Onze wijnwereld

Piemonte

Ontdek de wijncultuur van de regio

Piemonte, letterlijk vertaald ‘aan de voet van de berg’, is een van de meest bekende wijnregio’s van Italië. Grote namen zoals Barolo, Barbera en Moscato d’Asti worden hier geproduceerd. Maar dit is slechts het begin van de wonderlijke wereld van wijnen uit Piemonte. 

 

In het noordwesten van Italië, met als belangrijkste stad Turijn, heeft Piemonte de typische uitstraling van wijn. Glooiende heuvels vol wijngaarden, middeleeuwse dorpjes op de toppen, en eeuwenoude wijnfamilies die traditie en innovatie combineren tot wijnen van wereldklasse. 

 

Klimaat & Bodem

Piemonte heeft een continentaal klimaat met hete zomers, koude winters en grote temperatuurschommelingen tussen dag en nacht. Dit draagt bij aan de rijpe aroma’s en frisse zuren van de wijnen.  De meest bekende wijnregio’s zijn gevestigd rond de stad Turijn. Microklimaatjes ontstaan in dit deel van Piëmont heel gemakkelijk en vormen samen met de unieke bodem een ideale plek voor het maken van topwijnen. 

 

Bekende Wijnen

Vele wijnen uit Piemonte zijn wereldwijd bekend en mede daardoor ook kostbaar. Bijvoorbeeld barolo en barbaresco. Dit zijn krachtige wijnen gemaakt van de nebbiolodruif, waarbij barolo net iets bekender is en ook wel ‘wijn der koningen, koning der wijnen’ wordt genoemd. Ze zijn ideaal om te bewaren en eenmaal gerijpt, een roestige kleur hebben en bijna fluweelachtig zacht kunnen worden. 

Moscato d’Asti is een andere bekende wijn uit de regio. Lichtzoet, zacht bubbeltje, laag alcohol en veel geur en charme zorgt dat deze wijn vaak wordt ingezet als dessertwijn of aperitief. Daarnaast is Gavi erg bekend, een fris mineraal gedreven witte wijn gemaakt van cortese. 

 

Druiven

De nebibiolo is een van de of de bekendste druif van Piemonte. Deze edele druif groeit lastig en heeft een lange rijpingstijd nodig, met als resultaat een wijn met veel tannine, zuren en bewaarpotentieel. Barbera en dolcetto zijn de andere bekendste blauwe druivenrassen uit de regio. Beide fruitiger dan de nebbiolo, de barbera wat meer op de zuren en de dolcetto vriendelijker en toegankelijker. 

De bekende witte druiven zijn cortese, arneis en moscato bianco. Arneis gaat wat meer in op het gastromonische met een klein amandelbittertje en moscato bianco is de basis van de beroemde, licht mousserende Moscato d’Asti.

Ontdek het land van herkomst

Wijnen uit Piemonte