René Rostaing bezat twee hectare wijngaard op de Côte Blonde en La Landonne. In de jaren tachtig kreeg hij er via zijn schoonvader Albert Dervieux nog eens vier schitterende hectare bij en vervolgens nog eens 1,4 hectare van zijn oom Marius Gentaz.
Rostaing bleek een waardig opvolger van Dervieux en staat wat ons betreft op eenzame hoogte in Côte-Rôtie. Zijn wijnen hebben iets magisch en kunnen magistraal mooi ouderen. Pierre Rostaing nam in 2015 het stokje van zijn vader over en heeft sindsdien zelfs nog iets extra’s weten te brengen qua zuiverheid en intensiteit. Pierre hangt overigens dezelfde filosofie aan als zijn vader: vergisting van de hele trossen, op zoek naar kracht, maar altijd met behoud van elegantie. Wat alle topproducenten met elkaar gemeen hebben, is het de intensieve zorg die ze aan hun wijngaard geven en daarnaast het maken van de juiste beslissingen in de kelder. Bij de familie Rostaing, met tegenwoordig zoon Pierre aan het roer, komen al deze zaken voorbeeldig bij elkaar. Hun prachtige terroirs dragen zeker bij aan de grootsheid van hun wijnen, maar ook hun wijnen van buiten Côte-Rôtie zijn van een ongekende schoonheid. Dus daar speelt de kundigheid van de wijnmaker zeker een grote rol. Een duidelijke signatuur is waarneembaar en bij de familie Rostaing uit zich die in elegantie, frisheid en balans. Zelfs bij de wijnen die uit het warme Zuiden van Frankrijk komen. Ze zullen er de terroirs zeker ook op uitgekozen hebben, maar de klasse druipt er van af.
Côte-Rotie ligt in het uiterste Noorden van het Rhônegebied, onderdeel van de Rhône Septentrional. De enige toegestane rode druif is de syrah, die hier gepeperde en bloemige aroma’s voortbrengt, gekoppeld aan bessig zwart fruit. Vaak wordt gesproken over de granieten bodems van Côte-Rôtie, maar zeker in het noordelijk deel be-treft het vooral leisteen. De beroemde Côte Blonde bezit daarnaast meer kalksteen in de bodem, terwijl de Côte Brune juist meer klei heeft. Rostaing bezit in totaal dertig percelen in Côte-Rotie, waarbij de Cuvée Ampodium een assemblage is van maar liefst dertien wijngaarden. Van een perceel dat net buiten het herkomstgebied valt, maakt hij met precies dezelfde werkwijze zijn cuvée Les Lézardes. Rostaing vergist niet-ontsteelde, hele trossen op horizontale, roterende vaten en rijpt de wijnen in eikenhouten vaten van 600 liter. Slechts 10% daarvan is nieuw.
0.75l
Ik proef zelf vaak blind van het vat, vind het belangrijk om alle verschillende percelen door en door te kennen. Het helpt mij bij het bepalen van de uiteindelijke assemblages.
per fles
0.75l
(Voorverkoop)
per fles