Châteauneuf-du-Pape rouge l'Extrait
Châteauneuf-du-Pape rouge l'Extrait

2017 Châteauneuf-du-Pape rouge l'Extrait

Domaine Chante Cigale 0.75l

113

50

per fles

In grote jaren wordt er op Chante Cigale een zeer bijzondere cuvée gemaakt van de oudste wijnstokken (ouder dan honderd jaar) van honder procent mourèdre uit de lieu-dit Calada. Er volgen twee selectieronden zodat alleen de perfecte druiven gebruikt worden. De wijn rijpt twee jaar op cuve.

Lees verder

Proefnotitie

Vinificatie

In grote jaren wordt er op Chante Cigale een zeer bijzondere cuvée gemaakt van de oudste wijnstokken (ouder dan honderd jaar) van honder procent mourèdre uit de lieu-dit Calada. Er volgen twee selectieronden zodat alleen de perfecte druiven gebruikt worden. De wijn rijpt twee jaar op cuve.

Proefnotitie

Hij heeft een geweldige structuur, een prachtige frisheid en elegantie, een perfecte balans en een grote lengte. Groots!

Schenkadvies

Vanaf 2025 tot 2035+, 16-18°C

Wijn-spijs advies

Hazenrug met bloedworst, appeltjes en jus royal.

Details

Streek

Rhône

Herkomst

Châteauneuf-du-Pape

Kleur / Soort

Rode wijn

Wijn karakter

Krachtig rood

Inhoud

0.75l

Alcohol %

15%

Druivenras

Mourvèdre/monastrell (blauw)

Domeininformatie

Domaine Chante Cigale

Châteauneuf-du-Pape kent vele grote namen en de wijnen genieten veel aanzien. De streek heeft een behoorlijke omvang en kent een grote variatie aan bodem­soorten. Châteauneuf komt dan ook in vele stijlen voor, uiteenlopend van uiterst verfijnd tot intens heftig. Chante-Cigale heeft zich tussen al het geweld een eigen plek verworven. Met dit domein werken we al sinds eind jaren 70 samen’, eerst met Noël Sabon, vervolgens met schoonzoon Christian Favier en inmiddels alweer vele jaren met diens zoon Alexandre. Het domein ligt aan de rand van het dorp en bezit 32 hectare wijngaard verdeeld over de appellation, waarvan zeven hectare voor de productie van witte wijn. Op het domein is altijd al zeer kwalitatief gewerkt, maar de laatste jaren ontdekken we dat er toch nog stappen worden gemaakt. Niet alleen door de enorme energie die ook hier in de wijngaarden wordt gestopt, maar ook door wat keuzes in de vinificatie en opvoeding. Zo wordt er heel bewust minder met eikenhouten barriques gewerkt, en juist meer met cementen vaten en grotere houten foudres. De weking van de druiven is korter en de extractie lichter, terwijl voor de opvoeding meer tijd wordt genomen. Bij de witte wordt geen koude schilweking meer gedaan en wordt het toevoegen van sulfiet tot een absoluut minimum beperkt. Wij houden van hun wijnen, niet vanwege power of intensiteit, maar door de intrigerende luchtigheid en sublieme balans.

Regioinformatie

Rhône

De langgerekte Rhônestreek kan worden verdeeld in een noordelijk en een zuidelijk wijnbouwgebied. Het noordelijk deel begint net ten zuiden van de stad Lyon en eindigt bij Valence. Het zuidelijke deel begint ten zuiden van de stad Vienne en loopt door tot Avignon. Het noordelijke deel wordt gekenmerkt door steile hellingen met wijnstokken op een granietachtige bodem, vlak langs de rivier de Rhône. Rode wijnen worden hier gemaakt van syrah, witte wijnen van marsanne, roussanne en viognier (de laatste voor de beroemde appellaties Condrieu en Château Grillet). Het zijn bijna allemaal zeer onderscheidende wijnen van ongekend niveau met als summum de rode en witte Hermitage afkomstig van een markante heuvel bij het stadje Tain l’Hermitage. In het zuidelijke deel wordt het landschap schraler. De beruchte mistralwind heeft hier vrij spel. Hier worden zowel eenvoudige wijnen als kwaliteitswijnen geproduceerd van een keur aan druivenrassen. De belangrijkste zijn voor rood en rosé: grenache noir, syrah, mourvèdre, carignan en cinsault. Voor wit zijn dat marsanne, roussanne, viognier, grenache blanc, bourboulenc en clairette. Ook worden hier ‘vins doux naturels’ (zoete wijnen) geproduceerd. De meest bekende wijnen van het zuidelijke deel zijn onder meer châteauneuf-du-pape, gigondas, tavel, vacqueyras en cairanne.

Reviews

Er zijn nog geen reviews beschikbaar over dit product.

Log in of maak een account aan om deze wijn te beoordelen. Wij zijn benieuwd naar uw review.

Alternatieven