Giovanni Battista, de overgrootvader van Giacolino, emigreerde aan het eind van de 19e eeuw naar Frankrijk en werd wijnhandelaar in de Provence. Maar aangetrokken door zijn geboortestreek en de behoefte om zelf wijn te maken, besloot hij na enige tijd terug te keren naar de Langhe, in Piemonte. In 1923 lukt het hem om Cascina Corsaletto te kopen, met bijbehorende prachtige wijngaarden. Daar begint hij dolcetto te verbouwen. Zijn zoon Giacomo zet het werk van zijn vader verder voort. In 1980 is het diens zoon, Giovanni, die voor het allereerst zijn eigen oogst gaat bottelen. Hij wordt daarbij geholpen door de jonge Giacolino die op dat moment zijn universitaire studie oenologie aan het afronden is en wordt gezien als een van de grote talenten van dat moment. Dat blijkt ook wanneer de broers Marcello en Bruno Ceretto hem nog tijdens zijn studie een contract aanbieden om de ambities van de broers mee te helpen verwezenlijken. Als wijnmaker brengt hij Ceretto naar de top van de streek en leidt uiteindelijk ook Alessandro Ceretto op om zijn werk over te nemen. Naast het werk voor de familie Ceretto besteedt Giacolino ook veel tijd aan zijn eigen domein. Zo plant hij nieuwe druiven aan, waaronder enkele exoten: syrah, merlot en cabernet. Maar ook nebbiolo wordt aangeplant. Daarnaast bouwt hij een fantastische nieuwe vinificatie- en rijpingskelder en weet hij zijn grootste droom te verwezenlijken: het bezit van enkele percelen in de Barolostreek; in Barolo, het oude dorp dat de naam gaf aan de streek, en La Morra. Hiervoor moet hij ook een keldertje in de streek zelf kopen, dat hij vindt in Barolo. In zijn wijnmaakfilosofie verkiest hij de traditionele school voor zijn dolcetto, met een opvoeding op RVS, en zijn barolo’s, die hij vinifieert en opvoedt op Slavonische houten vaten van twintig hectoliter. Voor zijn beroemde Harys kiest hij voor een meer moderne werkwijze, met een vinificatie op RVS en een opvoeding op Franse eikenhouten barriques. Over alles wordt goed nagedacht en er is zeer veel aandacht voor details. Of het nu gaat om het biologisch en duurzaam werken in de wijngaard, het werk in de kelder of het promoten van zijn wijnen. Sinds enkele jaren is nu ook zijn dochter Elena actief in het bedrijf.