Côte-Rôtie La Landonne
Côte-Rôtie La Landonne
Alle wijnen

2018 Côte-Rôtie La Landonne

Domaine René Rostaing 0.75l

165

00

per fles

La Landonne is onderdeel van de Côte Brune en geeft een krachtige stijl côte-rôtie. De grond bestaat uit leisteen met een hoge dosis ijzeroxide.

Lees verder

Proefnotitie

Vinificatie

La Landonne is onderdeel van de Côte Brune en geeft een krachtige stijl côte-rôtie. De grond bestaat uit leisteen met een hoge dosis ijzeroxide.

Proefnotitie

Een spectaculaire wijn, enerzijds vol verfijning en nuance en anderzijds geconcentreerd en krachtig. Een geur van blauwe bessen, frambozen, mokka en iets getoasts. De smaak is complex, rijk, fluwelig en heeft een geweldige lengte.

Schenkadvies

Nu tot 2037, 15-17°C

Wijn-spijs advies

Runderstoofvlees met tijm, rozemarijn, knoflook, gepofte aardappel en cole slaw.

Gidsbeoordeling

Antonio Galloni (Vinous): 95-96
Wine Spectator: 94

Details

Streek

Rhône

Herkomst

Côte-Rôtie

Kleur / Soort

Rode wijn

Wijn karakter

Krachtig rood

Inhoud

0.75l

Alcohol %

12%

Druivenras

Syrah/shiraz (blauw)

Domeininformatie

Domaine R. Rostaing

René Rostaing bezat twee hectare wijngaard op de Côte Blonde en La Landonne. In de jaren tachtig kreeg hij er via zijn schoonvader Albert Dervieux nog eens vier schitterende hectare bij en vervolgens nog eens 1,4 hectare van zijn oom Marius Gentaz. Rostaing bleek een waardig opvolger van Dervieux en staat wat ons betreft op eenzame hoogte in Côte-Rôtie. Zijn wijnen hebben iets magisch en kunnen magistraal mooi ouderen. Pierre Rostaing nam in 2015 het stokje van zijn vader over en heeft sindsdien zelfs nog iets extra’s weten te brengen qua zuiverheid en intensiteit. Pierre hangt overigens dezelfde filosofie aan als zijn vader: vergisting van de hele trossen, op zoek naar kracht, maar altijd met behoud van elegantie. Voor de opvoeding kopen ze het liefst gebruikte vaten van Domaine de la Romanée-Conti.

Regioinformatie

Rhône

De langgerekte Rhônestreek kan worden verdeeld in een noordelijk en een zuidelijk wijnbouwgebied. Het noordelijk deel begint net ten zuiden van de stad Lyon en eindigt bij Valence. Het zuidelijke deel begint ten zuiden van de stad Vienne en loopt door tot Avignon. Het noordelijke deel wordt gekenmerkt door steile hellingen met wijnstokken op een granietachtige bodem, vlak langs de rivier de Rhône. Rode wijnen worden hier gemaakt van syrah, witte wijnen van marsanne, roussanne en viognier (de laatste voor de beroemde appellaties Condrieu en Château Grillet). Het zijn bijna allemaal zeer onderscheidende wijnen van ongekend niveau met als summum de rode en witte Hermitage afkomstig van een markante heuvel bij het stadje Tain l’Hermitage. In het zuidelijke deel wordt het landschap schraler. De beruchte mistralwind heeft hier vrij spel. Hier worden zowel eenvoudige wijnen als kwaliteitswijnen geproduceerd van een keur aan druivenrassen. De belangrijkste zijn voor rood en rosé: grenache noir, syrah, mourvèdre, carignan en cinsault. Voor wit zijn dat marsanne, roussanne, viognier, grenache blanc, bourboulenc en clairette. Ook worden hier ‘vins doux naturels’ (zoete wijnen) geproduceerd. De meest bekende wijnen van het zuidelijke deel zijn onder meer châteauneuf-du-pape, gigondas, tavel, vacqueyras en cairanne.

Reviews

Er zijn nog geen reviews beschikbaar over dit product.

Log in of maak een account aan om deze wijn te beoordelen. Wij zijn benieuwd naar uw review.

Alternatieven