Crozes-Hermitage rouge
Crozes-Hermitage rouge

2019 Crozes-Hermitage rouge

Domaine Des Lises 0.75l

29

50

per fles

Traditionele vinificatie, met de hand geplukte, ontsteelde en geselecteerde druiven die twee jaar rijpen in Frans eiken vaten. Slechts een klein percentage krijgt nieuw hout. Dit alles om het fruit de boventoon te laten voeren van deze van nature al krachtige wijn.

Lees verder

Proefnotitie

Vinificatie

Traditionele vinificatie, met de hand geplukte, ontsteelde en geselecteerde druiven die twee jaar rijpen in Frans eiken vaten. Slechts een klein percentage krijgt nieuw hout. Dit alles om het fruit de boventoon te laten voeren van deze van nature al krachtige wijn.

Proefnotitie

In de neus heerlijk rijp rood fruit met een vleugje peper en anijs. In de mond opnieuw heerlijk rijp rood fruit (cassis en framboos), ietwat kruidig en een florale twist. Vol maar vooral elegant en rijp.

Schenkadvies

Nu tot 2030, 15-17°C

Wijn-spijs advies

Wild, maar ook bij een gebraden lamsbout met wilde kruiden en knoflook.

Gidsbeoordeling

Antonio Galloni (Vinous): 92-94

Details

Streek

Rhône

Herkomst

Crozes Hermitage

Kleur / Soort

Rode wijn

Wijn karakter

Krachtig rood

Inhoud

0.75l

Alcohol %

13%

Druivenras

Syrah/shiraz (blauw)

Domeininformatie

Domaine des Lises

Maxime Graillot is de jonge eigenaar van het Domaine des Lises. Een klein wijndomein met 4 hectare wijngaard. Na vele jaren werkzaam te zijn geweest in het familiebedrijf heeft de zoon van de legendarische Alain Graillot, besloten zijn eigen wijn te maken. Hij heeft een wijngaard van 4 hectare, zeer dicht bij zijn vader gekocht. De opbrengst is (bewust) zeer laag en er zo natuurlijk als mogelijk gewerkt (geen pesticiden, zo weinig mogelijk sulfiet en enkel natuurlijke gistcellen). De wijnen van het Domaine des Lises staan in de hele regio bekend om hun finesse en elegantie.

Regioinformatie

Rhône

De langgerekte Rhônestreek kan worden verdeeld in een noordelijk en een zuidelijk wijnbouwgebied. Het noordelijk deel begint net ten zuiden van de stad Lyon en eindigt bij Valence. Het zuidelijke deel begint ten zuiden van de stad Vienne en loopt door tot Avignon. Het noordelijke deel wordt gekenmerkt door steile hellingen met wijnstokken op een granietachtige bodem, vlak langs de rivier de Rhône. Rode wijnen worden hier gemaakt van syrah, witte wijnen van marsanne, roussanne en viognier (de laatste voor de beroemde appellaties Condrieu en Château Grillet). Het zijn bijna allemaal zeer onderscheidende wijnen van ongekend niveau met als summum de rode en witte Hermitage afkomstig van een markante heuvel bij het stadje Tain l’Hermitage. In het zuidelijke deel wordt het landschap schraler. De beruchte mistralwind heeft hier vrij spel. Hier worden zowel eenvoudige wijnen als kwaliteitswijnen geproduceerd van een keur aan druivenrassen. De belangrijkste zijn voor rood en rosé: grenache noir, syrah, mourvèdre, carignan en cinsault. Voor wit zijn dat marsanne, roussanne, viognier, grenache blanc, bourboulenc en clairette. Ook worden hier ‘vins doux naturels’ (zoete wijnen) geproduceerd. De meest bekende wijnen van het zuidelijke deel zijn onder meer châteauneuf-du-pape, gigondas, tavel, vacqueyras en cairanne.

Reviews

Er zijn nog geen reviews beschikbaar over dit product.

Log in of maak een account aan om deze wijn te beoordelen. Wij zijn benieuwd naar uw review.

Alternatieven