Onze wijnwereld

Gerard Hotte

Ontdek de wijncultuur van het domein

Theo Hotte komt uit de Aube, de regio waar enkele van de allereerste ciders uit Frankrijk vandaan komen. Hij is alweer de vijfde generatie teler bij La Ferme d’Hotte. Hier maken ze al jaren de echte Franse cider, gefermenteerde drank die voor 100% uit het sap van appels bestaat. Het herkomstgebied is Pay’s d’Othe, een gebied tussen de steden Troyes, Sens en Auxerre met veel heuvels, bos en kleine boerengemeenschappen. Het is gelegen ten zuiden van de Champagnestreek en 40 minuten rijden van Chablis. Dit gebied heeft een top terroir van rode klei gelardeerd met silex, dat in combinatie met het gematigde klimaat hier de perfecte omstandigheden vormen voor appelteelt. De familie Hotte verbouwt uitsluitend autochtonen appelrassen uit de Pays d’Othe. Deze appels hebben een hoge zuurgraad en kenmerkende mineraliteit, wat terug te proeven is in de ciders. Het gebied heeft nog geen officiële herkomstbenaming, maar daar zijn ze druk mee bezig.

Tradition Brut - Cidre du Pays d'Othe

Tradition Brut - Cidre du Pays d'Othe

We oogsten tussen oktober en december, afhankelijk van het ras. De appels worden geperst tot appelsap. Dat laten we bezinken. De eerste fermentatie vindt plaats op tank in de winter. Dit is een spontane fermentatie, dus zonder toevoeging van commerciële gisten. Nu heb je feitelijk al cidre doux, er wordt alleen nog wat koolzuur aan toegevoegd. Cidre brut ondergaat na de eerste fermentatie een tweede fermentatie op fles, die voor extra complexiteit en voor de bubbels zorgt. We vullen de flessen voor de tweede fermentatie begin mei. Het kiezen van het juiste moment is erg belangrijk. Als er nog te veel suiker in het sap zit wanneer je het bottelt, creëer je une bombe.

Theo Hotte

Theo Hotte


9 95

per fles

Wijnen van Gerard Hotte

Ontdek de wijnregio van Gerard Hotte

Ontdek het land van herkomst