Ribera del Duero
Ribera del Duero

2019 Ribera del Duero

Dominio de Calogía 0.75l

97

50

per fles


Proefnotitie

Proefnotitie

De grote kracht van ribera del duero komt in deze wijn prachtig op de voorgrond. Sexy rijp donker fruit, mooi geïntegreerd houtgebruik in combinatie met frisse zuren voor lengte, spanning, diepgang en een groot bewaar­potentieel!

Schenkadvies

Nu tot 2035, 16-18°C

Wijn-spijs advies

Een onweerstaanbare combinatie met geroosterde Iberico-koteletten. Combineert ook uitstekend met kerstklassiekers als wild zwijn, ree en haas.

Gidsbeoordeling

R. Parker/The Wine Advocate: 93

Details

Streek

Castilla-León

Herkomst

Ribera del Duero

Kleur / Soort

Rode wijn

Wijn karakter

Krachtig rood

Inhoud

0.75l

Alcohol %

15%

Druivenras

Tempranillo/ull de llebre (blauw)

Domeininformatie

Dominio de Calogía

Aan de basis van Dominio de Calogía staat topwijnmaker José Manuel Pérez Ovejas. José Manuel is zeker geen onbekende in de wijnwereld. Nadat hij zijn sporen had verdiend als hoofd-wijnmaker bij het toonaangevende Viña Pedrosa in Ribera del Duero, besloot hij dat het na 25 jaar tijd was om samen met zijn vrouw Silvia Ortega een eigen project te starten. Dat Nieuwe project werd Dominio de Calogía. We vinden dit domein op een unieke locatie tussen de dorpjes Roa de Duero en Pedrosa de Duero, aan de voet van de majestueuze Cuesta-Manvirgoheuvel, een van de allermooiste terroirs van de streek. We kunnen hier echt spreken van een boetiekwijnhuis. In de wijngaard worden de tinto-finodruiven (de lokale benaming voor tempranillo) onderworpen aan een zeer strenge selectie. De rendementen worden bewust laag gehouden voor een optimale concentratie van het fruit. Daarnaast zijn kosten noch moeite gespaard om een hypermoderne, van alle technische snufjes voorziene, wijnmakerij neer te zetten waar de wijn 14 maanden mag rijpen op Frans eiken. Het moge duidelijk zijn dat deze voormalig ‘wijnmaker van het jaar’ over een gezonde portie ambitie beschikt. José Manuel en zijn vrouw willen de beste wijn van Ribera del Duero maken. Of dat hen gelukt is, laten we aan u. Wel wordt er al gefluisterd dat dit zo maar eens de nieuwe Pingus, dé cultwijn uit Ribera del Duero, zou kunnen zijn. Daarbij heeft Dominio de Calogía het getroffen met zijn eerste oogstjaar. 2019 wordt gezien als een van de beste vintages in de geschiedenis van de DO Ribera del Duero. Een jaar met een groot bewaarpotentieel bovendien. Kortom, als u een liefhebber bent van Spaanse kwaliteitswijnen, is dit echt zo’n wijn die u eigenlijk niet mag missen.

Regioinformatie

Castilla-León

Ten noorden van de hoofdstad Madrid ligt Castilla y León, de grootste autonome regio van Spanje. Deze streek heeft een heel afwisselend landschap, met in het hart uitgestrekte hoogvlaktes en rondom bergketens. Ongerepte natuur wordt er afgewisseld met middeleeuwse steden en dorpjes, gotische kathedralen, kloosters en kastelen. En uiteraard heel veel wijngaarden. De meeste liggen bij de Duero-rivier, die de regio richting Portugal begrenst. Het stroomgebied heeft een uitstekend klimaat voor drie belangrijke DO’s. Meest oostelijk ligt Ribera del Duero, het gebied van de tinto fino. Beter bekend als tempranillo, een druif die hier complexe, stevige wijnen oplevert. Centraal in het gebied ligt Rueda, waar decennialang zware sherry-achtige wijnen werden gemaakt. Met de toenemende vraag naar lichtere wijnen werden massaal nieuwe druivensoorten geplant en innovatieve technieken toegepast. De inheemse verdejo en internationale ster sauvignon blanc geven heel frisse, stuivende wijnen, inmiddels gewild over de hele wereld. De derde, meest westelijk gelegen streek, is Toro. Een wijngebied in opkomst. Hier worden moderne vinificatietechnieken toegepast voor heel sappige en fruitige rode wijnen.

Reviews

Er zijn nog geen reviews beschikbaar over dit product.

Log in of maak een account aan om deze wijn te beoordelen. Wij zijn benieuwd naar uw review.

Alternatieven