncultuur van de regio

Toscane vormt het hart van Italië, niet zozeer op politiek of economisch gebied, maar vooral als het gaat om cultuur, natuurschoon, de rijke keuken en kwaliteitswijnen. Het is een gebied met een eeuwenoude wijntraditie, een enorme variëteit aan terroirs en een indrukwekkend scala aan wijnstijlen – van de klassieke Chianti tot de iconische Super Tuscans. 

 

Innovatie en traditie gaan in Toscane hand in had. Oude druivenrassen zoals saniovese vormen de basis van de wijncultuur, maar moderne technieken en internationale invloeden zorgen voor constante vernieuwing. 

 

Historie

De wijngeschiedenis in Toscane gaat terug tot lang vóór de Romeinen maar werd pas echt wereldwijd relevant toen de chianti-regio in 1716 wettelijk werd afgebakend en werd hiermee een van de eerste beschermde wijngebieden ter wereld werd. De regels die hierbij kwamen waren erg streng, zo mocht een wijn bijvoorbeeld nooit 100% sangiovese zijn en moest er wit in de blend zitten. Deze regels hebben de rebelse ‘Super Tuscan’ beweging gestart. Dit was een groep jonge wijnmakers die wijnen zijn gaan produceren met druiven zoals merlot en cabernet sauvignon, waardoor de wijnen als landwijn werden geclassificeerd. Deze wijnen waren qua kracht vergelijkbaar met bordeaux en kregen grote naamsbekendheid met het label ‘Super Tuscan’. 

 

Klimaat

Toscane kan je grof verdelen in drie gebieden: het bergachtige gebied in het noorden, waar onder andere Chianti te vinden is, de heuvels en valleien in het zuiden en de kustvlakte. De warme zomers worden hierbij onderbroken door verkoeling vanaf de zee of vanuit de bergen wat de ontwikkeling van aroma’s en bewaarpotentieel in de druiven bevorderd. 

 

Druiven

Sangiovese is dé dominante druif van Toscane, bekend van Chianti en Brunello di Montalcino. Het is een hardnekkige druif die een overvloed van zon nodig heeft om rijp te worden. De duif heeft veel aandacht nodig maar produceert dan ook wijnen van wereldklasse. Hiernaast vind je ook inheemse rassen zoals canaiolo, colorino en ciliegiolo. In de kuststreek zijn juist de internationale rassen zoals cabernet sauvignon, cabernet franc, merlot en syrah te vinden die vaak worden gebruikt in de Super Tuscan wijnen. 

 

Classificatie

Benamingen zoals Chianti DOCG, Brunello di Montalcino DOCG, Vino Nobile di Montepulciano DOCG en Bolgheri DOC hebben grote internationale bekendheid en staan synoniem voor kwaliteitswijn uit Toscane. Binnen Chianti wordt onderscheid gemaakt tussen de algemene Chianti en het historisch kerngebied Chianti Classico. De wijnen uit Chianti Classico worden gezien als prestigieuzer en van hogere kwaliteit. Dit imago is grotendeels te danken aan het feit dat de Classico-zones binnen de oorspronkelijke grenzen van de appellatie liggen, vaak met beter terroir. 

Ontdek het land van herkomst

Wijnen uit Toscane