Millesulmare - Sicilia
Millesulmare - Sicilia
Alle wijnen

2018 Millesulmare - Sicilia

Santa Maria La Nave 0.75l

56

90

per fles

Op 1100 meter boven de zeespiegel, op de noordwestelijke helling van de vulkaan, ligt een van de hoogste wijngaarden van Europa. Omringd door oude lavastromen, groeit hier de prachtige druif grecanico dorato. Deze wordt gebruikt om de monocépage Millesulmare te maken: een wijn van de vulkaan met de geur van de zee.

Lees verder

Proefnotitie

Vinificatie

Op 1100 meter boven de zeespiegel, op de noordwestelijke helling van de vulkaan, ligt een van de hoogste wijngaarden van Europa. Omringd door oude lavastromen, groeit hier de prachtige druif grecanico dorato. Deze wordt gebruikt om de monocépage Millesulmare te maken: een wijn van de vulkaan met de geur van de zee.

Proefnotitie

Een heerlijke neus vol ziltige mineraliteit, witte veldbloemen, steenfruit en honing. De smaak is krachtig, heeft een prachtig wit en geel fruit, amandelen, fijne zuren en een grote lengte.

Schenkadvies

Nu tot 2030, 10-12°C

Wijn-spijs advies

Allerlei visgerechten, wit vlees en groenten. Perfect bij schaaldieren, garnalentempura, pasta met sardines en wilde venkel of arancini. Subliem in combinatie met sushi en sashimi.

Details

Streek

Sicilië

Herkomst

Sicilia

Kleur / Soort

Witte wijn

Wijn karakter

Rijk wit

Inhoud

0.75l

Alcohol %

12,5%

Druivenras

Grecanico dorato (wit)

Domeininformatie

Santa Maria La Nave

Op Santa Maria La Nave streeft wijnmaakster Sonia Spadaro Mulone naar behoud van oude wijnstokken en eeuwenoude tradities. Zij werkt er enkel met lokale druiven; verkregen uit selecties van stekken van pré-druifluis (Phylloxera) stokken, op wijngaarden die niet het makkelijkst te bewerken zijn. Het gebied is ruig, veeleisend en bevindt zich op grote hoogte (tussen 800 en 1100 meter hoogte!). De rijke grond is door de eeuwen heen beschermd door vulkaanuitbarstingen. De percelen liggen op de steile hellingen van oude gedoofde kraters. Er wordt volgens de oude tradities van Etna wijn gemaakt, waarbij alles ‘met lichte hand’ gebeurt, gericht op verfijning en expressie. De focus ligt voor 100% op buitengewone wijnen, kostbaar fruit, de liefde voor de vulkaan en haar druiven.

Regioinformatie

Sicilië

In de Griekse en Romeinse oudheid wemelde het op Sicilië van de wijngaarden, tegenwoordig is de wijnbouw op het eiland relatief beperkt. De teelt van groente en fruit heeft er de overhand gekregen. De geografische ligging is geschikt voor wijn: de overwegend vulkanische bodem heeft de eigenschap om water vast te houden en is dus vruchtbaar. Maar het eiland ligt ook heel zuidelijk, bijna ‘in’ Afrika en de zon brandt het hele jaar fel. Vroeger werd op Sicilië vooral op lager gelegen gebieden wijn verbouwd. De hitte leverde logge wijnen op, met nauwelijks fruittonen. Door modern wijngaardbeheer en nieuwe vinificatietechnieken brengt Sicilië nu ook elegante, frisse en droge wijnen voort. Wijnboeren plantten hun wijnstokken vooral op hoger gelegen terreinen en begonnen met goed bladmanagement en wijnopslag in roestvrijstalen tanks. Zo kreeg de wijn karakter, heel anders dan de zoete marsalawijn waar het eiland vooral om bekend was. Sicilië staat nu ook buiten Italië weer in de belangstelling, ook al heeft nog maar een klein deel van de totale productie een DOC-status. Zoals bij veel Italiaanse wijnen ligt de kracht van de Siciliaanse DOC-wijnen in het gebruik van overvloedig veel lokale druiven. Vooral de nero d’avola met zijn intense paarszwarte kleur en robuuste tanninestructuur heeft internationaal veel aanzien.

Reviews

Er zijn nog geen reviews beschikbaar over dit product.

Log in of maak een account aan om deze wijn te beoordelen. Wij zijn benieuwd naar uw review.

Alternatieven