De wijn bepaald de duur van de houtrijping.
Deze woorden laten de visie van Paolo zien. Hij zoekt harmonie met de natuur maar kijkt per oogstjaar wat er nodig is om balans te creëren.
Paolo Alliata is eigenaar van het uit zeven hectare wijngaard bestaande domein Villa Terlina. Paolo, die in Bordeaux zijn oenologische opleiding heeft afgerond, kocht bij het plaatsje Agliano Terme in het gebied Asti de wijngaard ‘Gradale,’ met veertig jaar oude barbera-stokken, en de wijngaard ‘Monsicuro’ met tachtig jaar oude wijnstokken. Het was zijn wens om geconcentreerde wijnen te maken, die zouden kunnen concurreren met de grote cru’s uit Bordeaux. Dat dit hem gelukt is, mochten wij tijdens een proeverij van verschillende ‘Italianen’ ervaren. Ook de internationale pers is Paolo Alliata inmiddels op het spoor. Paolo Alliata ging zich op den duur steeds meer in de werking van de natuur interesseren. Hij stapt over op een biodynamische werkwijze, overtuigd dat dit de enige manier voorwaarts is. Door het zoeken naar balans in de wijngaard, hebben zijn wijnen gewonnen aan diepgang en karakter.
De mens moet samenwerken met de natuur en niet proberen haar te domineren.