Saint-Estèphe
Saint-Estèphe

2017 Saint-Estèphe

Château Haut-Marbuzet 0.75l

56

50

per fles

Haut-Marbuzet wordt geroemd om zijn gulle, sensuele wijnen die vaak jong gedronken worden. Uit onze jarenlange samenwerking die terug gaat tot de jaren zeventig, kennen wij als geen ander het uitstekende bewaarpotentieel van de wijnen, ook in een lichter fruitjaar als 2017. Nu nog jong, met een dominant zwartfruit en tonen van toast en cacao.

Lees verder

Proefnotitie

Vinificatie

Haut-Marbuzet wordt geroemd om zijn gulle, sensuele wijnen die vaak jong gedronken worden. Uit onze jarenlange samenwerking die terug gaat tot de jaren zeventig, kennen wij als geen ander het uitstekende bewaarpotentieel van de wijnen, ook in een lichter fruitjaar als 2017. Nu nog jong, met een dominant zwartfruit en tonen van toast en cacao.

Proefnotitie

Een zeer verleidelijke wijn in 2017, met rijpheid, donker fruit en het onmiskenbare geraffineerde houtgebruik waar Henri Duboscq in de jaren tachtig van de vorige eeuw furore mee maakte. Lengte, structuur en balans door een fijne zuurgraad maken dit weer een van de beste kopen van het jaar!

Schenkadvies

Vanaf nu (uit karaf) tot 2035, 16-18°C

Wijn-spijs advies

Lekker bij geroosterd runderribstuk met jus van rode wijn met sjalotten.

Gidsbeoordeling

Antonio Galloni (Vinous): 89-92
Neal Martin: 89-91
Het Okhuysen Proefteam: 17,5
Jamessuckling.com: 90-91

Details

Streek

Bordeaux

Herkomst

Saint-Estèphe

Kleur / Soort

Rode wijn

Wijn karakter

Krachtig rood

Inhoud

0.75l

Alcohol %

12%

Druivenrassen

Cabernet franc/bouchet (blauw), cabernet sauvignon (blauw), merlot (blauw)

Domeininformatie

Château Haut-Marbuzet

Château Haut-Marbuzet is één van de oudste chateaus van Saint-Estèphe. De faam is echter pas gekomen vanaf 1952 toen de vader van de huidige eigenaar, Henri Duboscq, het chateau kocht. De wijngaarden zijn prachtig gelegen op aflopende hellingen vol kalkhoudende klei en kiezel met uitzicht op de rivier de Gironde. De 75 hectare wijngaard zijn beplant met 50% cabernet-sauvignon, 40% merlot en 10% cabernet franc en petit verdot. Directe buren zijn de beroemde chateaus Montrose en Cos d’Estournel. Gedrieën behoren ze elk jaar tot de top van de appellatie. Basis van het grote succes is het feit dat Henri gelooft in laat oogsten, waarbij de druiven hun optimale rijpheid bezitten. Henri wordt bijgestaan door zijn zoons Bruno en Hugues.

Regioinformatie

Bordeaux

Het gebied Bordeaux neemt gemiddeld een kwart van alle in Frankrijk geproduceerde appellationwijnen voor zijn rekening, jaarlijks worden er zo’n 900 miljoen flessen gevuld. Het gebied levert meer wijnen van topkwaliteit dan enig ander gebied op aarde. De wijnen zijn wereldwijd het meest gewild en er wordt het meest naar gevraagd en voor betaald. Het gebied is vernoemd naar de havenstad Bordeaux die centraal in de wijnregio ligt. Het gebied wordt opgedeeld door twee grote rivieren: de Dordogne en de Garonne. Beiden monden uit in de zeearm de Gironde. De rechteroever, het gebied ten noordoosten van de Dordogne, is vooral bekend door de herkomstgebieden Saint-Emilion en Pomerol. In het gebied op de westeroever (ten westen van de Gironde en Garonne) liggen de Médoc en Graves. Het gebied tussen de twee rivieren staat bekend om de AOP’s Entre-Deux-Mers en Bordeaux. De verschillende AOP’s maken ieder hun eigen stijl en type wijn. In de Bordeaux worden voornamelijk assemblages van meerdere druivenrassen gemaakt; de belangrijkste zijn merlot, cabernet sauvignon en cabernet franc. Kostbare Bordeauxwijnen worden opgevoed op (nieuwe) eikenhouten vaten, de goedkopere wijnen krijgen deze opvoeding soms deels op hout en deels op tank, of in zijn geheel op tank. Ze kunnen hierdoor vaak al jong worden gedronken. Alle grote wijnen uit Bordeaux worden jaarlijks ‘en primeur’ gekocht, om vervolgens pas bezorgd te worden als de noodzakelijke opvoeding is voltooid. De reputatie van en het vertrouwen in de Bordeauxwijnen is dus onverminderd sterk: Bordeaux staat voor kwaliteit.

Reviews

Er zijn nog geen reviews beschikbaar over dit product.

Log in of maak een account aan om deze wijn te beoordelen. Wij zijn benieuwd naar uw review.

Alternatieven