Riesling Ried Grillenparz Reserve 1ste Lage
Riesling Ried Grillenparz Reserve 1ste Lage

2020 Riesling Ried Grillenparz Reserve 1ste Lage

Weingut Stadt Krems 0.75l

29

50

per fles

De legendarische wijngaard Grillenparz ligt achter het oude stadje Stein. In deze kalkrijke wijngaard doet riesling het bijzonder goed. De druiven worden laat geoogst en gevinifieerd tot een krachtige en complexe droge witte wijn.

Lees verder

Proefnotitie

Vinificatie

De legendarische wijngaard Grillenparz ligt achter het oude stadje Stein. In deze kalkrijke wijngaard doet riesling het bijzonder goed. De druiven worden laat geoogst en gevinifieerd tot een krachtige en complexe droge witte wijn.

Proefnotitie

Intense neus met citrusfruit en witte bloemen. De smaak is complex en heeft tonen van gekonfijte citroen en een zilte mineraliteit die eindeloos lijkt. Prachtig!

Schenkadvies

Nu tot 2030+, 8-10°C

Wijn-spijs advies

Heerlijk bij witte asperges met Parmigiano Reggiano en Aceto Balsamico.

Details

Streek

Niederösterreich

Herkomst

Kremstal

Kleur / Soort

Witte wijn

Wijn karakter

Rijk wit

Inhoud

0.75l

Alcohol %

13,5%

Druivenras

Riesling (wit)

Domeininformatie

Weingut Stadt Krems

Weingut Stadt Krems is gelegen in de deelstaat Niederösterreich en is het oudste wijndomein in Oostenrijk met een historie van meer dan 550 jaar. Eigenaar van het uit veertig hectare wijngaard bestaande domein is de gemeente Krems. Met het aanstellen van directeur en wijnmaker Fritz Miesbauer in 2003 heeft dit Weingut een enorme vooruitgang geboekt in kwaliteit. Stadt Krems is dan ook een voorbeeld voor andere domeinen in de regio. Krems is gelegen pal aan de rivier de Donau. De wijngaarden zijn aangeplant op terrasvormige, op het zuiden gelegen hellingen rond de stad. Onlangs werd Fritz Miesbauer door het toonaangevende Oostenrijkse (wijn)blad Falstaff uitgeroepen tot wijnmaker van het jaar!

Regioinformatie

Niederösterreich

Niederösterreich ligt in het noordoosten van Oostenrijk. Het is het grootste en belangrijkste wijnbouwgebied van het land. De regio is onderverdeeld in acht wijngebieden met Weinviertel, Thermenregion, Kremstal, Wachau en Kamptal als belangrijkste vijf. In Weinviertel ligt meer dan de helft van het wijngaardareaal. Kremstal en Wachau zijn de oudste wijnsteden van Oostenrijk. Hier heeft de Donau een belangrijke invloed op de wijnbouw. Kamptal is vernoemd naar een zijrivier van de Donau, met als belangrijke wijnstad Langenlois. In al deze gebieden speelt de grüner veltliner de hoofdrol. Daarnaast komen de riesling, de müller thurgau en de weissburgunder (pinot blanc) veel voor. De wijnen uit deze gebieden zijn zuiver en fris. Het continentale klimaat geeft koude winters, warme zomers en een lange, vaak droge en zonnige herfst. Die seizoenen dragen bij aan een optimale rijping van de druif. De Oostenrijkse wijnwetgeving is de strengste ter wereld en heeft een voorbeeldfunctie voor andere gebieden: vele internationaal geldende regels vinden hun oorsprong in Oostenrijk.

Reviews

Voor mij gaat er niets boven deze druif

Er zijn veel wijnen waar je mij heel blij mee kan maken en een goede droge riesling is er daar zeker één van. Voor mij gaat er weinig boven deze druif die natuurlijk vooral bekend is uit Duitsland, maar onderschat ook zeker de Oostenrijkse riesling niet. Deze wijn is daar een goed voorbeeld van, afkomstig van de kalkrijke wijngaard Grillenparz bij het plaatsje Stein in het westen van het Kremstal. De late oogst van de druiven heeft bijgedragen aan een krachtige, complexe wijn met daarbij natuurlijk ook de waanzinnige zuren die je mag verwachten bij deze druif. - Nick Nijkamp, sommelier bij Noor Groningen

Log in of maak een account aan om deze wijn te beoordelen. Wij zijn benieuwd naar uw review.

Alternatieven