Champagne brut Grande Réserve (0,375 liter)
Champagne brut Grande Réserve (0,375 liter)

Champagne brut Grande Réserve (0,375 liter)

Veuve A. Devaux 0.38l

22

95

per fles


Proefnotitie

Proefnotitie

Deze cuvée heeft een heerlijk frisse en fruitige neus, met tevens wat getoaste tonen. De smaak is stevig (door de pinot noir) en elegant (door de chardonnay) tegelijk met voldoende sappige zuren en ook hier iets getoasts. De afdronk is bloemig en lang. Een prachtig aperitief of een heerlijke begeleider van een feestelijke lunch!

Schenkadvies

Nu tot 2024, 6-8°C

Wijn-spijs advies

Heerlijk bij een eendenleverterrine met warm briochebrood en vijgencompote.

Gidsbeoordeling

Decanter: 94

Details

Streek

Champagne

Herkomst

Champagne

Kleur / Soort

Mousserende wijn

Wijn karakter

Mousserend

Inhoud

0.38l

Alcohol %

12%

Druivenrassen

Pinot noir/pinot nero/spätburgunder (blauw), chardonnay (wit)

Regioinformatie

Champagne

De Champagne is het meest noordelijk gelegen wijngebied in Frankrijk en beroemd om zijn mousserende wijnen. In 1927 zijn de grenzen van het gebied vastgesteld en sinds 1994 is de term Champagne exclusief voorbehouden aan mousserende wijnen uit het Champagnegebied die voldoen aan de wettelijke productie-eisen. De wijnbouw is in de Champagne op een bijzondere manier georganiseerd: 70% van de handel in Champagne wordt verricht door zeven grote handelshuizen, hoewel die samen met collega-handelshuizen maar 10% van de wijngaarden bezitten. Deze handelshuizen kopen druiven of druivensap op bij verschillende boeren die elk kleine percelen bezitten. Voor het vaststellen van de prijzen van het sap zijn binnen het Champagnegebied 301 cru’s (individuele wijngaarden) geïdentificeerd. Slechts zeventien cru’s hebben een grand cru-status (de hoogste status). Champagne kan gemaakt worden van drie druivenrassen: chardonnay (wit), pinot noir (blauw) of pinot meunier (blauw). Alle drie nemen ze ongeveer een derde van de aanplant voor hun rekening. Meestal is het een assemblage, maar er zijn ook domeinen die een Champagne van één druivenras op de markt brengen. Men vermeldt dan Blanc de Blancs (chardonnay) of Blanc de Noirs (één of beide pinots) op het etiket. De assemblages zijn veelal wijnen van verschillende oogstjaren. Wanneer er uit één oogstjaar een grote Champagne wordt gemaakt is dit een millésimé of vintage champagne.

Reviews

Fris en elegant

Deze blend van 70 procent pinot noir en 30 chardonnay offreert behalve fijne belletjes een knisperend frisse, elegante smaak waarin fris citrusfruit, een nootje en een hint van rijpheid (jaargang 2018 met een kwart ‘vin de réserve’) subliem met elkaar samengaan. - Hubrecht Duijker

Log in of maak een account aan om deze wijn te beoordelen. Wij zijn benieuwd naar uw review.

Alternatieven