Ceretto is vandaag de dag een naam die symbool staat voor het beste van Piemonte: visie, traditie, terroir en kwaliteit. Of je nu een elegante Barbaresco zoekt, een krachtige Barolo of een verleidelijke barbera, in elke fles proef je het landschap.
De nebbiolo druif is niet voor iedereen een bekende druif, maar als hij op de juiste plek groeit produceert hij zulke bijzondere wijnen, dat wijnliefhebbers over de hele wereld ze kennen: Barolo en Barbaresco. Nebbiolo is geen gemakkelijke druif: laat rijpend, gevoelig voor ziekte en rot, en dunne schilletjes die veel tannine geven en weinig kleur. Maar met zonnige zuidwestelijke ligging, kalkrijke bodems, en een goed drainerende ondergrond, kunnen de wijnen de meest complexe en gelaagde wijnen voorbrengen die je ooit hebt geproefd, een ongeëvenaarde weerspiegeling van het terroir.
En niemand weet dat beter dan familie Ceretto.
0.75l
Wat er in de kelder gebeurt telt, maar geweldige wijnen worden gemaakt van druiven.
3e generatie wijnmaker
per fles
Een familie met visie
De geschiedenis van Ceretto is onlosmakelijk verbonden met de moderne identiteit van Barolo en Barbaresco. In de jaren zeventig besloten de broers Bruno en Marcello Ceretto het anders te doen. Waar nebbiolowijnen vroeger pas na decennia toegankelijk werken, introduceerde Ceretto modernere vinificatiemethoden die het ondenkbare veroorzaakte: Barolo’s en Barbaresco’s die jong drinkbaar waren én potentieel hadden voor jarenlange rijping. Met deze moderne vinificatiemethoden werden de wijnen aantrekkelijker en ontaarde er een revolutie. Wereldwijd werden Barolo en Barbaresco tot koning en koningin van de Italiaanse wijn gekroond. Ceretto werd een beroemde naam.
Maar de broers keken verder. Geïnspireerd door Bourgogne begonnen ze als eerste in Piemonte hun wijngaarden afzonderlijk te bottelen. Iedere wijngaard, heuvel, bodem vertelde zijn eigen verhaal. Zo werd het begrip terroir verankerd in de stijl van ceretto. Vandaag zet de derde generatie Ceretto dit werk voort, met behoud van die unieke signatuur: een samenspel van kracht gelaagdheid en verfijning.
Duurzaamheid
Ceretto’s liefde voor het land gaat verder dan alleen wijn. Al meer dan 10 jaar geleden stapte ze over op biologische wijnbouw, en inmiddels zelfs volgens biodynamische principes.
Onze bedrijfsvoering en keuzes zijn altijd gebaseerd op de waarden respect en duurzaamheid.
3e generatie wijnmaker
Wie ooit in Piemonte is geweest, herinnert zich het adembenemende landschap, met een veelvoud aan kleine wijngaardjes, die als een lappendeken over alle heuvels liggen, met op de toppen de meest schilderachtige dorpjes. De wijngaarden hebben vaak de toevoeging ‘Bricco’ in de naam, wat in het Piemontese dialect ‘heuveltop’ betekend. Dit zijn tegenwoordig de beste plekken om wijdruiven te verbouwen.
Naast nebbiolo produceert Ceretto ook karaktervolle wijnen van barbera en dolcetto, aangeplant in de regio van Alba. Barbera biedt diepe kleur, hoge zuren en zachte tannine; dolcetto is fruitiger, milde zuren en heerlijk om jong te drinken. Voor beide rassen kiest Ceretto voor opvoeding in roestvrij staal, om hun frisse, pure karakter te behouden.
Kortom, de wijnen van Ceretto zijn het ultieme bewijs dat passie, precisie en respect voor de natuur kunnen leiden tot pure, eerlijke en onvergetelijke topwijnen.