As Covas - Rías Baixas
As Covas - Rías Baixas

2020 As Covas - Rías Baixas

Rodrigo Méndez 0.75l

51

00

per fles


Proefnotitie

Proefnotitie

Van deze 100% pinot noir uit het koele Rías Baixas werden slechts 1000 flessen gebotteld van twee 500-liter vaten. Een lichte kleur met levendige schittering. Mooi elegant en expressief met klein rood fruit, subtiele specerijen en aardse tonen. De afdronk is lang en heeft een hint van sinaasappelschil.

Schenkadvies

Nu tot 2030, 15-17°C

Details

Streek

Galicië

Herkomst

Rías Baixas

Kleur / Soort

Rode wijn

Wijn karakter

Fruitig rood

Inhoud

0.75l

Alcohol %

12,5%

Druivenras

Pinot noir/pinot nero/spätburgunder (blauw)

Domeininformatie

Bodegas y Viñedos Rodrigo Méndez

Rodrigo Méndez is de vijfde generatie van een beroemde wijnmakersfamilie uit Galicië en groeide dus op tussen de druivenranken. Zijn opa was zelfs nog een van de drijvende krachten achter de totstandkoming van de DO Rías Baixas in 1988. Waar het nog even leek of Rodrigo een heel ander carrièrepad in zou slaan (hij speelde zaalvoetbal op professioneel niveau), kroop het bloed toch waar het niet gaan kon. Inmiddels wordt hij gezien als een van de meest iconische albariñoproducenten van de streek. Rodrigo bezit enkele hectare wijngaard met oude stokken rondom zijn geboortedorp Meaño die hij biologisch bewerkt. Voor Rodrigo is het terroir leidend. De albariñodruif gebruikt hij dan ook als doorgeefluik van de bodem. Om het pure terroir te vangen, werkt hij daarom zo sober mogelijk, met lage rendementen, op zoek naar de concentratie in de druif. Elk perceel wordt dan ook apart gevinifieerd en opgevoed op oudere houten vaten. Rodrigo’s albariño’s onderscheiden zich door een unieke, expressieve stijl; enerzijds zijn het ingetogen, minerale wijnen, tegelijkertijd bevatten ze een enorme rijkdom, zoals ook een topchablis dat kan hebben. Het zijn wijnen met een groot rijpingspotentieel, mede door hun hoge zuurgraad.

Regioinformatie

Galicië

De prachtige autonome regio Galicië ligt in de uiterste noordwestelijke hoek van Spanje aan de kust, tegen Portugal aan. Het is er heel groen en grillig, met kenmerkende fjord-achtige riviermondingen die lokaal ria’s heten. Het zeeklimaat is koel en vochtig, met meer dan 1300 millimeter neerslag per jaar. Galicië heeft twee belangrijke wijnstreken: Rías Baixas in het uiterste zuidwesten en iets meer landinwaarts Valdeorras. Uit deze streken komen witte wijnen die tot de top van Spanje behoren. Ze worden gemaakt van authentieke druivenrassen als albariño en godello. Door de nabijheid van Portugal lijken veel wijnen qua stijl veel meer op Portugese dan andere Spaanse wijnen. Ze zijn delicater, aromatischer en frisser: perfect bij de schaal- en schelpdieren die bij de Galicische keuken horen. De albariño is dankzij zijn kleine formaat en dikke schil goed bestand tegen het klimaat.

Reviews

Er zijn nog geen reviews beschikbaar over dit product.

Log in of maak een account aan om deze wijn te beoordelen. Wij zijn benieuwd naar uw review.

Alternatieven